Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Το νέο SPA εγκρίνει τη Μεγάλη Τρίτη το ΔΣ της ΔΕΗ, αλλά τα σύννεφα πληθαίνουν για την πορεία του διαγωνισμού

Το νέο SPA εγκρίνει τη Μεγάλη Τρίτη το ΔΣ της ΔΕΗ, αλλά τα σύννεφα πληθαίνουν για την πορεία του διαγωνισμού

Αναμένεται να ανέβει στο data room η νέα σύμβαση με την Αχλάδα

Εν αναμονή του τελικού σχεδίου SPA που φαίνεται ότι θα τεθεί προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ τη Μεγάλη Τρίτη 23/4 βρίσκονται οι υποψήφιοι επενδυτές προκειμένου να καθορίσουν τη στάση και τις επόμενες κινήσεις τους.
Η άνοδος των τιμών των CO2 και η αποτυχία εδραίωσης του νέου Μηχανισμού Ευελιξίας που θα περιελάμβανε και τα ΑΔΙ των λιγντικών έχουν δημιουργήσει πολλά σύννεφα γύρω από την εξέλιξη του διαγωνισμού.

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ που ήταν προγραμματισμένη χθες (17/4) αναβλήθηκε για την επόμενη Τρίτη οπότε θα τεθούν προς έγκριση και τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018.
Επί του παρόντος δεν φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί κάποιες συμμαχίες πέραν αυτών που ήταν ήδη γνωστές από τον προηγούμενο διαγωνισμό, δηλαδή αυτή του ομίλου Κοπελούζου με την China Energy και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την τσεχική Seven Energy.
Όπως είναι γνωστό οι δυο εταιρίες κατέβηκαν ξεχωριστά στο διαγωνισμό, αλλά όλα δείχνουν ότι εφόσον αποφασίσουν να καταθέσουν προσφορά αυτή θα είναι από κοινού.
Μάλιστα οι πληροφορίες που έφεραν του Τσέχους να έχουν αποστασιοποιηθεί από τη διαδικασία καθώς δεν θα συμπεριληφθεί στο SPA η πρόταση τους (από τον προηγούμενο διαγωνισμό) για διαμοιρασμό του ρίσκου με τη ΔΕΗ, δεν επιβεβαιώνονται.
Τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά τόσο η Μυτιληναίος που στον προηγούμενο διαγωνισμό ήταν η μόνη που είχε υποβάλει πρόταση εντός προδιαγραφών, όσο και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ που στον προηγούμενο διαγωνισμό είχε αποσυρθεί αρκετά γρήγορα.
Δεν υπάρχουν βάσεις πάντως για συμμαχίες που συνάπτει η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ για την τελική ευθεία του διαγωνισμού με τα παρόντα δεδομένα και ειδικά για ενδιαφέρον για την Μελίτη.

Περισσότερα ερωτήματα παρά βεβαιότητες


Οι αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τη ΔΕΗ, δηλαδή η μείωση του προσωπικού, η διαφαινόμενη συμφωνία με τα ορυχεία της Αχλάδας για την προμήθεια της Μελίτης, η οριστικοποίηση των αποφάσεων σχετικά με το Αμύνταιο, δηλαδή το σβήσιμο του σταθμού το 2021 μετά την εξάντληση των 32.000 ωρών και οι προβλεπόμενες αλλαγές στις αποτιμήσεις των υπό πώληση εταιριών φαίνεται ότι δημιουργούν προϋποθέσεις στους υποψήφιους επενδυτές να παραμείνουν ενεργοί στην όλη διαδικασία, αν και δεν παύουν να έχουν τις επιφυλάξεις τους.
Επιφυλάξεις που σχετίζονται για παράδειγμα με το εάν υπάρχει πράγματι συμφωνία με τα ορυχεία της Αχλάδας.
Η σχετική σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ και του ορυχείου δεν έχει ανέβει ακόμη στο data room, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτηματικά για το κατά πόσο υπάρχει πράγματι οριστική συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών.
Όσο δε για την εκκρεμότητα των περίφημων λιγνιτικών ΑΔΙ, είναι μεταξύ των αβεβαιοτήτων που αυξάνουν το ρίσκο της αγοράς των μονάδων, αλλά αυτό - όπως λένε χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς - θα αποτυπωθεί στο τίμημα. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης