Ηλεκτρισμός

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δίχως ένα γραμμάριο άνθρακα επί μία εβδομάδα για την Βρετανία

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δίχως ένα γραμμάριο άνθρακα επί μία εβδομάδα για την Βρετανία
Το 43,9% της παραγωγής προήλθε από το φυσικό αέριο ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν το 27,5% του συνόλου
Για πρώτη φορά από τη Βιομηχανική Επανάσταση, το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να χρησιμοποιήσει ούτε ένα γραμμάριο άνθρακα επί μία εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου.
Η ESO διαπίστωσε ότι σήμερα στις 13.24 (ώρα Λονδίνου) η χώρα συμπλήρωσε μία ολόκληρη εβδομάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς τη χρήση άνθρακα, αφού ο τελευταίος σταθμός που χρησιμοποιεί αυτό το είδος καυσίμου είχε αποσυνδεθεί από το δίκτυο ακριβώς πριν από επτά ημέρες.
Κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά αφότου λειτούργησε στο Ηνωμένο Βασίλειο η πρώτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, το 1882. Πριν από δύο χρόνια, η ESO είχε καταγράψει για πρώτη φορά μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
"Ολοένα και περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια τροφοδοτεί το σύστημά μας" εξήγησε ο διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρείας Φίνταν Σλάι. "Μέχρι το 2025, θα μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε το σύνολο του ηλεκτρικού δικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς άνθρακα" σε μόνιμη βάση, πρόσθεσε.
Το 2018 μόλις το 6% της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Βρετανία προήλθε από τον άνθρακα, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.
Το 43,9% της παραγωγής προήλθε από το φυσικό αέριο ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (άνεμος, ήλιος, βιομάζα και υδροηλεκτρικά φράγματα) παρήγαγαν το 27,5% του συνόλου.
Αν προστεθεί στις ανανεώσιμες πηγές και η πυρηνική ενέργεια, τότε σχεδόν η μισή (49,5%) ενέργεια της χώρας προήλθε από τεχνολογίες που παράγουν ελάχιστες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης Greenpeace, ο Νταγκ Παρ, χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή. "Πριν από μερικά χρόνια μας έλεγαν ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είχαμε φως χωρίς τον άνθρακα. Τώρα, ο άνθρακας εξαφανίζεται, προς όφελος του κλίματος και της ποιότητας του αέρα", είπε. Τόνισε όμως ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, όπως για παράδειγμα να απαγορευτούν σταδιακά τα βενζινοκίνητα και ντιζελοκίνητα οχήματα, να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση των κατοικιών, να μειωθεί η κατανάλωση κρέατος και να φυτευτούν εκατομμύρια δέντρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης