Ηλεκτρισμός

Γιατί βραχυκυκλώνει η ΡΑΕ για την διασύνδεση Αττικής με Κρήτη - Απειλητικός ο κίνδυνος καθυστέρησης

Γιατί βραχυκυκλώνει η ΡΑΕ για την διασύνδεση Αττικής με Κρήτη - Απειλητικός ο κίνδυνος καθυστέρησης

Εάν δεν εξασφαλίσει την αναγκαία νομική κάλυψη, η Αρχή σκοπεύει να περιμένει έως τον Οκτώβριο όταν θα καταρτιστεί η νέα λίστα με τα έργα PCI

Η ώρα των δύσκολων αποφάσεων για να προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη -  Αττική ως εθνικό έργο όπως δρομολογήθηκε μέχρι σήμερα μέσα από μια αγαστή συνεργασία των ελληνικών αρχών κόντρα στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έφτασε και έχει προκαλέσει ρωγμές στις σχέσεις ΡΑΕ, ΥΠΕΝ και ΑΔΜΗΕ.
Για να προχωρήσει το έργο ως εθνικό, θα πρέπει κάποιος να αναλάβει την ευθύνη της απένταξής του από τον κατάλογο των PCI.
O AΔΜΗE έχει έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης του διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή της διασύνδεσης από τις 22 Απριλίου και παράλληλα δεσμεύεται με ρήτρες από τη ΡΑΕ για την ολοκλήρωσή του μέχρι τα τέλη του 2022.
Για να τα δημοσιεύσει ωστόσο θα πρέπει η ΡΑΕ να εγκρίνει αναθεωρημένο Δεκαετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, στο οποίο να αναφέρεται ότι το έργο θα προχωρήσει ως εθνικό αφού το υφιστάμενο αναφέρεται ως PCI. 
H ΡΑΕ ωστόσο, παρότι με τις αποφάσεις της δρομολόγησε μέχρι σήμερα τις διαδικασίες για να μην προχωρήσει το έργο ως PCI και να καταλήξει ως εθνικό, αποφεύγει να καλέσει σε συνεδρίαση την Ολομέλεια με αντικείμενο την έγκριση του επικαιροποιημένου Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΑΔΜΗΕ φοβούμενη πιθανές αγωγές από τον Euroasia Interconnector.
Η κυπριακή κοινοπραξία έχει ήδη κινηθεί νομικά κατά των αποφάσεων της ΡΑΕ, ενώ παράλληλα έχει κινήσει και διαδικασία διερεύνησης περί της συμβατότητας με τον ευρωπαϊκό Κανονισμό από την Κομισιόν.
Οι ανησυχίες της ΡΑΕ είναι πολύ βάσιμες, αφού έχει ήδη στα χέρια της επιστολές από την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ που προειδοποιούν για ρυθμιστικές και οικονομικές συνέπειες από την απόφαση να προχωρήσει το έργο ως εθνικό.

Νομική κάλυψη ή στάση αναμονής 

Η ΡΑΕ αναζητάει, σύμφωνα με πληροφορίες, νομική κάλυψη προκειμένου να προχωρήσει στον χαρακτηρισμό του έργου ως εθνικού.
Σύμφωνα με κάποιες πηγές, εμφανίζεται διατεθειμένη - εάν αυτή η νομική κάλυψη δεν εξασφαλιστεί - να αναμένει έως τον Οκτώβριο και την κατάρτιση της νέας λίστας PCI. 
Μια τέτοια προοπτική θα προκαλέσει περαιτέρω καθυστερήσεις στο έργο και μάλιστα από την ίδια την ΡΑΕ, η οποία δρομολόγησε με τις αποφάσεις της αυτή την εξέλιξη υιοθετώντας το επιχείρημα του κατ’ επείγοντος για την διασφάλιση της επάρκειας της Κρήτης σε ηλεκτρισμό, στάση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κομισιόν.
Η σημερινή της στάση έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στον ΑΔΜΗΕ και ανησυχίες για καθυστερήσεις που θα θέσουν εκτός χρονοδιαγράμματος την υλοποίηση της διασύνδεσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης