Η όποια λύση για την ασφάλεια τροφοδοσίας θα πρέπει να είναι έτοιμη προς εφαρμογή το αργότερο στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού
Από αναβολή σε αναβολή εξελίσσεται η διαδικασία δρομολόγησης της λήψης των απαραίτητων αποφάσεων για την αντιμετώπιση του ελλείμματος τροφοδοσίας που θα αντιμετωπίσει η Κρήτη την περίοδο 2020 - 2022.
Χαρακτηριστικό είναι πως, σε χθεσινή (20/5) συνάντηση για το θέμα, με την ευρεία συμμετοχή των αρμόδιων φορέων (ΡΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) και της ΔΕΗ, το μόνο που αποφασίσθηκε ήταν να πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη σύσκεψη στις αρχές Ιουνίου.
Για το φετινό καλοκαίρι έχει διασφαλισθεί επάρκεια ισχύος στο νησί, εν πολλοίς με προσωρινά μέτρα, αφού η ΔΕΗ θα μισθώσει γι’ αυτό τον σκοπό ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη, συνολικής ισχύος 70 MW.
Έτσι, η όποια λύση για την ασφάλεια τροφοδοσίας θα πρέπει να είναι έτοιμη προς εφαρμογή το αργότερο στις αρχές του καλοκαιριού του 2020.
Αν και οι 12 μήνες που μεσολαβούν μοιάζουν με αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, εντούτοις κύκλοι της ΔΕΗ υποστηρίζουν πως, με τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, είναι πολύ πιθανό το πρόβλημα να μην έχει αντιμετωπισθεί ούτε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.
Κάτι που σημαίνει πως, σε έναν χρόνο από τώρα, ίσως και πάλι να αναζητούνται μέτρα της τελευταίας στιγμής, για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος μπλακάουτ στην Κρήτη.
Όπως συμπληρώνουν, στην περίπτωση που η ΡΑΕ αναπτύξει έγκαιρα το πλαίσιο για την επιλογή της κατάλληλης λύσης, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο αυτή θα αποζημιώνεται, τότε η ΔΕΗ δεν θα χρειαστεί παραπάνω από 3 μήνες, για να δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες.
Ιδιάζουσες παράμετροι
Ωστόσο, αυτή η προϋπόθεση κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι, αφού η ΡΑΕ (η οποία έτσι κι αλλιώς δεν φημίζεται για τα γρήγορα αντανακλαστικά της) θα πρέπει να λάβει υπόψη τις ιδιάζουσες παραμέτρους, για να διαμορφώσει αυτό το πλαίσιο.
Αυτό ισχύει κατ’ αρχάς για την προετοιμασία της διαδικασίας επιλογής, στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει να περιληφθούν όροι οι οποίοι να διασφαλίζουν πως η λύση που θα προκριθεί θα είναι η ιδανικότερη για την επάρκεια τροφοδοσίας, χωρίς να παραβλέπονται παράμετροι όπως το κόστος ή το περιβαλλοντικό της «αποτύπωμα».
Εξίσου ιδιάζον θα είναι όμως και το καθεστώς αποζημίωσης αυτή της υποδομής, η οποία με την ηλέκτριση της «μικρής διασύνδεσης» θα λειτουργεί ουσιαστικά σε ένα ημιαυτόνομο σύστημα, καλύπτοντας μεγάλο ποσοστό των φορτίων του νησιού σε «συγχρονισμό» με το καλώδιο Κρήτη - Πελοπόννησος.
Όπως είναι γνωστό, οι τεχνολογίες που έχουν προταθεί ξεκινούν από πλωτές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες LNG και φθάνουν μέχρι την προσθήκη αεριοστροβίλων.
Ένα παράπλευρο «κόστος» από την καθυστέρηση της διαδικασίας επιλογής κάποιας από τις διαθέσιμες επιλογές είναι πως θα καταστεί αδύνατη η έστω και μερική συμμόρφωση της χώρας στην Οδηγία περί Βιομηχανικών Εκπομπών (IED).
Έτσι, τη στιγμή που κανονικά ένα μεγάλο ποσοστό των πετρελαϊκών μονάδων της ΔΕΗ θα πρέπει να τεθεί σε περιορισμένη λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2020, όταν λήγει το καθεστώς παρέκκλισης από την Οδηγία, αν δεν καλυφθεί αλλιώς το επιπλέον έλλειμμα ισχύος που θα δημιουργούνταν, τότε αποκλείεται εκ των πραγμάτων αυτό το ενδεχόμενο.
www.worldenergynews.gr