Ενέργεια

Το Μαυροβούνιο μπλοκάρει τις μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες

Το Μαυροβούνιο μπλοκάρει τις μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες

Σταματά την έκδοση αδειών και επανεξετάζει τα έργα που έχου ήδη ανατεθεί

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου αποφάσισε να σταματήσει την έκδοση αδειών για την κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών και να επανεξετάσει τις αναθέσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής, δήλωσε την Πέμπτη 23/5/2019 ο υπουργός Οικονομίας.
Η κυβέρνηση θα καταργήσει επίσης τον Ιούνιο το πρόγραμμα μικρής κλίμακας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που χρηματοδοτείται από τους λογαριασμούς των καταναλωτών, αντιπροσωπεύοντας μεταξύ 1% και 5% των μηνιαίων λογαριασμών ενέργειας ανάλογα με την κατανάλωση, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στην Ποντγκόριτσα η Dragica Sekulic.
Το Μαυροβούνιο και οι γείτονές του στα Δυτικά Βαλκάνια βρέθηκαν αντιμέτωποι με σειρά διαμαρτυριών σχετικά  με μια έκρηξη στην κατασκευή φράγματος που όπως υποστηρίζουν οι ακτιβιστές απειλεί με ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές ζημίες.
Οι αρχές και οι επενδυτές βλέπουν την υδροηλεκτρική ενέργεια ως μια πράσινη εναλλακτική λύση σε άλλες πηγές ενέργειας και λένε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τις χώρες να επιτύχουν τους στόχους ανανεώσιμης ενέργειας που πρέπει να πληρούν για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, οι ακτιβιστές λένε ότι οι περισσότεροι από τους 80 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς στο Μαυροβούνιο δεν σχεδιάζονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΕΕ. Υπάρχουν επί του παρόντος 13 μικρές υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις και μερικές ακόμη υπό κατασκευή.
Σύμφωνα με σχέδια που εξετάζονται από τις κυβερνήσεις, ένα δίκτυο περίπου 3.000 υδροηλεκτρικών σταθμών θα μπορούσε να κατασκευαστεί σε ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια, με περίπου το ένα τρίτο να βρίσκεται σε προστατευόμενες περιοχές.
Οι ακτιβιστές  λένε ότι τα φράγματα θα αποστραγγίζουν ποτάμια που χρησιμοποιούνται από τις τοπικές κοινότητες για κατανάλωση, καλλιέργεια, αλιεία και τουρισμό, καταστρέφοντας το οικοσύστημα μοναδικών ειδών της περιοχής, όπως ο σολομός του Δούναβη και ο βαλκανικός λύγκας.
Οι μη κυβερνητικές ομάδες Riverwatch και EuroNatur δημοσίευσαν πέρυσι ένα έγγραφο που δείχνει ότι τα τρία τέταρτα των ποταμών στα Βαλκάνια είναι τόσο οικολογικά πολύτιμα, που πρέπει να είναι εντελώς εκτός ορίων για την ανάπτυξη της υδροηλεκτρικής ενέργειας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης