Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Στο στόχαστρο των Θεσμών η βιωσιμότητα της ΔΕΗ - Το ενδεχόμενο μετάθεσης του διαγωνισμού με υδροηλεκτρικές μετεκλογικά

Στο στόχαστρο των Θεσμών η βιωσιμότητα της ΔΕΗ  - Το ενδεχόμενο μετάθεσης του διαγωνισμού με υδροηλεκτρικές μετεκλογικά

Η Κομισιόν απέρριψε την πρόταση των υποψήφιων επενδυτών για μηχανισμό συμμετοχής της ΔΕΗ στο κόστος του CO2

Για το Φθινόπωρο φαίνεται ότι μετατίθεται η υπόθεση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μετά την παράταση και του δεύτερου διαγωνισμού που έληγε σήμερα (6/5) με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.
Παράλληλα οι θεσμοί που έρχονται σήμερα 6/5/2019 στην Αθήνα θα ζητήσουν μελέτη χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας της ΔΕΗ μετά τις ζημίες - ρεκόρ των 540 εκατ ευρώ.
Η ΔΕΗ έχει να παρουσιάσει και την μελέτη του S&P σαν ένα εχέγγυο διασφάλισης μιας ομαλής αποπληρωμής των υποχρεώσεων τους προσεχείς 18 μήνες, όμως η έλλειψη πειστικού μακροπρόθεσμου σχεδίου είναι προφανής και αυτό έχει δημιουργήσει ερωτήματα στους θεσμούς.
Με τα δεδομένα αυτά είναι πολύ πιθανό ο διαγωνισμός των λιγνιτικών να δώσει την θέση του σε έναν νέο διαγωνισμό σε μετεκλογικό (εθνικών εκλογών) χρονικό ορίζοντα, όπου θα μπει στο τραπέζι και η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων αλλά και μονάδων φυσικού αερίου κατόπιν απαίτησης των θεσμών, οι οποίοι θα υποχρεώσουν σε δραστικές λύσεις την επόμενη κυβέρνηση.
Έτσι είναι πιθανό η ΔΕΗ να καταστεί η καυτή πατάτα της νέας κυβέρνησης που θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά, χωρίς να έχει την πολυτέλεια αναβολών και χρονοτριβών.
Πάντως το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τις εθνικές εκλογές είναι κρίσιμο και υπάρχει ανησυχία για επιδείνωση μεγεθών με βάση τις υψηλές τιμές των CO2 και τις συνεχιζόμενες δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Οι ζημίες από τους δύο αυτούς τομείς συνηγορούν από την άλλη πλευρά στην απόφαση ολοκλήρωση της πώλησης των λιγνιτικών άμεσα.
Αν όμως κάτι τέτοιο δεν προχωρήσει και δεν ληφθεί κανένα μέτρο ενόψει εκλογικής αναμέτρησης, τότε οι επενδυτές θα παραμείνουν σε αβεβαιότητα.
Από την άλλη πλευρά οι ρεζέρβες για την ΔΕΗ θα είναι η επιστροφή ΥΚΩ και τα 100 εκατ από το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ.

Ποιά στοιχεία συνηγορούν για υποκατάσταση του διαγωνισμού το Φθινόπωρο του 2019

Η νέα ημερομηνία που συμφωνήθηκε μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας και της Κομισιόν μετά από αίτημα της ΔΕΗ για παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών, είναι η 28η Μαΐου, δηλαδή μόλις δυο ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές και λίγες ημέρες πριν το δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
Όσο και αν η πρόβλεψη ότι ο διαγωνισμός θα μετατεθεί τελικώς για τον Φθινόπωρο μοιάζει παρακινδυνευμένη, τα μέχρι σήμερα γεγονότα καθιστούν εξαιρετικά πιθανή την επιβεβαίωση της. 
Ο δεύτερος αυτός διαγωνισμός για την πώληση των δυο μονάδων της Μεγαλόπολης και τη Μελίτη, κατόπιν απαίτησης της Κομισιόν ξεκίνησε με ένα εξαιρετικά σφιχτό χρονοδιάγραμμα που εκ των πραγμάτων ήταν δύσκολο να τηρηθεί.
Έτσι πολύ γρήγορα άρχισαν οι συζητήσεις περί σιωπηλής παράτασης.Και μόνο το γεγονός ότι η Κομισιόν - και τώρα όπως και στον προηγούμενο διαγωνισμό - αποδέχθηκε τελικώς παράταση της προθεσμίας δημιουργεί βάσιμες αμφιβολίες ότι θα κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές στις 28 Μαΐου.
Εξάλλου όπως παρατηρούν έγκυροι κύκλοι, μετά τις Ευρωεκλογές επί της ουσίας δεν θα υπάρχει Ευρωπαϊκή Επιτροπή που να επιβάλει τη λήψη δύσκολων αποφάσεων με ταχείς ρυθμούς.
Το ενδιαφέρον όλων στην Ευρώπη θα στραφεί στην επιλογή των νέων Επιτροπών και την εκλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, ενώ είναι γνωστό ότι οι Βρυξέλλες τον Αύγουστο «κλείνουν» για τις θερινές διακοπές.
Πέραν αυτών, η επόμενη αξιολόγηση της μεταμνημονιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας, είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο πράγμα που σημαίνει ότι από το τέλος Μαΐου και μετά οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις δεν αναμένεται να είναι ασφυκτικές.
Σε αυτή την επιχειρηματολογία συνηγορεί και το γεγονός ότι ενώ η ελληνική πλευρά φέρεται να ζήτησε παράταση του διαγωνισμού έως τις 20 Μαΐου, η Κομισιόν προέκρινε την 28η του μήνα δηλαδή μετά την διενέργεια των Ευρωεκλογών.   

Η επίσπευση πώλησης των λιγνιτικών θα έχει σημαντικά οφέλη

Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η παράταση της όλης διαδικασίας αποτελεί και μια επιλογή της Κομισιόν, ώστε το Φθινόπωρο και πιθανώς μετά τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα το θέμα να τεθεί σε νέα βάση σε διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση και με τις υδροηλεκτρικές μονάδες στο τραπέζι της συζήτησης.
Ένα ακόμη στοιχείο που συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση είναι το τίμημα πώλησης των μονάδων.
Οι προσφορές που υποβλήθηκαν στον προηγούμενο διαγωνισμό αποτελούν ισχυρή ένδειξη των προθέσεων των υποψήφιων επενδυτών και οι εξελίξεις σε ότι αφορά κυρίως το κόστος των CO2 δεν προδιαθέτουν για μεγάλες διαφοροποιήσεις όσον αφορά το ύψος του τιμήματος.
Πολύ δε περισσότερο, που σύμφωνα με πληροφορίες απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την Κομισιόν η πρόταση των ενδιαφερομένων για μηχανισμό συμμετοχής της ΔΕΗ στο κόστος του CO2, καθώς κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τους όρους του ανταγωνισμού.
Αν λοιπόν στον προηγούμενο διαγωνισμό το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τη διοίκηση της ΔΕΗ, σε αυτό τον διαγωνισμό τα πράγματα καθίστανται ακόμη πιο περίπλοκα σε πολιτικό επίπεδο, αφού προβλέπεται ότι η σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή.
Με δεδομένη δε την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων του 2018, πολιτικά μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο η κυβέρνηση να εισηγηθεί στη Βουλή την πώληση των λιγνιτικών της ΔΕΗ σε ένα μάλλον χαμηλό - σε σχέση με τις προσδοκίες - τίμημα. 
Το επιχείρημα δε ότι η αγορά «μίλησε», θα είναι πολύ δύσκολο να υποστηριχθεί από την αριστερή πλειοψηφία.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι πλέον σε κύκλους της ΔΕΗ η πώληση των λιγνιτικών μονάδων αναδεικνύεται ως η μόνη λύση για την επόμενη ημέρα της επιχείρησης, καθώς θα περιορίσει τα κόστη λειτουργίας της τόσο σε ότι αφορά τα CO2 όσο και τον αριθμό των απασχολουμένων, ενώ παράλληλα θα περιορίσει τις απώλειες της λόγω της μείωσης των ποσοτήτων της δημοπρατούμενης ενέργειας μέσω των ΝΟΜΕ.
Στο σκεπτικό αυτό προστίθεται και η προοπτική μετά από μια διετία να «σβήσουν» οι μονάδες της Καρδιάς και του Αμυνταίου και με τον τρόπο αυτό να περιοριστεί δραστικά η έκθεσή της στο κόστος των ρύπων. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης