Οι εκπομπές CO2 της Bosch έχουν μειωθεί κατά 35% από το 2007
Ουδέτερη από τον άνθρακα επιδιώκει να καταστεί μια από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες εταιρείες της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Ο λόγος για την Bosch, η οποία κάνει αγώνα δρόμου μέχρι το επόμενο έτος, στρέφοντας την προσοχή της στην πράσινη ενέργεια, την εξοικονόμηση αλλά και τις εκπομπές αντιστάθμισης.
Ο γερμανικός κολοσσός δήλωσε ότι «θα είναι πλήρως ουδέτερος από τον άνθρακα μέχρι το επόμενο έτος και μάλιστα μια δεκαετία νωρίτερα σε σύγκριση με τους περισσότερους ανταγωνιστές της, χάρη στο φιλόδοξο πρόγραμμα αντιστάθμισης άνθρακα που έχει εκπονήσει.
Η ιδιωτική εταιρεία με ετήσια έσοδα 78 δις. ευρώ και 410.000 υπαλλήλους καλύπτοντας 400 εργοτάξια, συγκαταλέγεται στις κορυφαίες του είδους.
Ειδικότερα, το πλάνο περιλαμβάνει την επένδυση 1 δις. ευρώ στην ενεργειακή απόδοση την επόμενη δεκαετία και ακόμη 1 δις. ευρώ σε προγράμματα αντιστάθμισης.
Μάλιστα οι εκπομπές CO2 της Bosch έχουν μειωθεί κατά 35% από το 2007.
«Θεωρούμε ότι η δράση για το κλίμα είναι ευθύνη μας και πιστεύουμε ότι πρέπει να δράσουμε τώρα» ήταν τα πρώτα λόγια του CEO της εταιρείας, Volkmar Denner.
Παράλληλα, η εταιρεία δήλωσε ότι ελπίζει ότι μέχρι το 2030 θα μπορέσει να μειώσει τα συστήματα αντιστάθμισης του άνθρακα χρησιμοποιώντας όλο και περισσότερη πράσινη ενέργεια. Ενδεικτικό παράδειγμα η διεύρυνση των φωτοβολταϊκών της συστημάτων στην Ινδία, όπου μπορεί να επιτύχει μια "δεκαπλάσια αύξηση της εγκατεστημένης ενεργειακής ικανότητας".
Επίσης, στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπουν και οι προαναγγελίες άλλων μεγάλων εταιρειών της χώρας, με την επίτευξη των στόχων τους για ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, να θεωρείται δύσκολη υπόθεση.
Energiewende
Τέλος, σε πολιτικό επίπεδο η χώρα της Γερμανίας τάσσεται υπέρ υπέρ ενός «ενεργειακού περιθωρίου» (Energiewende), έτσι ώστε να είναι η οικονομία της ουδέτερη στον τομέα του κλίματος μέχρι το 2050.
Το 2018, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο υπερέβησαν τον άνθρακα ως τη σημαντικότερη πηγή ενέργειας της Γερμανίας, σύμφωνα με τον κλάδο της βιομηχανίας BDEW. Το μερίδιο όμως ήταν μόλις το 36% του ενεργειακού μίγματος, το οποίο εξακολουθεί να εξαρτάται από το φυσικό αέριο, τον άνθρακα και τον λιγνίτη.
«Η ουδετερότητα του άνθρακα είναι εφικτή και, εάν επιδιωχθεί με την απαραίτητη αποφασιστικότητα, μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα» κατέληξε ο κ. Denner.
www.worldenergynews.gr