Χρηματιστήριο & Αγορές

Νέα αναβολή για το Target Model - Στα τέλη του 2020 μετατίθεται πλέον η εφαρμογή του

Νέα αναβολή για το Target Model - Στα τέλη του 2020 μετατίθεται πλέον η εφαρμογή του

Η ελληνική πλευρά είχε δεσμευθεί έναντι των Θεσμών να θέσει σε πλήρη λειτουργία το Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Απρίλιο του 2019

Στο τρίτο τρίμηνο του 2020 τοποθετούν τώρα οι αρμόδιοι του Χρηματιστηρίου Ενέργειας τη λειτουργία των τεσσάρων νέων αγορών (προθεσμιακών προϊόντων, προημερήσια, ενδοημερήσια και αγορά εξισορρόπησης) με την εφαρμογή του Target Model να θυμίζει το… γεφύρι της Άρτας που ολημερίς το χτίζανε και το βράδυ γκρεμιζόταν.   
Σύμφωνα λοιπόν με το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία των αγορών όπως το παρουσίασε πρόσφατα σε ειδική ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Ενέργειας Άρης Τασούλης, το τρίτο τρίμηνο του 2020 θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία οι νέες αγορές.
Όπως εξήγησε ένα από τα προβλήματα για τα οποία δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση η επικοινωνία των ηλεκτρονικών συστημάτων των τριών αγορών με τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΑΔΜΗΕ.
Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις από τις τέσσερις αγορές (προθεσμιακή, προημερήσια, ενδοημερήσια) θα λειτουργούν με ευθύνη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ενώ την ευθύνη για τη λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης θα την έχει ο ΑΔΜΗΕ.
Τα πληροφοριακά συστήματα εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα στις αρχές του 2020, αλλά θα πρέπει να συντονιστούν και να δοκιμαστούν όλα μαζί.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Τασούλη, ότι η πλήρης λειτουργία των αγορών τοποθετείται στο Φθινόπωρο του 2020.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά είχε δεσμευθεί έναντι των Θεσμών να θέσει σε πλήρη λειτουργία το Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Απρίλιο του 2019.
Αυτό βεβαίως δεν συνέβη και το νέο χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε ήταν στο τέλος του 2019 ή στις αρχές του 2020.
Με βάση τα νέα δεδομένα φαίνεται ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας οδεύει ολοταχώς για τα τέλη του 2020.

Στελέχωση και αδειοδότηση εταιριών

Πάντως όπως δήλωσε ο κ. Τασούλης έχει προχωρήσει η στελέχωση και η οργάνωση των εταιρειών εκκαθάρισης και διακανονισμού των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αδειοδότησης των δύο εταιριών.
Σε ότι αφορά τα πληροφοριακά συστήματα, είπε ότι η ανάπτυξη των συστημάτων για το trading και το clearing αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές τους καλοκαιριού του 2019 και το Φθινόπωρο θα μπορούν να επικοινωνούν με τα συστήματα των συμμετεχόντων, ώστε να ανοίξουν οι πλατφόρμες και να υπάρξει η αναγκαία εξοικείωση με αυτές.
Εξάλλου ο κ. Τασούλης είπε ότι το Φθινόπωρο θα ξεκινήσουν οι δοκιμές με τους συμμετέχοντες, στο πλαίσιο ενός εικονικού περιβάλλοντος, όπου θα κατατίθενται προσφορές και το χρηματιστήριο θα τις επεξεργάζεται σαν να βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία.
Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να υπάρχει λειτουργικότητα για τους συμμετέχοντες έως τα τέλη του έτους.
Σε ότι αφορά τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με την Ιταλία και τη Βουλγαρία ο κ. Τασούλης, ανέφερε ότι θα ξεκινήσει πρώτη η σύζευξη με την Ιταλία και με τη Βουλγαρία θα ακολουθήσει.
Θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία, δηλαδή η προετοιμασία κειμένων που πρέπει να περάσουν από έγκριση από τους αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η περίοδος δοκιμών που θα μπορούσαν να κρατήσουν από τέσσερις έως έξι μήνες.
Έτσι η σύζευξη με την Ιταλία τοποθετείται για το Φθινόπωρο του 2020 και με τη Βουλγαρία το 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης