Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα κενά του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης φυσικού αερίου θα καλύψει η ΡΑΕ μέσω αναθεώρησης του σχετικού Κώδικα

Τα κενά του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης φυσικού αερίου θα καλύψει η ΡΑΕ μέσω αναθεώρησης του σχετικού Κώδικα
Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2017 ο αναθεωρημένος Κώδικας Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου
Η ενεργειακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να διατηρηθεί τουλάχιστον έως τα μέσα Φεβρουαρίου, με την παραμονή του ενεργειακού συστήματος στο δεύτερο επίπεδο συναγερμού, ανέδειξε τα κενά του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης του συστήματος φυσικού αερίου.
Τα κενά εντοπίζονται κυρίως στην απουσία μηχανισμού εξισορρόπησης της ζήτησης φυσικού αερίου και σύνδεσης της, με την τιμή του καυσίμου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο το τελευταίο διάστημα η ΔΕΠΑ προχωρεί στην προμήθεια έκτακτων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης της ηλεκτροπαραγωγής, παρέχοντας τις επιπλέον ποσότητες στις τιμές των συμβατικών. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μην λειτουργούν οι κανόνες της αγοράς και να δημιουργηθεί κρίση εφοδιασμού.
Την κάλυψη των κενών του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης του φυσικού αερίου, επιδιώκει να αντιμετωπίσει η ΡΑΕ μέσω της τρίτης αναθεώρησης του Κώδικα Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 31 Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα η ΡΑΕ, με σχεδόν ένα χρόνο καθυστέρηση (η διαβούλευση επί του αρχικού σχεδίου είχε λήξει στις 19 Φεβρουαρίου του 2016), έδωσε σε διαβούλευση το κωδικοποιημένο κείμενο της 3ης Αναθεώρησης του Κώδικα Διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου όπως συμπληρώθηκε σταδιακά από τον ΔΕΣΦΑ εντός του 2016.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της ΡΑΕ το οποίο συνοδεύει τα κείμενα του Κώδικα οι σημαντικότερες νέες ρυθμίσεις είναι οι εξής:
 
Α) ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

1. Αλλαγή ορισμού Ημέρας Φυσικού Αερίου (από 8:00-8:00 σε 7:00-7:00) σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 984/2013 περί των μηχανισμών κατανομής δυναμικότητας (CAM NC).
2. Μετατροπή μονάδων ενέργειας από MWh σε kWh.
3. Εισαγωγή πρότυπης Σύμβασης Πλαισίου μεταφοράς και χρήσης εγκατάστασης ΥΦΑ. Ο Διαχειριστής συνάπτει μόνο μία σύμβαση με κάθε χρήστη για το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
4. Δέσμευση δυναμικότητας από Χρήστες σε Σημεία Εισόδου, Σημεία Εισόδου Αντίστροφης Ροής ή σε Σημεία Εξόδου, Σημεία Εξόδου Αντίστροφης Ροής υποβάλλοντας Αίτηση προς το Διαχειριστή, η οποία, εφόσον εγκριθεί (Εγκεκριμένη Αίτηση), αποτελεί Παράρτημα της Σύμβασης Πλαίσιο.
5. Δέσμευση δυναμικότητας στο Σημείο Διασύνδεσης Kulata-Sidirokastro μέσω δημοπρασιών σε συμφωνία με τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 984/2013 (CAM NC). Δεν προβλέπεται προς το παρόν εφαρμογή στο Σημείο Κήποι, για το οποίο δεν υπάρχει Συμφωνία Διασυνδεδεμένου Συστήματος μεταξύ των δύο Διαχειριστών, επομένως η δέσμευση δυναμικότητας πραγματοποιείται με την αρχή του «first come first served» όπως και στην Αγία Τριάδα.
6. Παροχή υπηρεσιών αντίστροφης ροής σε αδιάλειπτη βάση.
7. Πλήρης εφαρμογή του συστήματος Εισόδου – Εξόδου (παράδοση – παραλαβή ποσοτήτων στο Εικονικό Σημείο Δηλώσεων).
8. Επικαιροποίηση της διαδικασίας Επαναγοράς Μεταφορικής Ικανότητας σύμφωνα με τους λειτουργικούς κανόνες του ηλεκτρονικού υποβάθρου δέσμευσης δυναμικότητας RBP.
9. Διενέργεια μεταπώλησης ποσοτήτων αποκλειστικά στο Εικονικό Σημείο Δηλώσεων (ΕΣΔ).
10. Παροχή εγγυήσεων για τη συμμετοχή στις δημοπρασίες και για την κάλυψη των χρεώσεων Χρηστών που απορρέουν από τη διαδικασία εξισορρόπησης φορτίου.

Β) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΣΦΑ

11. Κατάργηση Εβδομαδιαίου και Τριμηνιαίου Προγραμματισμού.
12. Εισαγωγή τριάντα πέντε κύκλων επαναδηλώσεων στο Σιδηρόκαστρο και στους Κήπους σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κανονισμού (ΕΕ) 312/2014 για την Εξισορρόπηση (BAL NC).
13. Εισαγωγή δύο κύκλων επαναδηλώσεων για την Αγία Τριάδα.
14. Αποδοχή ανισοζυγίου Παραδόσεων/Παραλαβών στις Ημερήσιες Δηλώσεις.
15. Εφαρμογή του Κανόνος Ελάσσονος Ποσότητας στο ΕΣΔ.
16. Εισαγωγή του όρου των Επιβεβαιωμένων Ποσοτήτων.
17. Μείωση του Ορίου Ανοχής Προγραμματισμού από ±15% σε ±5%.

Γ) ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

18. Εισαγωγή ρυθμίσεων για τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου σε Πελάτη κατόπιν αιτήματος Χρήστη.
19. Υποχρέωση κατάρτισης και δημοσίευσης από το Διαχειριστή μεθοδολογίας για αέριο εκτός προδιαγραφών.

Δ) ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

20. Εισαγωγή μεθοδολογίας κατανομής σε Σημεία Εξόδου Δικτύου Διανομής, όπως έχει εγκριθεί με την υπ΄ αριθμ. 338/2016 Απόφαση της ΡΑΕ, η οποία καταργείται με τη θέσπιση της 3ης αναθεώρησης του Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΦΑ και του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύων Διανομής.
21. Εισαγωγή πρόβλεψης για Οριστική Τελική Κατανομή των Χρηστών, η οποία θα ολοκληρώνεται από τον ΔΕΣΦΑ τον Ιούλιο του επόμενου Έτους, και θα προκύπτει μετά την οριστική εκκαθάριση των μετρήσεων της διανομής και θα επηρεάζει τις χρεώσεις των Χρηστών τόσο σε επίπεδο τιμολογίων ΕΣΦΑ όσο και αναφορικά με τις ημερήσιες χρεώσεις και πιστώσεις εξισορρόπησης.

Ε) ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΦΟΡΤΙΟΥ

22. Υποχρέωση δημοσίευσης από το Διαχειριστή σε ετήσια βάση αναλυτικής έκθεσης για το κόστος, τη συχνότητα και την ποσότητα των πράξεων εξισορρόπησης που έχουν αναληφθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κώδικα Εξισορρόπησης (NC BAL).
23. Σταδιακή μείωση των ορίων ανοχής Χρήστη στην εξισορρόπηση από δέκα τοις εκατό (10%), ως ισχύει σήμερα, σε πέντε τοις εκατό (5%) το 2017, τρία τοις εκατό (3%) το 2018 και μηδενικά όρια το 2019 σύμφωνα και με την έκθεση ενδιάμεσων μέτρων που έχει εγκριθεί από τη ΡΑΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κώδικα Εξισορρόπησης (NC BAL).
24. Περιορισμός της κλιμάκωσης της τιμής του συντελεστή ημερήσιας χρέωσης εκτός ορίων ανοχής εξισορρόπησης από 4 σε 3 βαθμίδες με ταυτόχρονη αύξηση του συντελεστή για την περίπτωση αρνητικής ΗΕΕΦ και μείωση του αντίστοιχου συντελεστή υπολογισμού της ημερήσιας πίστωσης στην περίπτωση θετικής ΗΕΕΦ από 0,95 σε 0,7.
25. Ορισμός Παρατεταμένης Έλλειψης Εξισορρόπησης όταν το όριο ανοχής εξισορρόπησης παραβιάζεται για τρεις συνεχόμενες Ημέρες έναντι πέντε ημερών σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα.

ΣΤ) ΚΡΙΣΗ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ

26. Εβδομαδιαίος προγραμματισμός από τον Διαχειριστή ΕΣΦΑ για την κατάρτιση ισοζυγίου προσφοράς-ζήτησης επτά (7) ημερών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Σχέδιο Μέτρων Έκτακτης Ανάγκης.
27. Κατά τη διάρκεια Κρίσεων Επιπέδου Έγκαιρης Προειδοποίησης ή Επιπέδου Επιφυλακής τα όρια ανοχής εξισορρόπησης περιορίζονται σε δύο τοις εκατό (2%) και τροποποιείται ο τρόπος υπολογισμού των ημερησίων χρεώσεων και πιστώσεων της ΗΕΕΦ.
28. Κατά τη διάρκεια Κρίσεων Επιπέδου Έγκαιρης Προειδοποίησης εφόσον Χρήστης υποβάλλει αίτημα για επαναπροσδιορισμό του χρόνου εκφόρτωσης ή της ποσότητας ΥΦΑ δεν καταβάλει τέλος αίτησης τροποποίησης τελικού μηνιαίου προγράμματος. Ζ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΥΦΑ
29. Μετάθεση του χρονικού διαστήματος πραγματοποίησης της Μηνιαίας Διαδικασίας Διάθεσης του Πρόσθετου Αποθηκευτικού Χώρου ώστε να ευνοείται και η ευκαιριακή χρήση της Εγκατάστασης ΥΦΑ αλλά και ο προγραμματισμός προμηθειών φυσικού αερίου.
30. Αλλαγή στο χρονικό διάστημα της πραγματοποίησης της Ημερήσιας Διαδικασίας Διάθεσης Πρόσθετου Αποθηκευτικού Χώρου (από 16:30-17:45 σε 14:00-15:15) ώστε να ολοκληρώνεται πριν την προθεσμία των 16:00 ημερησίως (προθεσμία για αδιάλειπτη υπηρεσία μεταφοράς).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης