Χρηματιστήριο

Εάν η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι 5 με 6 μονάδες έρχεται βίαιη διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο

Εάν η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι 5 με 6 μονάδες έρχεται βίαιη διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο
Οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες βλέπουν... μικρές διαφορές μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές
Μια νέα διάσταση…πολιτικού και χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος αρχίζουν να αναλύουν κυρίως διεθνείς επενδυτικοί οίκοι με επίκεντρο την Ελλάδα.
Η εκλογική διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση κλίματος στο ελληνικό χρηματιστήριο και στα ομόλογα.
Πολύ καλά ενημερωμένη πηγή αναφέρει στο bankingnews το εξής «πρόσφατα σε συνάντηση που είχαν στελέχη επενδυτικών τραπεζών στο Λονδίνο εξετάζοντας το κεφάλαιο ευρωεκλογές εστιάστηκαν στην άνοδο των εθνικιστών και πως θα επηρεάσει την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης και του ευρωκοινοβουλίου.
Εξετάστηκε οι περιπτώσεις του brexit και της Ιταλίας.
Υπήρξαν αναφορές και για την Ελλάδα.
Εξετάστηκαν τρία σενάρια τα οποία συνδέουν την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου με το εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.
Συγκεκριμένα

1)Εάν η ΝΔ κερδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορές 5 με 6 μονάδες τότε είναι βέβαιο ότι οι διεθνείς επενδυτές θ αποτιμήσουν αρνητικά το αποτέλεσμα για την ΝΔ καθώς θα θεωρηθεί πύρρειος νίκη.
Εάν η ΝΔ κερδίσει με διαφορές 30% με 31% έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ τότε είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο και μάλιστα βίαιη καθώς εμφανώς θα αυξηθεί κατακόρυφα η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα.
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από τις 700 μονάδες προς τις 650 μονάδες.
Έως τις εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 πολλά μπορούν να συμβούν.
Με διαφορές 5 με 6 μονάδες στις ευρωεκλογές η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα μειωθεί στις εθνικές εκλογές.
Οι διαφορές 5 με 6 μονάδες θα θεωρηθεί ήττα για την ΝΔ παρ΄ ότι θα έχει κερδίσει τις εκλογές.

2)Εάν η ΝΔ κερδίσει με διαφορές κοντά στις 8 μονάδες δηλαδή 32% η ΝΔ με 24% τον ΣΥΡΙΖΑ τότε και τα δύο κόμματα θα επιχειρήσουν να μεταφράσουν το αποτέλεσμα κατά το δοκούν.
Η ΝΔ θα επιχειρηματολογεί για μεγάλη νίκη και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει λόγο για διαχειρίσιμη ήττα.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι επενδυτές του χρηματιστηρίου θα θεωρήσουν ότι η διαφορά μπορεί να αυξηθεί στις εθνικές εκλογές οπότε το χρηματιστήριο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία με στόχο τις 850 μονάδες.

3)Εάν η ΝΔ κερδίσει με διαφορές άνω του 10% δηλαδή η ΝΔ με 32% -33% με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 22% τότε θα πρόκειται για καθαρό πολιτικό μήνυμα όπου το χρηματιστήριο θα σημειώσει ράλι».

Το βασικό ερώτημα είναι ποιο από τα τρία σενάρια θα επικρατήσει στις ευρωεκλογές;
Το πιθανότερο σενάριο είναι κάτι ενδιάμεσο μεταξύ πρώτου και δεύτερου σεναρίου δηλαδή 7-8 μονάδες διαφορά. 
Δεν θα είναι χαοτική η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτή την περίπτωση η αγορά θα συνεχίσει πλαγιοανοδικά και το spread Ελλάδος – Γερμανίας στα ομόλογα θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί μεταξύ 300 και 320 μονάδων βάσης.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ορισμένες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες πολύ γνωστές στην Ελλάδα για την παρέμβαση τους στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά πιστεύουν ότι θα επιβεβαιωθεί το πρώτο σενάριο το κακό σενάριο για το χρηματιστήριο δηλαδή η μικρή διαφορά μεταξύ ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ στις 5 με 6 μονάδες.

Υποσημείωση

Σε εξέλιξη βρίσκεται πλήθος δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα με δύο εξ αυτών να προβλέπουν νίκη της ΝΔ με 5,5% και 9% αντίστοιχα.


www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης