Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Ισχυρές πιέσεις στη May να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία

Βρετανία: Ισχυρές πιέσεις στη May να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία
Υπέκυψε στις πιέσεις του κόμματος της η May
Ισχυρές πιέσεις να ορίσει την ημερομηνία αποχώρησής της δέχεται η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η εκλογική αναμέτρηση για τις ευρωεκλογές στις οποίες το Συντηρητικό Κόμμα αναμένεται να συντριβεί.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Times η Theresa May θα ανακοινώσει την παραίτηση της από την πρωθυπουργία αύριο Παρασκευή 24/5.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η May θα παραμείνει στο αξίωμα σε υπηρεσιακό ρόλο μέχρι να αναδειχθεί ο ή η διάδοχός της σε μια διαδικασία δύο σταδίων, στην οποία οι επικρατέστεροι δύο υποψήφιοι θα συμμετάσχουν σε ψηφοφορία 125.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος.
Την παραίτηση της May αξιώνει εδώ και πολύ καιρό, μεγάλο μέρος των βουλευτών των Συντηρητικών αφενός για το αδιέξοδο που έχει προκληθεί όσον αφορά το Brexit, καθώς η συμφωνία της May με τους Ευρωπαίους ηγέτες έχει απορριφθεί ήδη τρεις φορές στο βρετανικό κοινοβούλιο αφετέρου για τη μεγάλη μείωση της δυναμικής του κόμματος, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση για τις ευρωεκλογές.
Σημειώνεται πως οι δημοσκοπήσεις έφερναν τους Συντηρητικούς στην πέμπτη θέση!.
Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η εξέλιξη, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως το βρετανικό πολιτικό σύστημα θα ανταποκριθεί όσον αφορά το Brexit, μια και είναι εξαιρετικά θολό το πώς, το πότε και αν τελικά η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ.
Η Μay, η οποία έγινε πρωθυπουργός στη διάρκεια της αναταραχής που ακολούθησε το δημοψήφισμα του 2016 για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, έχει επανειλημμένα αποτύχει να κερδίσει την έγκριση του κοινοβουλίου για τη συμφωνία διαζυγίου που προτείνει ως τρόπο για να επουλωθούν οι διαιρέσεις στη χώρα εξαιτίας του Brexit.
Όμως η τελευταία προσπάθειά της, κατά την οποία προσέφερε την πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, καθώς και στενότερες εμπορικές διευθετήσεις με την ΕΕ, προκάλεσε την εξέγερση μερικών υπουργών που υποστηρίζουν το Brexit.
Η υπουργός αρμόδια για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Βουλή των Κοινοτήτων Andrea Leadsom παραιτήθηκε και το BBC μετέδωσε πως μπορεί και άλλοι υπουργοί να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
Η May, η οποία έχει επιδείξει πείσμα στη διάρκεια της πρωθυπουργίας της που είναι μια από τις πιο πολυτάραχες της πρόσφατης βρετανικής ιστορίας, υποσχέθηκε να παραιτηθεί αν οι βουλευτές εγκρίνουν τη συμφωνία της για το Brexit, όμως βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση να ορίσει μια ημερομηνία.
Η ισοτιμία της στερλίνας βρίσκεται σήμερα στα 1,26 δολ.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε στο 0,991%, που είναι η χαμηλότερη απόδοση από τις 29 Μαρτίου, την ημέρα που η Βρετανία επρόκειτο να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Φαβορί για τη διαδοχή ο Johnson

Όταν φύγει η Μay, το Συντηρητικό Κόμμα της θα εκλέξει έναν ηγέτη, ο οποίος είναι πιθανό να θελήσει να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit, αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας αντιπαράθεσης με την Ένωση.
Το φαβορί των γραφείων στοιχημάτων για τη διαδοχή της Μay είναι ο Boris Johnson, ο οποίος ενσάρκωσε την επίσημη εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και έχει δηλώσει πως θέλει μια πιο αποφασιστική αποχώρηση από την Ένωση.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan αύξησε τις πιθανότητες που δίνει σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία από 15% σε 25%, λέγοντας πως η βασική υπόθεσή της είναι πως ο Τζόνσον θα γίνει πρωθυπουργός, θα ακολουθήσουν βουλευτικές εκλογές και στη συνέχεια άλλη μια καθυστέρηση του Brexit.
Ο πρόεδρος της ισχυρής Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών, η οποία μπορεί να αναδείξει ή να ρίξει πρωθυπουργούς, δήλωσε σε βουλευτές πως η Μay σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σήμερα προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές και αύριο, Παρασκευή, θα συναντηθεί με την Επιτροπή 1922 για να συζητήσει την ηγεσία.

Jeremy Hunt: Η Theresa May θα υποδεχθεί τον Trump στις αρχές Ιουνίου

Ο υπουργός Εξωτερικών Jeremy Hunt δήλωσε ότι η Theresa May θα είναι πρωθυπουργός όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump θα επισκεφτεί τη Βρετανία στις αρχές Ιουνίου, όπως μεταδίδει η Telegraph.
Η δήλωση αυτή δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς η May αναμένεται να παραιτηθεί αλλά όχι να εγκαταλείψει άμεσα τον πρωθυπουργικό θώκο, έως ότου εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης