Ηλεκτρισμός

H Kομισιόν θεωρεί ότι η διασύνδεση Αττικής - Κρήτης θα παραμείνει παγωμένη για 6 μήνες

H Kομισιόν θεωρεί ότι η διασύνδεση Αττικής - Κρήτης θα παραμείνει παγωμένη για 6 μήνες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας καθυστέρησης στην υλοποίηση του project

 Η Κομισιόν διαμήνυσε στην ελληνική πλευρά ότι το αίτημά της για απένταξη του τμήματος Κρήτη - Αττική από την τρίτη λίστα του PCI δεν μπορεί να γίνει για όσο διάστημα αυτή παραμένει σε ισχύ.
Στο σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε στις 10 Απριλίου από τον γενικό γραμματέα Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλο στην Κομισιόν, ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας κ. Μπόρχαρντ ενημέρωσε σχετικά με επιστολή του τον πρόεδρο της ΡΑΕ Νίκο Μπουλαξή.
«Η λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος υιοθετήθηκε από την Επιτροπή το Νοέμβριο του 2017, τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2018 και ισχύει μέχρι να τεθεί σε ισχύ o κατ' εξουσιοδότηση κανονισμός της 4ης λίστας PCI. Αυτός ο κανονικός θα είναι δεσμευτικός στο σύνολο του και άμεσα εφαρμοστέος σε όλα τα κράτη – μέλη.
Κατά συνέπεια τα έργα που περιλαμβάνονται στην 3η λίστα PCI διατηρούν το καθεστώς PCI μέχρι την εκπνοή του αντίστοιχου κανονισμού», αναφέρει στην επιστολή του ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ κ. Μπόρχαρντ και συνεχίζει:
«Στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας επιλογής, θα ληφθεί υπόψη η απόφαση της Ελλάδας να μην υποστηρίξει την συμπερίληψη του τμήματος Κρήτη – Αττική του PCI Euroasia Interconnector στην 4η λίστα PCI. Ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν μπορεί με κανένα τρόπο να επηρεάσει το τρέχον καθεστώς του εν λόγω έργου». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων το έργο θα έχει καθυστέρηση τουλάχιστον έξι μηνών.

Τον Οκτώβριο η νέα λίστα PCI

Η 4η λίστα PCI καταρτίζεται τον Οκτώβριο, ενώ η ισχύ της ξεκινάει με την έγκρισή της από το Ευρωκοινοβούλιο.
Η προηγούμενη λίστα εγκρίθηκε με πέντε μήνες καθυστέρηση από την κατάρτισή της λόγω αντιδράσεων των οικολόγων για έργα του φυσικού αερίου, ενώ στην περίπτωση της τέταρτης λίστας η διαδικασία των ευρωεκλογών δημιουργεί πρόσθετο παράγοντα καθυστερήσεων. 
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, πάντως, με δηλώσεις του προσφάτως στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι μέσα στην εβδομάδα αναμένεται απόφαση της Αρχής για να ξεμπλοκάρει το έργο και ο ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει στον διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχων για το κατασκευαστικό κομμάτι.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης από τις 22 Απριλίου και αναμένει την απόφαση της ΡΑΕ για να τα βγάλει στον αέρα.
Η απόφαση της ΡΑΕ, σύμφωνα με τον κ. Μπουλαξή, θα δίνει τη δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει το έργο ως εθνικό στο σχετικό διαγωνισμό και παράλληλα θα καλύπτει νομικά και την παραμονή του στην τρίτη λίστα των PCI.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης