Ενέργεια

Πολωνία: Σε πώληση ανθρακωρυχείων θα προχωρήσει η κρατική Tauron

Πολωνία: Σε πώληση  ανθρακωρυχείων θα προχωρήσει η κρατική Tauron
Η παραγωγή άνθρακα στη μονάδα εξόρυξης μειώθηκε σε 5 εκατομμύρια τόνους πέρυσι από 6,45 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος
Η κρατική πολωνική εταιρεία Tauron σχεδιάζει να πουλήσει μερικά από τα ζημιογόνα ανθρακωρυχεία για να προσπαθήσει να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση, ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Η Tauron είναι η πιο χρεωμένη από τις ενεργειακές επιχειρήσεις της Πολωνίας και αντιμετωπίζει το κόστος που συνδέεται με ένα ανώτατο όριο στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ασκώντας πίεση στην ικανότητά της να στηρίζει τα ορυχεία.
Η διατήρηση της βιομηχανίας άνθρακα αποτελεί μία από τις κύριες βιομηχανικές πολιτικές του κυβερνώντος  κόμματος της Πολωνίας.
Η επιχείρηση εξόρυξης  της Tauron αποτελείται από τρία ανθρακωρυχεία στο νότο της Πολωνίας - Janina, Sobieski και Brzeszcze - τα οποία βρίσκονται στην πατρίδα Beata Szydlo, του πρώην πρωθυπουργούτης Πολωνίας PiS.
"Η Tauron θέλει να απαλλαγεί από την επιχείρηση εξόρυξης", δήλωσε μία από τις πηγές στο Reuters, προσθέτοντας ότι το σχέδιο πιθανότατα δεν θα περιλάμβανε το ορυχείο Brzeszcze, το οποίο ανέλαβε η Tauron το 2015.
Οι πηγές ανέφεραν ότι η Tauron μπορεί να ελπίζει να πουλήσει μερικά από τα ορυχεία της σε κρατικές επιχειρήσεις στη βιομηχανία άνθρακα, όπως ο μεγαλύτερος ανθρακωρύχος PGG, ο παραγωγός άνθρακα JSW ή η Weglokoks, είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.
"Στη στρατηγική στην οποία εργαζόμαστε, θα υπάρξουν περιθώρια για προαιρετικές λύσεις όσον αφορά το τμήμα εξόρυξης", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Tauron Filip Grzegorczyk στο Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα όταν ρωτήθηκε αν η Tauron σχεδίαζε να πουλήσει μερικά από τα ορυχεία της.
Η παραγωγή άνθρακα στη μονάδα εξόρυξης μειώθηκε σε 5 εκατομμύρια τόνους πέρυσι από 6,45 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος, ενώ η λειτουργική ζημία της επιχείρησης αυξήθηκε σε περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ζλότι (262 εκατομμύρια δολάρια) από 211 εκατομμύρια το 2017. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου μειώθηκαν στα 205 εκατομμύρια ζλότι από 1,38 δισ. το 2017.
Το συνολικό χρέος της Tauron ανήλθε σε σχεδόν 11 δισεκατομμύρια ζλότι στο τέλος του περασμένου έτους σε σύγκριση με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της αγοράς 2,95 δισεκατομμυρίων ζλότι.
Το περασμένο έτος, οι τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Πολωνία, η οποία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνθρακα, σημείωσαν άνοδο σε σχέση με το κόστος των εκπομπών CO2 και των τιμών του άνθρακα.
Για να αποφευχθεί το άλμα στις τιμές των νοικοκυριών, το οποίο καθορίζεται κανονικά από την ρυθμιστική αρχή της αγοράς, το κοινοβούλιο ενέκρινε ένα νόμο που ορίζει ανώτατο όριο στην τιμή που παρατηρείται στα μέσα του 2018. Εισήγαγε επίσης ένα ανώτατο όριο τιμών βιομηχανίας και πρότεινε αποζημίωση για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για κάλυψη της διαφοράς, αλλά πρέπει ακόμη να διασφαλίσει ότι τα σχέδια δεν παραβιάζουν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις.
Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας καταγράφουν απώλειες από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στην χαμηλότερη, ανώτατη τιμή.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης