Οι ανεμογεννήτριες έχουν εξελιχτεί περισσότερο και είναι κατάλληλες για το σκληρό περιβάλλον της θάλασσας
Την μεγαλύτερη εγκατεστημένη υπεράκτια αιολική δυναμικότητα διαθέτει στον κόσμο η Βρετανία σύμφωνα με τα στοιχεία που αναδημοσιεύουν οι Financial Times.
Το μερίδιο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε το 2018 το 8% σε σύγκριση με το 6,2% του προηγούμενου έτους. Οι υπουργοί της χώρας μάλιστα έθεσαν ως στόχο το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από την αιολική ενέργεια μέχρι το 2030.
Μάλιστα, η απότομη μείωση του κόστους κατασκευής και λειτουργίας υπεράκτιων αιολικών πάρκων από τότε που άρχισαν να λειτουργούν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2000, ξάφνιασαν τους πάντες.
Τον Μάιο, το κόστος της αιολικής ενέργειας θα επανέλθει στο προσκήνιο, καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται για 15ετή κρατικές συμβάσεις για έργα στα βρετανικά ύδατα. Οι προγραμματιστές θα υποβάλουν προσφορά με τη χαμηλότερη εγγυημένη τιμή ανά μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό κόστος για τους φορολογούμενους των συμβάσεων θα μπορούσε να είναι ελάχιστο.
Οι εταιρείες δεν θα μπορέσουν να υποβάλουν προσφορά στη δημοπρασία σε τιμή μεγαλύτερη από £ 56 ανά μεγαβάτ ώρα για έργα που θα παραδοθούν το 2023-24 και £ 53 / MWh για αιολικά πάρκα που θα λειτουργήσουν το 2024-25, σύμφωνα με ένα κυβερνητικό έγγραφο. Αυτό συγκρίνεται με τις εγγυημένες τιμές στην τελευταία δημοπρασία το 2017 που έφτασε τα £ 57,50 / MWh, ενώ στην πρώτη συγκρίσιμη δημοπρασία το 2015 οι τιμές ήταν κατά μέσο όρο £ 117 / MWh.
Οι γρήγορες εξελίξεις στο σχεδιασμό και τη μηχανική των στροβίλων συνέβαλαν στη μείωση του κόστους.
Με άλλα λόγια οι ισχυρότερες μηχανές μεταφράζονται σε λιγότερους στροβίλους που μπορούν να εξυπηρετήσουν τον ίδιο αριθμό σπιτιών μειώνοντας δραστικά τα έξοδα εγκατάστασης και συντήρησης.
Οι ανεμογεννήτριες έχουν εξελιχτεί περισσότερο και είναι κατάλληλες για το σκληρό περιβάλλον της θάλασσας, όταν διατέθηκαν στην αγορά τα μηχανήματα που προορίζονται για τις υπεράκτιες συνθήκες. Αποκορύφωμα των νέων τεχνολογιών, οι αισθητήρες δεδομένων που επιτρέπουν στους χειριστές να προβλέψουν τα προβλήματα προτού προκύψουν.
Η βεβαιότητα ενός κυβερνητικού συμβολαίου παραμένει «κρίσιμη» για τους επενδυτές, δήλωσε ο Paul Cooley, διευθυντής έργων κεφαλαίου της SSE Renewables, μέρος της ενεργειακής εταιρείας FTSE 100., λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Ενώ ο κλάδος έχει επιτύχει σημαντική μείωση του κόστους, παραμένει κρίσιμος ο περιορισμός των κινδύνων στις υπεράκτιες επενδύσεις με τη σταθεροποίηση αβέβαιων εσόδων μακροπρόθεσμα, επιτρέποντας πρόσβαση σε χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου».
www.worldenergynews.gr