Ηλεκτρισμός

Έλλειμμα ισχύος 50 MW το φετινό καλοκαίρι στην Κρήτη - Άμεσες αποφάσεις από τη ΡΑΕ ζητά η ΔΕΗ

Έλλειμμα ισχύος 50 MW το φετινό καλοκαίρι στην Κρήτη - Άμεσες αποφάσεις από τη ΡΑΕ ζητά η ΔΕΗ

Η ΔΕΗ καλεί τη Ρυθμιστική Αρχή να αποσαφηνίσει πλήρως και άμεσα ποια κόστη δικαιολογεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Έλλειμμα ισχύος το φετινό καλοκαίρι στην Κρήτη, το οποίο δεν καλύπτεται από τα μέτρα που ενέκρινε πριν από μερικές εβδομάδες η ΡΑΕ, «φέρνει στο φως» πρόσφατη μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ.
Σύμφωνα με τη μελέτη του Διαχειριστή, το έλλειμμα αυτό αναμένεται να αγγίξει τα 50 MW αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, με συνέπεια να πρέπει να επιστρατευθούν τάχιστα επιπλέον λύσεις για να αντιμετωπισθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει απευθυνθεί ήδη στη ΡΑΕ, ζητώντας της να αποφασίσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα τι θα γίνει για το φετινό καλοκαίρι.
Όπως επισημαίνει η επιχείρηση, με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ήδη στα τέλη Απριλίου, οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος για την ηλεκτροδότηση του νησιού κατά τη θερινή περίοδο.
Παράλληλα, η ΔΕΗ καλεί τη Ρυθμιστική Αρχή να προχωρήσει σε «καθαρές λύσεις», δηλαδή να αποσαφηνίσει πλήρως και άμεσα ποια κόστη δικαιολογεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Έτσι, με τα ασφυκτικά περιθώρια που υπάρχουν πλέον για να υλοποιηθούν τα μέτρα που θα προκριθούν, η επιχείρηση υποστηρίζει πως είναι απαραίτητο η Αρχή να ξεκαθαρίσει όσο το δυνατόν συντομότερα ποιες από τις διαθέσιμες επιλογές θεωρεί εκείνη εύλογες - από την μεταφορά επιπλέον Η/Ζ και την εγκατάσταση αεριοστρόβιλων, μέχρι την επιστράτευση της πλωτής ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας της κρατικής εταιρείας του Κατάρ - ώστε να είναι διασφαλισμένη η αποζημίωση της εταιρείας.

Λύση χωρίς επιβάρυνση για τη ΔΕΗ

Οι σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ είναι απαραίτητες ώστε, όποιες λύσεις κληθεί να εφαρμόσει τελικά η ΔΕΗ, να μην την επιβαρύνουν με νέα ελλείμματα.
Μία προϋπόθεση που είχε εξάλλου θέσει στις αρχές Μαρτίου και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το έλλειμμα επάρκειας της Κρήτης.
«Αυτό που ξεκαθαρίζουμε είναι πως η ΔΕΗ θα κάνει τη δουλειά, αφού πρώτα θα διασφαλίσει με ποιον τρόπο θα πληρωθεί. Το τσάμπα τελείωσε», είχε πει χαρακτηριστικά.
Άλλωστε, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, η επιχείρηση έχει θέσει το πρόβλημα επάρκειας της Κρήτης αρκετά έγκαιρα, ήδη από τον Μάιο του 2016, σε συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής.
Την ίδια περίοδο, σε σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας παρουσία της ΡΑΕ, είχε επισημάνει την επικείμενη απειλή για την ασφάλεια τροφοδοσίας του νησιού. Επομένως, αν και όντως πλέον είναι απαραίτητο να ληφθούν έκτακτα μέτρα, αυτό δεν θα πρέπει να γίνει επί ζημία της επιχείρησης.
Υπενθυμίζεται πως για την αντιμετώπιση του ελλείμματος ισχύος στο νησί, έχει ήδη αποφασισθεί η μεταφορά 18 ηλεκτροπαραγωγών ζευγών από τη Ρόδο, συνολικής ισχύος 22,66 MW, καθώς και η ενοικίαση πρόσθετης ισχύος της τάξης των 18 MW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης