Βόμβα που δεν αφορά μόνο την αγορά ηλεκτρισμού αλλά συνολικά την οικονομία, χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα της επιχείρησης εκπρόσωποι του κλάδου
Με ιλιγγιώδεις ταχύτητες τρέχουν οι ζημιές της ΔΕΗ αντανακλώντας το βαθύ διαρθρωτικό πρόβλημα της επιχείρησης και τις επιπτώσεις των κυβερνητικών επιλογών στην αγορά ηλεκτρισμού.
Από τα 183,8 εκατ. ευρώ ζημιές του πρώτου εξαμήνου και τα 299,5 εκατ. ευρώ του εννεαμήνου η χρήση του 2018 έκλεισε τελικά με ζημιές ύψους 542 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 127, 6 εκατ. ευρώ το 2017.
Αν μάλιστα στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ συμπεριληφθούν και οι διακοπτόμενες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τις προς πώληση μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης, τότε οι συνολικές ζημιές του 2018 εκτοξεύονται στα 903,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών πέρυσι 237 εκατ. ευρώ.
Μειωμένη κατά 44,55 εμφανίζεται και η λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ η οποία υποχώρησε από τα 456 εκατ. ευρώ το 2017 στα 260,1 εκατ. ευρώ το 2018.
Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι, όπως η ίδια η ΔΕΗ σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή της, η λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ επηρεάστηκε θετικά από τη σημαντική βελτίωση κατά 198,6 εκατ. ευρώ λόγω αντιστροφής των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών (169,7 εκατ. ευρώ έναντι 28,9 εκατ. ευρώ το 2017) όπως επίσης και από τη μείωση κατά 157,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017 της χρέωσης προμηθευτών για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ.
Τα δυσμενή μεγέθη της ΔΕΗ συμπληρώνονται από την μείωση του κύκλου εργασιών κατά 201,8 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 4,1% ως αποτέλεσμα της μείωσης των μεριδίων της στη λιανική αγορά από 86,7% το 2017 σε 81,9% το 2018.
Ευκαιρία για πολιτική αντιπαράθεση
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τη διοίκηση της ΔΕΗ σόκαρε την αγορά ηλεκτρισμού και πυροδότησε νέα πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και οδήγησε σε απότομη πτώση την τιμή της μετοχής που κατέγραψε απώλειες της τάξης του 11,75%.
«Τρέμουμε γιατί αν σκάσει θα συμπαρασύρει όλο το σύμπαν» ή «πρόκειται για βόμβα που δεν αφορά μόνο την αγορά ηλεκτρισμού αλλά συνολικά την οικονομία» είναι μερικά μόνο από τα σχόλια που διατύπωσαν εκπρόσωποι της ενεργειακής αγοράς.
Για ζημιές ύψους 903,8 εκατ. ευρώ που προκαλούν «σοκ και δέος» έκανε λόγο ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη για τη δραματική αυτή εξέλιξη, που όπως είπε μετέτρεψαν τη ΔΕΗ σε εταιρία ζόμπι και το «μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μην σκάσει στα χέρια τους η ωρολογιακή βόμβα που οι ίδιοι πυροδότησαν».
Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Ενέργειας Γιώργος Μανιάτης τονίζοντας ότι μετέτρεψε την μεγαλύτερη ελληνική εταιρία σε συστημικό κίνδυνο για κατάρρευση της εθνικής οικονομίας.
Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ καταγράφουν μια αρνητική συγκυρία, την οποία οι γνωστοί κινδυνολόγοι της αντιπολίτευσης επιχειρούν να αξιοποιήσουν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην επιχείρηση, ήταν η απάντηση που έδωσε το υπουργείο Ενέργειας σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την εικόνα και να αποτινάξει από πάνω του τις βαριές ευθύνες για την πορεία της ΔΕΗ.
Ο κ. Παναγιωτάκης στη θητεία του οποίου η ΔΕΗ καταγράφει ιστορικό ρεκόρ ζημιών και κατακόρυφη πτώση της λειτουργικής κερδοφορίας, απέδωσε την δυσμενή αυτή εξέλιξη στην αύξηση των δαπανών για CO2 κατά 137,9 εκατ. ευρώ και την αυξημένη κατά 151,6 εκατ. ευρώ επιβάρυνση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ σε σχέση με το 2017 καθώς και στη μείωση των εσόδων λόγω της πτώσης των πωλήσεων συνεπεία της μείωσης του μεριδίου και της μειωμένης ζήτησης αλλά και σε εφάπαξ επιπτώσεις.
Για την αντιστροφή της μειωμένης κερδοφορίας ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι θα δρομολογήσει την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων στα πλαίσια του επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι κρατάει παγωμένο ένα χρόνο τώρα.
www.worldenergynews.gr