Την καταρχήν έγκριση της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της Κομισιόν φαίνεται ότι έλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Την καταρχήν έγκριση της γενικής διεύθυνσης ανταγωνισμού της Κομισιόν φαίνεται ότι έλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να νομοθετήσει τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος (λιγνιτκά ΑΔΙ).
Το θέμα συζητήθηκε κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα 4/5/2019 το μεσημέρι μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων των δύο πλευρών και όπως φαίνεται ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Γιώργος Σταθάκης θα επιδιώξει η νομοθέτηση του μηχανισμού να γίνει με τροπολογία που θα κατατεθεί έως το τέλος της εβδομάδας στη Βουλή.
Πάντως ανεξαρτήτως του εάν κατατεθεί η τροπολογία στη Βουλή η οριστική έγκριση του μηχανισμού από την Κομισιόν, που θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη καθώς ο μηχανισμός εντάσσεται στις επιτρεπόμενες κρατικές ενισχύσεις, αναμένεται μετά από τουλάχιστον ένα μήνα.
Νωρίτερα το worldenergynews.gr έγραφε:
Η υιοθέτηση των περίφημων λιγνιτικών ΑΔΙ, δηλαδή του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής (4/6) τηλεδιάσκεψης των εκπροσώπων της Κομισιόν με τα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο πιέζεται από πολλές πλευρές για να δώσει άμεσα λύση στο θέμα και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της υπό κατασκευή 5ης μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τα στελέχη του ΥΠΕΝ θα επιδιώξουν να «κλείσουν» τα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι σε αυτόν θα μπορούν να ενταχθούν όλες οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, μεταξύ αυτών και η Πτολεμαΐδα 5.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες (3/6) η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με επιστολή της προς το υπουργείο απηύθυνε έκκληση να θεσμοθετηθούν άμεσα τα νέα ΑΔΙ προκειμένου να καλυφθεί και η Πτολεμαΐδα 5.
Υπενθυμίζεται ότι τα λιγνιτικά ΑΔΙ αποτελούν ένα μηχανισμό μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται όλες οι μονάδες παραγωγής ρεύματος για την παροχή υπηρεσίας επάρκειας στο σύστημα.
Ο συγκεκριμένος μηχανισμός συνδέθηκε άμεσα με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα και η υιοθέτησή του αποτέλεσε αίτημα τόσο της ΔΕΗ όσο και των υποψήφιων επενδυτών.
«Μπλόκο» από τον νέο Κανονισμό
Το όλο ζήτημα καθορίζεται πλέον από τον νέο Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και τίθεται σε ισχύ από το τέλος Ιουνίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό, μονάδες παραγωγής που ξεκινούν να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα μετά από την έναρξη ισχύος του και εφόσον εκπέμπουν περισσότερο από 550 γραμμάρια CO2 ανά KWh, δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος.
Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι εκτός Μηχανισμού τίθεται αυτομάτως η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, η οποία βρίσκεται στη φάση της κατασκευής.
Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, αν δεν προχωρήσει άμεσα η ρύθμιση για τα εγχώρια ΑΔΙ, τότε η Πτολεμαίδα 5 κινδυνεύει να μείνει εκτός του νέου συστήματος με συνέπεια να καταστεί προβληματική και μη βιώσιμη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα των ΑΔΙ όπως και για μια σειρά από εκκρεμότητες που αφορούν τις ΑΠΕ έχουν συζητηθεί σενάρια θεσμοθέτησης μέσω τροπολογιών ή ακόμη και μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ειδικά όμως για την περίπτωση των ΑΔΙ τα σενάρια αυτά εάν δεν έχουν τη συναίνεση της Κομισιόν δεν φαίνονται πιθανά, διότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός εντάσσεται στο αυστηρό ευρωπαϊκό πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων που προϋποθέτει την έγκριση των μηχανισμών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Έτσι η σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη είναι επιβεβλημένη, αν και φαίνεται αρκετά δύσκολο να εξασφαλιστεί.
www.worldenergynews.gr