Ενέργεια

Υπό πίεση το ενεργειακό σύστημα της χώρας, με τη ζήτηση να αγγίζει τα 8.680 MW – Σε επιφυλακή σήμερα (26/01) η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης για έκτακτα μέτρα

Υπό πίεση το ενεργειακό σύστημα της χώρας, με τη ζήτηση να αγγίζει τα 8.680 MW  – Σε επιφυλακή σήμερα (26/01) η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης για έκτακτα μέτρα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης μέτρων όπως ο περιορισμός των εξαγωγών, η διακοψιμότητα και το «γύρισμα» μονάδων σε καύση πετρελαίου
Αυξημένη αναμένεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην εγχώρια αγορά καθ΄ όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας (26/1), ενώ οι αρμόδιοι είναι σε επιφυλακή για την λήψη έκτακτών μέτρων προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος του black out.   
Στο τραπέζι βρίσκεται ήδη το ενδεχόμενο ενεργοποίησης μέτρων όπως ο περιορισμός των εξαγωγών, η διακοψιμότητα και το «γύρισμα» μονάδων σε καύση πετρελαίου, ενώ έχει ζητηθεί από τη ΔΕΠΑ η επιτάχυνση, κατά δύο ημέρες, της παραλαβής ενός φορτίου φυσικο0ύ αερίου που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Φεβρουαρίου 2017
Βεβαίως, η παραλαβή του φορτίου εξαρτάται και από τις από τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες προβλέπονται δυσμενείς, εντείνοντας τις ανησυχίες.

Άνω των 8.000 MW η ζήτηση, στα 137 ευρώ/MWh η Οριακή Τιμή Συστήματος

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην εγχώρια αγορά  προβλέπεται ότι θα φθάσει τα 8.680 MW στις 8 το βράδυ ενώ για περισσότερες από 11 ώρες θα είναι άνω των 8.000 MW.
Σε ότι αφορά την Οριακή Τιμή του Συστήματος προβλέπεται να φθάσει τα 137 ευρώ ανά MWh, ενώ για τις περισσότερες ώρες της ημέρας θα κινηθεί άνω των 125 ευρώ ανά MWh.
Οι εξαγωγές ήταν στα 670 MW στις 8 το πρωί και στα 692 MW στις 11 το βράδυ.
Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας θα κινηθούν κοντά στα 400  MW.   
Το σύστημα παραμένει σε κατάσταση συναγερμού επιπέδου 2 και πιέζεται συνεχώς λόγω των αυξημένης ζήτησης τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές των γειτονικών χωρών.

Σε διαρκή συνεδρίαση η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης

Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση και έχει ήδη αποφασίσει τη λειτουργία των μονάδων Λαυρίου και Κομοτηνής της ΔΕΗ, όπως και τη μονάδα του Ήρωνα με πετρέλαιο προκειμένου να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο.
Ωστόσο σε ότι αφορά την Κομοτηνή ανησυχία προκαλεί η χαμηλή διαθεσιμότητα σε πετρέλαιο, ενώ το σύστημα έχει «ξεμείνει» από νερά και οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως.
Είναι χαρακτηριστικό ότι βλάβη έχουν υποστεί τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ Κρεμαστά 4, Λούρος 3 και Άγρας, τα οποία έχουν βεβαίως μικρή συνεισφορά, όμως η διακοπή της λειτουργίας τους δείχνει τα προβλήματα που προκαλεί η υπεράντληση του τελευταίου διαστήματος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ για το Φεβρουάριο αναμένει έξι φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), προγραμματισμένα αλλά και έκτακτα, ενώ ο ΑΔΜΗΕ λόγω της αυξημένης ζήτησης ανακοίνωσε ότι αναβάλλονται οι προγραμματισμένες συντηρήσεις όλων των μονάδων παραγωγής ρεύματος ως το τέλος Φεβρουαρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης