«Διαβατήριο» για καινοτόμες εφαρμογές ΑΠΕ η συνεργασία της ΔΕΗ με τη γαλλική Αkuo Εnergy

«Διαβατήριο» για καινοτόμες εφαρμογές ΑΠΕ η συνεργασία της ΔΕΗ με τη γαλλική Αkuo Εnergy

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιχείρησης Μανόλη Παναγιωτάκη, η ΔΕΗ θα επιδιώξει να αναπτύξει πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα και υπεράκτιους αιολικούς σταθμούς

«Παράθυρο» ώστε να δραστηριοποιηθεί σε πρωτοποριακές εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανοίγει για τη ΔΕΗ το MoU που υπέγραψε με τη γαλλική Αkuo Εnergy, καθώς η δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας δεν περιορίζεται μόνο στην ανάπτυξη συμβατικών μονάδων ΑΠΕ.
Ενδεικτικές ήταν οι αναφορές που έκανε χθες (6/5) κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Hellenic Association for Energy Economics (HAEE) ο Eric Scotto, CEO της εταιρείας, όπως για παράδειγμα ότι η Ελλάδα ενδείκνυται για την αξιοποίηση των πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές τεχνητές λίμνες στη χώρα μας, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό τον σκοπό.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Αkuo Εnergy σημείωσε ότι πρόθεση της εταιρείας είναι να αναπτύξει μονάδες παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές.
Η παραγωγή υδρογόνου από ΑΠΕ (Power-to-Gas) μέσω ηλεκτρόλυσης, αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη λύση για την αποθήκευση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε μεγάλη κλίμακα, καθώς με αυτό τον τρόπο τα δίκτυα φυσικού αερίου μετατρέπονται εμμέσως σε μία οιονεί «μπαταρία» για την ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, είτε με την εισαγωγή αυτούσιου του υδρογόνου, είτε αφού πρώτα αυτό μετατραπεί σε μεθάνιο.

Φωτοβολταϊκή κεραμοσκεπή

Σύμφωνα με τον κ. Scotto, μία ακόμη καινοτομία που έχει αναπτύξει η γαλλική εταιρεία είναι τα «ηλιακά κεραμίδια», δηλαδή φωτοβολταϊκά σε σχήμα κεραμιδιών, τα οποία μετατρέπουν  ουσιαστικά κάθε κεραμοσκεπή σε μία φωτοβολταϊκή εγκατάσταση.
Μάλιστα, επισήμανε ότι το προϊόν της Αkuo Εnergy έχει μεγαλύτερη απόδοση από την αντίστοιχη εφαρμογή της Tesla.
Την πρόθεση της ΔΕΗ να δραστηριοποιηθεί σε καινοτόμες τεχνολογίες ΑΠΕ, πέρα από την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της με «συμβατικούς» αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς καθώς και μονάδες βιομάζας - γεωθερμίας, υπογράμμισε στην ομιλία του στο συνέδριο και ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως η επιχείρηση θα επιδιώξει να αναπτύξει τόσο πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα, όσο και υπεράκτιους αιολικούς σταθμούς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης