Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κ.Σκρέκας (τομεάρχης ανάπτυξης ΝΔ): Αυτό είναι το σχεδιό μας για την ανάκαμψη της ΔΕΗ - Ποιά λάθη την οδήγησαν στην απαξίωση

Κ.Σκρέκας (τομεάρχης ανάπτυξης ΝΔ): Αυτό είναι το σχεδιό μας για την ανάκαμψη της ΔΕΗ - Ποιά λάθη την οδήγησαν στην απαξίωση

Η αναστροφή των ζημιών και εξυγίανση της ΔΕΗ θα είναι το μεγάλο στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας

Ο τομεάρχης ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Σκρέκας προσδιορίζει τους άξονες ανασυγκρότησης της ΔΕΗ σύμφωνα με το σχεδιασμό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υποδεικνύει τις λανθασμένες αποφάσεις που την οδήγησαν στις διευρυμένες ζημίες και οριοθετεί το μεγάλο στοίχημα για το turn around story της. Συνέντευξη στον Π.Μπουσμπουρέλη.

1) Κύριε Σκρέκα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το 2018, οι ζημίες της Επιχείρησης διευρύνθηκαν σε επίπεδα άνω του 1 εκατ. ευρώ την ημέρα. Ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για την οικονομική εξυγίανση της εταιρείας;

- Πράγματι, η ΔΕΗ επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους μας, καθώς οι ζημίες ανήλθαν στο επίπεδο ρεκόρ των 903,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο λόγος καθαρού χρέους (3,744 δισ. ευρώ) προς EBITDA (216,5 εκατ. ευρώ) εκτοξεύθηκε πάνω από τις 17 φορές, λόγος που συναντάται μόνο σε υπό χρεωκοπία εταιρείες.
Την τραγική κατάσταση της εταιρείας επιβεβαίωνει και ο ορκωτός λογιστής που προειδοποιεί ότι υπάρχουν σοβαροί προβληματισμοί για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας μετά από δώδεκα μήνες.
Ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την οικονομική ανασυγκρότηση της Επιχείρησης πρέπει να κινηθεί σε τέσσερις άξονες:
α) Την εταιρική αναδιάρθρωση με τον δραστικό εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους με την απολύτως αναγκαία ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού,
β) Τη δραστηριοποίηση σε νέες αγορές και την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών που θα φέρουν νέα έσοδα στην εταιρεία
γ) Την ταχεία μείωση των ανείσπρακτων οφειλών με την αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων της αγοράς, τη μηδενική ανοχή απέναντι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της ρευματοκλοπής.
δ) Την άμεση εκπόνηση ενός φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου εγκατάστασης ΑΠΕ ώστε να μπορεί η ΔΕΗ να είναι ανταγωνιστική στο νέο ενεργειακό πεδίο που δημιουργείται.

2) Μπορεί να ορθοποδήσει η ΔΕΗ χωρίς αυξήσεις τιμολογίων και αν ναι πως;

Καταρχήν η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θα πρέπει να εξηγήσει πως η εύρωστη και κερδοφόρα ΔΕΗ που το 2014 παρουσίαζε καθαρά κέρδη μετά από φόρους ενενήντα εκατομμύρια ευρώ έφτασε να έχει ζημιές που ξεπερνούν τα εννιακόσια εκατομμύρια ευρώ και να απειλεί όλους τους Έλληνες με δραματικές αυξήσεις.
Θα πρέπει επίσης να εξηγήσει ο κ. Τσίπρας πως η εταιρεία έχασε το 100% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ του ισχυρότερου περιουσιακού της στοιχείου με εκτιμώμενη αξία πάνω από 1,2 δις ευρώ για μόλις 300 εκ ευρώ καθαρά έσοδα.
Επιπλέον οφείλουν να εξηγήσουν το λόγο της πλήρους απαξίωσης των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ τα οποία σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας παρουσιάζουν ζημιές της τάξης των 100 εκ ευρώ το χρόνο και κανείς δεν ενδιαφέρεται να τα αγοράσει.
Παρόλα αυτά η ΔΕΗ έστω και την ύστατη ώρα θα πρέπει  να προχωρήσει άμεσα σε ένα πρόγραμμα εξορθολογισμού των λειτουργικών της εξόδων για να μειώσει το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση και η διορισμένη από αυτή διοίκηση της εταιρείας δεν έχουν εκπονήσει κανένα σχέδιο μείωσης λειτουργικών εξόδων και ακόμη η σπατάλη και η κακοδιαχείριση επικρατούν.
Επίσης η ΔΕΗ θα πρέπει να αξιοποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία προς όφελος της επιχείρησης, ώστε να μπορεί να επιστρέψει σε τροχιά εξυγίανσης και ανάπτυξης χωρίς να αυξήσει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές, από τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι (ότι έχει απομείνει από) τη μεγάλη βιομηχανία.
Χωρίς χαμηλό ενεργειακό κόστος και προσιτές τιμές ρεύματος δεν θα καταφέρουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας σε σταθερή, μακροπρόθεσμη βάση και άρα να διατηρήσουμε και να δημιουργήσουμε νέες υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

3) Ποια είναι τα βασικά λάθη της σημερινής διοίκησης της ΔΕΗ και της πολιτικής ηγεσίας;

Ότι πνιγμένοι στην ιδεοληψία, στον ερασιτεχνισμό και τον ρεβανσισμό τους διέλυσαν  τη μεγαλύτερη βιομηχανική εταιρεία της Ελλάδας και βασικό πυλώνα της οικονομίας χωρίς κανένα δισταγμό και καμία ενοχή.
Το σχέδιο που εφάρμοσαν στη ΔΕΗ απέτυχε παταγωδώς.
Αντί όμως να αποδεχθούν την πραγματικότητα και να αλλάξουν ρότα, επέλεξαν να παραμείνουν στο δρόμο της ιδεοληψίας, του λαϊκισμού και της κομματικής τύφλωσης.
Μόνη τους έγνοια να διασφαλίσουν την επιβίωση της ΔΕΗ μέχρι τις επικείμενες εθνικές εκλογές, και να αποκρύψουν το τεράστιο οικονομικό έγκλημα που προκάλεσαν στην εταιρεία.
Καταρχήν ακύρωσαν με δογματικές τυμπανοκρουσίες το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, που έδινε τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να αξιοποιήσει το 30% του παραγωγικού της δυναμικού και της πελατειακής της βάσης με εκτιμώμενα καθαρά έσοδα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Με αυτόν τον τρόπο η ΔΕΗ έλυνε ΟΛΑ τα ρυθμιστικά της προβλήματα και θα είχε ένα τεράστιο έσοδο για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της λειτουργίας της και σε μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ, ενώ σήμερα θα ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και τις νέες συνθήκες στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Επειδή ακύρωσαν εκείνο το σχέδιο ικανοποιώντας το κομματικό τους ακροατήριο, που ήταν κυριευμένο από χρεωκοπημένες και ανεδαφικές θεωρίες προηγούμενων δεκαετιών, υποχρέωσαν τη ΔΕΗ  να χάσει το μισό της πελατολόγιο και τζίρο χωρίς ούτε ένα ευρώ έσοδο.
Επίσης, αφού ακύρωσαν την αξιοποίηση του 30% του παραγωγικού της δυναμικού που θα έλυνε τα ρυθμιστικά της προβλήματα και θα δημιουργούσε άμεσα ελεύθερο και ισότιμο ανταγωνισμό σε επίπεδο παραγωγής, με παράλληλα έσοδα για τη ΔΕΗ τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ, την ανάγκασαν να πουλάει σε δημοπρασίες ενέργειας το ΣΥΝΟΛΟ της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής της παραγωγής σε τιμές πολύ κάτω του μέσου συνολικού κόστους παραγωγής της, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα στρεβλό πλαίσιο ανταγωνισμού που ζημιώνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο τη ΔΕΗ, χωρίς από την άλλη πλευρά να διασφαλίζει ένα βιώσιμο θετικό αποτέλεσμα στους Έλληνες καταναλωτές.

 4) Θα μπορέσει η ΔΕΗ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του target model;

Η ΔΕΗ σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε καμία απαίτηση από κανένα μοντέλο.
Η ΔΕΗ έχει μόλις 12 μήνες ζωής έτσι όπως την γνωρίζουμε και όπως ο ορκωτός ελεγκτής δηλώνει με τον πιο επίσημο τρόπο.
Όλοι οι υπεύθυνοι για την οικονομική καταστροφή της ΔΕΗ θα πρέπει αναζητηθούν και να λογοδοτήσουν.

5) Πώς θα αντιμετωπίσετε την εδραίωση σε υψηλά επίπεδα των τιμών των CO2 και τι σκέφτεστε να κάνετε με τις λιγνιτικές μονάδες;

Η χρυσή ευκαιρία να προχωρήσει η λιγνιτική αποεπένδυση με μεγάλα οφέλη για τη ΔΕΗ χάθηκε οριστικά και αμετάκλητα, λόγω της ιδεοληψίας του ΣΥΡΙΖΑ που μόνο ως «ξεπούλημα» αντιμετώπιζε κάθε σκέψη για πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Σήμερα, μετά την αποτυχία του πρώτου διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων σε Μεγαλόπολη και Μελίτη που τελικά οργάνωσαν, η κυβέρνηση αλλά και η διοίκηση της ΔΕΗ έχουν προσγειωθεί ανώμαλα στη σκληρή πραγματικότητα.
Η λιγνιτική αποεπένδυση αποτελεί μια ευκαιρία για τη ΔΕΗ, ώστε να στραφεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και σε νέες αγορές.
Ωστόσο, τα οφέλη είναι πολύ μικρά ως και αμελητέα, χάρη στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης που δεν στάθηκε ικανή να δει τις τάσεις στις ενεργειακές αγορές και να λάβει έγκαιρα τις ορθές αποφάσεις.
Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ τις υψηλές τιμές CO2 είναι να περιορίσει σταδιακά το ποσοστό συμμετοχής της λιγνιτικής παραγωγής στο ενεργειακό της μείγμα. Αυτό σημαίνει πολύ απλά άμεσες επενδύσεις σε ΑΠΕ.

6) Θα είσθε έτοιμοι αν κερδίστε τις εκλογές να δράσετε άμεσα μιας και τα πρόβλημα της ΔΕΗ σύμφωνα με τους ορκωτούς έχουν καταστεί πιεστικά;

Στόχος της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ταχεία εφαρμογή ενός τολμηρού μεταρρυθμιστικού σχεδίου που θα διασφαλίσει την εξυγίανση και της ανάπτυξη της ΔΕΗ στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στις αγορές ενέργειας.
Είναι πεποίθηση μας ότι η προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων για την ανασυγκρότηση και τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας απαιτεί τη μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση.
Η βιώσιμη ανάπτυξη, η δημιουργία νέου πλούτου η αύξηση της απασχόλησης δεν πρέπει να εξαρτώνται από τον εκλογικό κύκλο.
Η πατρίδα μας συνολικά και η ΔΕΗ ειδικότερα έχουν ανάγκη από άμεσες παρεμβάσεις ώστε να μην δούμε να υλοποιούνται τα χειρότερα σενάρια.
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα απαξίωσε τη ΔΕΗ και την οδήγησε στο χείλος της χρεοκοπίας.
Κάθε ημέρα που περνά με αυτή την επικίνδυνη κυβέρνηση στην εξουσία δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια όλων μας για την εξυγίανση και την ανάκαμψη της Επιχείρησης.
Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε όμως σίγουροι ότι η ΔΕΗ υπό αυστηρές προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει την πιο σημαντική περίπτωση εταιρικής ανάκαμψης -turnaround story-των τελευταίων ετών.
Αυτό είναι το στοίχημα που βάζουμε και κανείς δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας για να γίνει πραγματικότητα.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης