Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

«Μετεξεταστέα» τα εθνικά σχέδια των κρατών – μελών της ΕΕ για το Κλίμα

«Μετεξεταστέα» τα εθνικά σχέδια των κρατών – μελών της ΕΕ για το Κλίμα

Καμία χώρα της ΕΕ δεν φαίνεται να επιτυγχάνει το στόχο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050

Κάτω από τη βάση βαθμολογούνται όλα τα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ στην Κομισιόν πλην αυτού της Ισπανίας, η οποία μετά βίας πέρασε τη βάση ενώ τρίτη κατά σειρά είναι η Ελλάδα που για μια ακόμη φορά φαίνεται ότι έχει θέσει υψηλούς περιβαλλοντικούς στόχους, τους οποίους όμως συνήθως δεν πετυχαίνει.
Αυτό προκύπτει από μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του European Climate Foundation από το Ecologic Institute της Γερμανίας και την βρετανική εταιρία συμβούλων Climact.
Σύμφωνα με τη μελέτη, καμία χώρα δεν βρίσκεται στο δρόμο της επίτευξης του στόχου για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Πάντως η Ισπανία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που περνάει τη βάση με τη βαθμολογία της να είναι στο 52% και ακολουθούν η Γαλλία με 47%, η Ελλάδα με 44% και η Σουηδία με 43%. 
Το Εθνικό Σχέδιο της Σλοβενίας βαθμολογήθηκε με 3%, ενώ η Σλοβακία βαθμολογήθηκε με 12%, στο ίδιο επίπεδο με τη Γερμανία.
Όσο δε για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αυτός βρίσκεται στο 29%.
Η μελέτη έγινε με βάση μια σειρά δεικτών με τους οποίους μετρήθηκε μεταξύ άλλων η επίτευξη του συνολικού στόχου μείωσης των εκπομπών άνθρακα, το επίπεδο λεπτομέρειας των προτεινόμενων μέτρων πολιτικής και η συνοχή της διαδικασίας επίτευξης των στόχων.
Όπως αναφέρει η μελέτη την οποία δημοσιεύει το Euractive, η ανάλυση των Εθνικών Σχεδίων δείχνει ότι οι χώρες λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2030, όμως δεν ανταποκρίνονται ακόμη στους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί από την Κομισιόν  στο πλαίσιο της Συμφωνία των Παρισίων.

Χαμηλές προσδοκίες 

«Η μελέτη δείχνει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν συμφωνούν σαφώς με μια πορεία προς τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα το 2050», δήλωσε ο Julien Pestiaux από την Climact, που ήταν ένας από τους μελετητές και πρόσθεσε:  «Με λίγες εξαιρέσεις, δείχνουν επίσης χαμηλές φιλοδοξίες όσον αφορά την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων για τις ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα, ενώ συνολικά τα Εθνικά Σχέδια δεν επαρκούν για να στηρίξουν την κλιματική και ενεργειακή μετάβαση που απαιτείται στην Ευρώπη», δήλωσε ο Pestiaux.
Στα περισσότερα από τα Εθνικά Σχέδια περιλαμβάνονται υπερβολικά δειλά βήματα για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων του άνθρακα και των ορυκτών καυσίμων, τα μηνύματα για επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες είναι ανεπαρκή, ενώ ανεπαρκής είναι και η δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε της εκπόνησης τους.
«Η Ευρώπη έχει σαφή στόχο 32% ΑΠΕ έως το 2030», δήλωσε η Viktoriya Kerelska, επικεφαλής της WindEurope και πρόσθεσε: «Ενώ τα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα υποτίθεται ότι μετατρέπουν αυτή τη φιλοδοξία σε πραγματικότητα, κανένα από αυτά δεν δίνει επαρκείς απαντήσεις σε ότι αφορά τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την επίτευξη των στόχων. Χωρίς λεπτομερή καταγραφή των μέτρων τα Σχέδια απλώς δεν έχουν νόημα».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει αξιολόγηση των Εθνικών Σχεδίων τον Ιούνιο και στη συνέχεια να ζητήσουν τροποποιήσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις οι οποίος θα κληθούν να υποβάλουν το τελικό κείμενο του Εθνικού Σχεδίου της χώρας τους έως το τέλος του έτους.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι είναι η πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκές χώρες περνούν από εθνική διαδικασία σχεδιασμού μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού το 2015.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης