Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στη μάχη της διεκδίκησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας ετοιμάζονται να ριχτούν οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι

Στη μάχη της διεκδίκησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας ετοιμάζονται να ριχτούν οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι

Τον Μάιο μετατίθεται πλέον η προκήρυξη του διαγωνισμού

Ισχυρό φαίνεται ότι είναι το ενδιαφέρον των εγχώριων ενεργειακών ομίλων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να προβληματίζει η ασάφεια ως προς την τελική μορφή της υπό πώληση εταιρίας, αλλά και το μέγεθος των βαρών του παρελθόντος που θα μεταφερθούν σε αυτή μετά το διαχωρισμό της ΔΕΠΑ σε δυο εταιρίες.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι όλοι οι εγχώριοι παίκτες προετοιμάζονται να μπουν στην κούρσα διεκδίκησης του 51% της ΔΕΠΑ Εμπορίας και αναμένουν την προκήρυξη του διαγωνισμού που όπως όλα δείχνουν μετατίθεται για το Μάιο παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα ο   υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης διαβεβαίωνε ότι αυτό θα γίνει εντός Απριλίου.
Η ΕΠΑ Αττικής που πρόσφατα ανακοίνωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους φαίνεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρου του ενδιαφέροντος των υποψήφιων επενδυτών, ενώ ο προβληματισμός τους επικεντρώνεται κυρίως στα βάρη από την υπόθεση των οφειλών της ELFE που ξεπερνούν τα 130 εκατ. ευρώ.
Πάντως έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ισχυρό ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ παραμένει, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και δημόσια ο πρόεδρος του ομίλου Στάθης Τσοτσορός.
Άλλωστε τα ΕΛΠΕ κατέχουν ήδη το 35% της ΔΕΠΑ και δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους για την αγορά του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται η συνεργασία των ΕΛΠΕ με την ιταλική εταιρία Edison, θυγατρική του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού EdF, για τη διεκδίκηση του 51% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Βεβαίως απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει οποιαδήποτε κίνηση είναι να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα ίδια τα ΕΛΠΕ μετά την αποτυχία του προηγούμενου διαγωνισμού πώλησης τους.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξουν συνεννοήσεις μεταξύ του Δημοσίου με τον όμιλο Λάτση κάτι το οποίο αναμένεται εντός του Μαΐου.

Προετοιμασίες

Πέραν όμως αυτών ισχυρό όπως φαίνεται είναι και το ενδιαφέρον της Μυτιληναίος για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενδιαφέρον που κατά καιρούς έχει εκφραστεί και δημόσια.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η Μυτιληναίος προσανατολίζεται να προσλάβει ως σύμβουλο την PriceWaterHouseCoopers για τη διαγωνιστική διαδικασία, όποτε και αν αυτή ξεκινήσει.
Από την πλευρά του ο  όμιλος Κοπελούζου φαίνεται ότι συνομιλεί με την τσεχική KKCG, εταιρία που κατέχει το 100% του ομίλου Sazka και τις μετοχές που αυτός ελέγχει στον ΟΠΑΠ.
Ανοιχτό παραμένει το εάν ο όμιλος Βαρδινογιάννη θα συμμετάσχει στη διαδικασία αν και μέσω της εξαγορασθείσας nrg διεκδικεί μερίδια τόσο στη λιανική ηλεκτρισμού όσο και φυσικού αερίου.
Σε ότι αφορά το χρόνο προκήρυξης του διαγωνισμού δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι το δημόσιο εξακολουθεί να πιέζεται από την ανάγκη να δείξει στους Θεσμούς ότι προχωρεί στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, ειδικά εν όψει και της έλευσης των εκπροσώπων των δανειστών στις 5 Μαΐου στην Αθήνα.
Βεβαίως, όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης, των Βρυξελλών αλλά και των ενδιαφερομένων δεν μένουν ανεπηρέαστες από το προεκλογικό κλίμα και έτσι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης