Ενέργεια

Δείτε πόσους τόνους CO2 έχει αντισταθμίσει η ΔΕΗ για το 2019 - Η στρατηγική της άμυνας κατά των ρύπων

Δείτε πόσους τόνους CO2 έχει αντισταθμίσει η ΔΕΗ για το 2019 - Η στρατηγική της άμυνας κατά των ρύπων

Τα νούμερα και οι ποσότητες στο Hedging της εκπομπής CO2

Άμυνα με αντιστάθμιση παίζει η ΔΕΗ απέναντι στην απογείωση των τιμών των δικαιωμάτων CO2 επιχειρώντας να ελαχιστοποιήσει στο μέτρο του δυνατού τις επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών που γονάτισαν την εταιρία το 2018.
Έτσι σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες έχει αγοράσει 10 εκατ τόνους δικαιωμάτων στα 19,7 ευρώ που της περιορίζουν σημαντικά την επιβάρυνση για το 45% του συνόλου των ρύπων που πρέπει να αντισταθμίσει και οι οποίοι ανέρχονται σε 22 εκατ.τόνους.
Η ωφέλεια σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές είναι σημαντική, καθώς για κάθε ένα ευρώ επιλέον στην τιμή των ρύπων  η Επιχείρηση χάνει 22 εκατ ευρώ.
Παράλληλα το hedging αυτό είναι και κοστοβόρο, από την στιγμή που απαιτείται το 30% της συνολικής αξίας για να καλυφθούν οι σχέσεις αντστάθμισης.
Όπως είναι γνωστό η ρήτρα CO2 δίνει στην ΔΕΗ την δυνατότητα να μετακυλίσει το κόστος στην υψηλή και μέση τάση όχι ομως και στην χαμηλή με αποτέλεσμα η Επιχείρηση να επιβαρύνεται σημαντικά.
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΔΕΗ εμφανίστηκε αισιόδοξος στα πηγαδάκια για την πορεία του διαγωνισμού αποεπένδυσης των λιγνιτικών εκτιμώντας, ότι το πιθανότερο είναι να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.
Αυτό θα είναι και υπέρ της ΔΕΗ από την αποδέσμευση και μόνο από μονάδες παραγωγής ρύπων.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης