Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Γερμανία: Επιτάχυνση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας για απεξάρτηση από CO2 και πυρηνικά

Γερμανία: Επιτάχυνση των δικτύων μεταφοράς ενέργειας για απεξάρτηση από CO2 και πυρηνικά

Έχουν εγκριθεί 1.800 χιλιόμετρα νέων εγκεκριμένων ή κατασκευασμένων πλεγμάτων σύμφωνα με την  BnetzA -  Οι εταιρείες  ζήτησαν να δαπανήσουν 61 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030

Η Γερμανία πρέπει να επιταχύνει την εγκατάσταση νέων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να κρατήσει «ανοικτό το φως» όταν «σβήσει» η πυρηνική ενέργεια, ανακοίνωσε την Πέμπτη 16/5/2019 η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας.
Η υποδομή δικτύου είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει τη Γερμανία να αυξήσει το ενεργειακό μερίδιο της αιολικής και ηλιακής ενέργειας από το ένα τρίτο σήμερα  στο 65% μέχρι το 2030, καθώς επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για το κλίμα.
Η υπεράκτια αιολική ενέργεια, για παράδειγμα, πρέπει να μεταφερθεί από τη Βόρεια Θάλασσα στο βιομηχανικό νότο.
"Έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά θα ήθελα να προειδοποιήσω μέχρι να το δω αυτό ως συνεχή τάση", δήλωσε ο Jochen Homann, πρόεδρος της αρχής Bundesnetzagentur (BNetzA), σε συνέντευξη Τύπου.
"Δεν προχωρούμε ακόμη όσο γρήγορα θα θέλαμε και το κόστος θα αυξηθεί εάν δεν συνειδητοποιήσουμε την επέκταση του δικτύου εγκαίρως", δήλωσε.
Ο Homann σημείωσε ότι περίπου 70.000 χιλιόμετρα επιπρόσθετων δικτύων και βελτιώσεις γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας είναι απαραίτητες για την αναβάθμιση των ανανεώσιμων εγκαταστάσεων την επόμενη δεκαετία. Περίπου 4.600 χλμ. υπόκεινται σε συγκεκριμένο σχεδιασμό, ενώ έχουν εγκριθεί ή έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή 1.800 χλμ.  ενώ τα υπόλοιπα δεν έχουν εξεταστεί.
Ένας νόμος για την επιτάχυνση της επέκτασης του δικτύου ψηφίσθηκε  τον περασμένο μήνα και από τις δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές, δήλωσε ο Homann.
Ωστόσο, τα σημαντικότερα εμπόδια στις επενδύσεις σε δίκτυα ήταν οι μακροχρόνιες διαδικασίες προγραμματισμού λόγω του ομοσπονδιακού συστήματος της Γερμανίας, που σημαίνει ότι τα κράτη πρέπει να συνεργαστούν και επειδή οι πολίτες συχνά αντιτίθενται στη  δημιουργία νέων υποδομών στην πόρτα τους.
"Λένε ότι θέλουν γενικά την ενεργειακή μετάβαση, αλλά παρακαλώ να εξαιρέσετε την τοποθεσία μας", δήλωσε ο Homann.
Η Γερμανία αναμένεται να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια έως το 2023, χάνοντας 11.000 μεγαβάτ (MW) αξιόπιστης χωρητικότητας και θα κλείσει σημαντική παραγωγική ικανότητα άνθρακα σε μια άλλη κλιματική διαδικασία.
Οι δαπάνες για την κατασκευή δικτύων και τις πράξεις των εταιρειών του δικτύου μεταφοράς (TSOs) που επιβλέπει η BNetzA μεταφέρονται στους πελάτες, που αποτελούν το ένα τέταρτο των λογαριασμών των καταναλωτών.
Οι TSOs, τον περασμένο μήνα, ζήτησαν να δαπανήσουν 61 δισεκατομμύρια ευρώ σε χερσαία δίκτυα έως το 2030, συμπεριλαμβανομένης μιας τέταρτης γραμμής βορρά-νότου που δεν είχε προηγουμένως θεωρηθεί απαραίτητη.
Το ποσό αυτό ξεπερνά τα 52 δισ. Ευρώ τον Φεβρουάριο και 32 δισ. πριν λίγο καιρό
"Θα αξιολογήσουμε προσεκτικά αυτά τα σχέδια, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη επέκταση του δικτύου", δήλωσε ο Homann.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης