Ενέργεια

Πιθανή η λήψη έκτακτων μέτρων για να αποτραπεί μπλάκ άουτ στο ηλεκτρικό σύστημα – Στις 26/1 αποφασίζει ο ΑΔΜΗΕ για την διακοψιμότητα

Πιθανή η λήψη έκτακτων μέτρων για να αποτραπεί μπλάκ άουτ στο ηλεκτρικό σύστημα –  Στις 26/1 αποφασίζει ο ΑΔΜΗΕ για την διακοψιμότητα
Η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στις γειτονικές χώρες λόγω του ψύχους, εντείνει τις συνθήκες πιέσεις στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα
(upd 19:50) Από το κατά πόσο η ΔΕΠΑ θα καταφέρει να φέρει ένα νέο φορτίο που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Φεβρουαρίου 2017 νωρίτερα κατά δύο μέρες θα εξαρτηθεί εάν οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν στην λήψη επιπλέον εκτάκτων μέτρων για την αποτροπή μπλάκ άου στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.
Αυτό προκύπτει από την συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης που συγκάλεσε η ΡΑΕ και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.
Η ΔΕΠΑ ανέλαβε την υποχρέωση να ενημερώσει αύριο πότε ακριβώς θα έρθει το νέο φορτίο από την Αλγερία για να δρομολογηθούν οι επόμενες κινήσεις καθώς το σύστημα φυσικού και ηλεκτρισμού παραμένει σε κατάσταση συναγερμού επιπέδου 2 και πιέζεται συνεχώς λόγω των αυξημένης ζήτησης.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η λειτουργία των μονάδων Λαυρίου και Κομοτηνής της ΔΕΗ, όπως και η μικρή μονάδα του Ηρων με πετρέλαιο προκειμένου να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο.
Ο ΑΔΜΗΕ θα αποφασίσει αύριο εάν θα εφαρμόσει για μια ακόμη φορά το μέτρο της διακοψιμότητας αλλά και της απαγόρευσης εξαγωγών εάν κριθεί απαραίτητο. Αυτό που με κάθε τρόπο θα επιχειρηθεί να αποφευχθεί είναι οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος σε οικιακούς καταναλωτές, ενδεχόμενο όμως που δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς το σύστημα έχει ξεμείνει από νερά και οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως.

Νωρίτερα το worldenergynews.gr  κατέγραφε:

Έξι φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), προγραμματισμένα αλλά και έκτακτα, αναμένεται να φέρει η ΔΕΠΑ από την Αλγερία στη διάρκεια του Φεβρουαρίου 2017.

Η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στις γειτονικές χώρες λόγω του ψύχους, εντείνει τις συνθήκες πιέσεις στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα, το οποίο έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού τύπου 2 όλο το τελευταίο διάστημα.
Έτσι και σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων υπό την ΡΑΕ, προκειμένου να καταγραφεί η κατάσταση και να διαπιστωθεί, αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα.
Φαίνεται, ότι οι διαθέσιμες ποσότητες φυσικού αερίου καλύπτουν τις ανάγκες έως τις 31 Ιανουαρίου και για το λόγο αυτό οι ΔΕΠΑ, όπως κάνει όλο το τελευταίο διάστημα, βρίσκεται σε επικοινωνία με την Αλγερινή Sonatrach για την επιτάχυνση της παραλαβής κάποιου από τα φορτία του Φεβρουαρίου.
Όσον αφορά το αίτημα της ΡΑΕ για την εισαγωγή σποτ φορτίου φυσικού αερίου είτε από την ΔΕΠΑ, είτε από τους ιδιώτες προμηθευτές, φαίνεται ότι είναι δύσκολο να καλυφθεί, καθώς η ζήτηση σε όλη την Ευρώπη είναι αυξημένη, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινούνται και οι τιμές.
Εν τω μεταξύ ο ΑΔΜΗΕ λόγω της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ότι αναβάλλονται οι προγραμματισμένες συντηρήσεις όλων των μονάδων παραγωγής ρεύματος ως το τέλος Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα για τις μονάδες του Σταθμού Αγίου Δημτρίου αναβάλλονται οι συντηρήσεις των μονάδων 2 και 3 λόγω μη ολοκλήρωσης των έργων περιβαλλοντικής  αναβάθμισης των μονάδων 1 και 4.
                              
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης