Ο ένας μετά τον άλλο, οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί και ασφαλιστικοί οργανισμοί αποσύρονται από τη χρηματοδότηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα
Την ώρα που η ΔΕΗ καλεί Έλληνες και ξένους επενδυτές να αγοράσουν τρεις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το λιγνίτη, η αρνητική στάση της Ευρώπης έναντι του άνθρακα επεκτείνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο.
Περισσότερες από 110 τράπεζες και ασφαλιστικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη αποφασίσει να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας του άνθρακα, ενώ χώρες της Ασίας, όπως η Ινδία, η Ιαπωνία, η Κίνας, η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα και η Ταϊλάνδη, ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη μέτρα για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.
Μέτρα που αφορούν τόσο το χρηματοπιστωτικό σύστημα των χωρών όσο και τη στήριξη της μετάβασης της παραγωγής ηλεκτρισμού από τον άνθρακα σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
Πρόσφατα πέντε από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ασία ανακοίνωσαν τη νέα τους στρατηγική για την έξοδο από τη χρηματοδότηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και τη στροφή σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Όπως αναφέρουν σε σχετικό άρθρο οι Asian Times, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Αναλύσεων (IEEFA), μέχρι σήμερα πάνω από 110 τράπεζες κα ασφαλιστικοί όμιλοι σε όλο τον κόσμο που διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια άνω των 10 δις. δολαρίων έχουν λάβει την απόφαση να αποχωρήσουν από τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας άνθρακα (εξόρυξη και ηλεκτροπαραγωγή).
Οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Σιγκαπούρης - η DBS Group Holdings, η United Overseas Bank (UOB) και ο δεύτερος μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός της Νοτιοανατολικής Ασίας, η Oversea Chinese Banking Corporation (OCBC) - ανακοίνωσαν ότι παύουν να χρηματοδοτούν νέες ανθρακικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Πρόκειται για μία πολιτική που εγκαινίασε πρώτη η κινεζική State Development & Investment Corporation (SDIC), η οποία τον Μάρτιο εξήγγειλε την ολοσχερή της αποχώρηση από τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας άνθρακα.
Ένα μήνα μετά, τον Απρίλιο, ακολούθησε η ιαπωνική Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG), η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, εκτός Κίνας.
Περιορισμοί και στην ευρωπαϊκή αγορά
Πρέπει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάρτιο, τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες, δύο μεγάλες ασφαλιστικές, η UNIQA της Αυστρίας, η MAPFRE της Ισπανίας καθώς και η γαλλική τράπεζα BNP Paribas ανακοίνωσαν νέους περιορισμούς στη χρηματοδότηση, ασφάλιση και επένδυση σε ανθρακικές μονάδες.
Τον Απρίλιο, η QBE Insurance της Αυστραλίας ανακοίνωσε την παύση των επενδύσεων και της ασφάλισης έργων άνθρακα.
Επίσης η ελβετική UBS επικαιροποίησε την πολιτική εξόδου από τον άνθρακα, ενώ το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας επιβεβαίωσε ότι επενδύει σε μη εισηγμένες υποδομές ανανεώσιμης ενέργειας και καθιστά αυστηρότερα τα κριτήρια με στόχο την αποεπένδυση από δραστηριότητες που σχετίζονται με τον άνθρακα.
Εξάλλου, η γερμανική ασφαλιστική Hannover Re ανακοίνωσε ότι μειώνει την έκθεσή της στον άνθρακα.
Σύμφωνα με αναλυτές η στάση των τραπεζών, δείχνει τη μετατόπιση της προσοχής των κυβερνήσεων μεγάλων χωρών της Ασίας από τον άνθρακα σε όλο και πιο φθηνές, εγχώριες, βιώσιμες εναλλακτικές πηγές ενέργειας, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες του πληθυσμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με στόχο την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 275 GW μέχρι το 2027, η κυβέρνηση της Ινδίας μειώνει την εξάρτησή της από τον εισαγόμενο άνθρακα, χρησιμοποιώντας μέτρα για την ενθάρρυνση των επενδύσεων της βιομηχανίας σε ΑΠΕ.
Η Tata Power, η μεγαλύτερη ιδιωτική καθετοποιημένη εταιρεία ηλεκτρισμού της Ινδίας, είναι πλέον ένας από τους κορυφαίους επενδυτές ΑΠΕ στη χώρα.
Πρόσφατα ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
Η έντονα αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα θα εξυπηρετηθεί πλέον με την καλύτερη αξιοποίηση του ήδη υφιστάμενου, εγχώριου δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα σε συνδυασμό με την ταχεία επέκταση των ΑΠΕ, με ρυθμό εγκατάστασης νέας ισχύος της τάξης των 20 - 40GW ετησίως.
Εξάλλου και στην Ιαπωνία τους τελευταίους έξι μήνες οι κορυφαίοι οίκοι trading της χώρας (Marubeni, Sojitz Corp, ITOCHU, Mitsui και Mitsubishi) δήλωσαν ότι δεν θα κατέχουν πλέον ούτε θα επενδύουν σε νέα ανθρακική ισχύ.
Παράλληλα μεγάλα ιαπωνικά πιστωτικά ιδρύματα αναπροσαρμόζουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, με μερική απόσυρση από δανειοδότηση ανθρακικών μονάδων ή θέτοντας περιορισμούς στις χορηγήσεις όπως π.χ. η Sumitomo Mitsui Trust Bank, η Nippon Life Insurance, η Ασφάλεια Ζωής Dai-Ichi και, πιο πρόσφατα, η MUFG.
Στη Νότια Κορέα, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας ανακοίνωσε πρόσφατα το νέο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας , με έμφαση στην απομάκρυνση από τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια και στροφή προς τις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο.
www.worldenergynews.gr