Ηλεκτρισμός

Επέκταση του Ειδικού Τιμολογίου Ρεύματος στις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας υπόσχεται η κυβέρνηση

Επέκταση του Ειδικού Τιμολογίου Ρεύματος στις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας υπόσχεται η κυβέρνηση

Το Ειδικό Τιμολόγιο θεσπίσθηκε τον Ιανουάριο του 2018 και προς ώρας αφορά μόνο τον οικιακό τομέα

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εντάξει και τις επιχειρήσεις της Δυτικής  Μακεδονίας στο Ειδικό Τιμολόγιο Ρεύματος, όπως ανέφερε ο Α. Τσίπρας στην ομιλία του το Σάββατο στην Κοζάνη.
«Δίνω τη δέσμευση ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε με βήματα γοργά, ώστε αυτό το μέτρο να αγκαλιάσει και τις επιχειρήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι το Ειδικό Τιμολόγιο θεσπίσθηκε τον Ιανουάριο του 2018 και προς ώρας αφορά τον οικιακό τομέα, καλύπτοντας τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης, ως ενίσχυση των ιδιαιτέρως περιβαλλοντικά υποβαθμισμένων περιοχών εξαιτίας της επιβάρυνσης από την λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών και ορυχείων.
Με τη σχετική ρύθμιση, παρέχεται έκπτωση 42,2 ευρώ/MWh στο ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου, η οποία αντιστοιχεί στο 27% στο σύνολο του λογαριασμού (ή 45% επί του ανταγωνιστικού τιμολογίου της ΔΕΗ) για καταναλώσεις έως 1.600 KWh το τετράμηνο, που είναι η κατανάλωση ενός μέσου νοικοκυριού.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας έκανε μνεία και στη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα 20 Μαίου.
Όπως πρόσθεσε, ο ΦΠΑ θα μειωθεί και στην τηλεθέρμανση, ωφελώντας τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας που θερμαίνονται μέσω ανάλογων δικτύων.
Επίσης, αναφέρθηκε στη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, που βρίσκεται υπό κατασκευή από τη ΔΕΗ.
Σημείωσε πως η μονάδα θα συνδεθεί με την τηλεθέρμανση, διασφαλίζοντας έτσι για πολλά χρόνια την θέρμανση για την πόλη.
Τέλος, υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής στη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ, επισημαίνοντας ότι διατηρήθηκε ο δημόσιος χαρακτήρας των δύο επιχειρήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως συμπλήρωσε, απετράπη το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» καθώς και η πώληση του 17% της εταιρείας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης