Διάλογο πριν το κλείσιμο μονάδων παραγωγής ενέργειας προτείνει ο γαλλικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου RTE
Οι εθνικές αποφάσεις για διακοπή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ευρύτερο συντονισμό με άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, δήλωσε την Πέμπτη 25/4/2019 ο πρόεδρος του γαλλικού φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου RTE της Γαλλίας.
Από το 2012, αρκετές χώρες έχουν ανακοινώσει σχέδια για το κλείσιμο ορισμένων μονάδων άνθρακα, πυρηνικών ή πετρελαιοειδών για να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να μειώσουν το μερίδιο των πυρηνικών στο ενεργειακό μίγμα όπως στη Γαλλία ή να σταματήσουν την ατομική ενέργεια όπως η Γερμανία και το Βέλγιο.
Ο κ. Francois Brottes τόνισε ότι οι αποφάσεις για την ενεργειακή πολιτική που έγιναν σε εθνικό επίπεδο έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι χώρες εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες περιοχές της ηπείρου για να καλύψουν τις ελλείψεις, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους αιχμής της ζήτησης.
"Οι χώρες παίρνουν αποφάσεις σχετικά με την παραγωγική τους ικανότητα ηλεκτρικής ενέργειας, όπως το κλείσιμο του άνθρακα ή της πυρηνικής ενέργειας, χωρίς πάντοτε να μιλάνε μεταξύ τους", ανέφερε ο Brottes σύμφωνα με το Reuters.
"Εμείς προειδοποιούμε τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων ότι λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να διαβουλεύονται μεταξύ τους σχετικά με την εξέλιξη του ενεργειακού τους συνδυασμού", επεσήμανε.
Η καταμέτρηση των διασυνδέσεων ισχύος για εισαγωγή από άλλες χώρες δεν αρκεί πλέον, ανέφερε ο Brottes, επικαλούμενος το παράδειγμα του Βελγίου, το οποίο αντιμετώπισε πρωτοφανή έλλειψη τον περασμένο χειμώνα.
Ο κ. Brottes δήλωσε ότι 15 διαχειριστές ευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας έχουν υπογράψει κοινή δήλωση για την προειδοποίηση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και την ανάδειξη των κινδύνων που προκαλούν οι ευρωεκλογές τον Μάιο.
Κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης στις 9 Απριλίου, ο Brottes δήλωσε στους νομοθέτες ότι η γαλλική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει πληγεί από τις γηρασμένες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και το κλείσιμο περίπου 13 gigawatts (GW) παραγωγής θερμότητας από το 2012.
Επεσήμανε ότι το περιθώριο ελιγμών για τους φορείς εκμετάλλευσης συστημάτων μεταφοράς μειώθηκε γρήγορα.
Η Γαλλία έχει 11 GW διασύνδεσης με άλλους ευρωπαίους γείτονες της, αλλά η χωρητικότητα δεν είναι ποτέ 100%, επειδή οι γείτονες μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν την παραγωγική τους ικανότητα για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες κατά τις περιόδους αιχμής της ζήτησης.
Το προγραμματισμένο κλείσιμο του παλαιότερου πυρηνικού εργοστασίου της Γαλλίας στο Fessenheim και οι εναπομείνασες εγκαταστάσεις παραγωγής άνθρακα μέχρι το 2022 σημαίνει ότι 18 GW θα φύγουν, δήλωσε ο Brottes κατά τη διάρκεια της ακρόασης. Η χωρητικότητα νέας γενιάς δεν προστίθεται με τον ίδιο ρυθμό.
"Οι γείτονές μας αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα", δήλωσε κατά την ακρόαση.
Η Βρετανία έχει μειώσει την παραγωγή ισχύος κατά 13 GW από το 2012, ενώ η Γερμανία σχεδιάζει να μειώσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη κατά 15 GW μέχρι το 2025.
Η Ιταλία σχεδιάζει να περιορίσει τις πετρελαϊκές γεννήτριες κατά 15 GW μέχρι το 2025 και η Ισπανία ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για το κλείσιμο 10 μονάδων παραγωγής άνθρακα μέχρι το 2020.
"Είναι ευκολότερο να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τη διακοπή της παραγωγικής ικανότητας παρά να ξεκινήσει περισσότερη παραγωγική ικανότητα", πρόσθεσε ο Brottes.
Η Γαλλία, η οποία σχεδιάζει να μειώσει το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρισμού στο 50% μέχρι το 2035 από 75% σήμερα, εξακολουθεί να καθυστερεί τους ευρωπαίους ανταγωνιστές της στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αν και αυξάνονται
Τα υπεράκτια αιολικά έργα που ανακοινώθηκαν το 2012 παραμένουν ακόμη σε αναμονή από τις προσφυγές των δικαστηρίων.
Ο πυρηνικός αντιδραστήρας Flamanville 3 της EDF, που βρίσκεται υπό κατασκευή, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νέες καθυστερήσεις, ενώ ένας σταθμός φυσικού αερίου έρχεται αντιμέτωπος με την αντιπολίτευση.
Ο Brottes δήλωσε ότι οι φορείς εκμετάλλευσης συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας ζητούν σύνεση και ρεαλισμό.