Από το σύνολο των εταιριών που συμμετείχαν στη δημοπρασία οι 11 προμηθεύτηκαν στην ανώτατη τιμή των 58,74 ευρώ ανά MWh/h
Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε σήμερα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη δημοπρασία ΝΟΜΕ καθώς διαμορφώθηκε στα 58,74 ευρώ ανά MW/H.
Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν τα 54,74 ευρώ ανά MW/H., ενώ η προηγούμενη δημοπρασία του Φεβρουαρίου ήταν στα 54,04 ευρώ ανά MW/H.
Η αυξημένη ζήτηση,η περιορισμένη ποσότητα που διατέθηκε αλλά και η άνοδος της ΟΤΣ ώθησαν την αγορά στα συγκεκριμένα επίπεδα, τα οποία ωστόσο εκτιμάται ότι είναι οριακά για την ύπαρξη ανταγωνισμού κυρίως στη Μέση Τάση.
Από το σύνολο των εταιριών που συμμετείχαν στη δημοπρασία οι 11 προμηθεύτηκαν στην ανώτατη τιμή των 58,74 ευρώ ανά MWh/h.
Δύο εταιρίες αγόρασαν στα 58,64 ευρώ εκ των οποίων η μία είχε ζητήσει και πήρε 80 MWh/h, ενώ η δεύτερη είχε ζητήσει 70 MWh/h και αγόρασες τελικώς 59 MWh/h.
Από το σύνολο των συμμετεχόντων μόνο ένας που ζητούσε 3 MWh/h αποχώρησε από τη διεκδίκηση όταν η τιμή ξεπέρασε τα 56,84 ευρώ ανά MWh/h.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους μεγάλους καθετοποιημένους ομίλους μόνο η Ήρων ζήτησε και πήρε 80 MWh/h, ενώ τόσο η Elpedison όσο και η Protergia διεκδίκησαν μεσαίες ποσότητες και τις πήραν και συγκεκριμένα πήραν 30 MWh/h και 27 MWh/h αντίστοιχα.
Το Φυσικό Αέριο Αττικής πήρε 15 MWh/h, ενώ η Ζeniθ 20 MWh/h. Μεγάλες ποσότητες προμηθεύτηκαν επίσης η Watt+Volt με 59 MWh/h και η ΚΕΝ με 50 MWh/h.
Πλέον το μερίδιο των εναλλακτικών παρόχων στην προμήθεια ρεύματος είναι περίπου 22% έναντι 16% που ήταν τον Απρίλιο του 2018.
Με δεδομένο ότι οι ποσότητες που θα διατεθούν στη σημερινή δημοπρασία είναι κατά 45 MWh/h, μικρότερες από αυτές που είχαν διατεθεί τον Απρίλιο του 2018 και οι οποίες λήγουν την 1η Ιουνίου, ο ανταγωνισμός αναμένεται να είναι ισχυρός.
Συγκεκριμένα στη δημοπρασία του περσινού Απριλίου είχαν διατεθεί 400 MWh/h, ενώ στη σημερινή είναι προγραμματισμένο να διατεθούν 355 MWh/h.
Στην άνοδο της τιμής προβλέπεται ότι θα συμβάλουν και μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως ο μεγαλύτερος αριθμός των συμμετεχόντων που σήμερα είναι 16 έναντι 14 τον Απρίλιο του 2018, αλλά και η αυξημένη τιμή εκκίνησης που σήμερα είναι 36,5 ευρώ ανά MWh/h έναντι 32,05 ευρώ ανά MWh/h πέρυσι.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η επόμενη δημοπρασία του έτους που θα γίνει τον Ιούλιο κατά πάσα πιθανότητα θα έχει ακόμη υψηλότερη τιμή εκκίνησης και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις θα ξεπεράσει τα 50 ευρώ η MWh/h, κυρίως λόγω της ανόδου των τιμών των ρύπων.
Στους παράγοντες ανόδου θα πρέπει να συνυπολογιστεί η άνοδος της Οριακής Τιμής του Συστήματος που την προηγούμενη εβδομάδα κινήθηκε κατά μέσο όρο στα 65 ευρώ, αλλά και η άνοδος της τιμής των ρύπων.
Ασύμφορες τιμές
Έτσι όλα δείχνουν ότι κατά τη σημερινή δημοπρασία οι τιμές θα κινηθούν σαφώς υψηλότερα από το κλείσιμο της αμέσως προηγούμενης δημοπρασίας που ήταν 54,05 ευρώ και ενδεχομένως θα ξεπεράσουν και το ρεκόρ των 54,74 ευρώ/MWh.
Πάντως πέραν του ορίου αυτού οι τιμές των ΝΟΜΕ καθίστανται μάλλον ασύμφορες για τους προμηθευτές, αφού σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και άλλα κόστη που υπολογίζονται σε περίπου 8 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι οι προμηθευτές δεν θα μπορούν να πουλήσουν στους τελικούς πελάτες τους σε τιμή μικρότερη των 63 ευρώ/MWh.
Έτσι περιορίζονται δραστικά τα περιθώρια ανταγωνισμού με τη ΔΕΗ στη Μέση Τάση, αφού τα συμβόλαια της κρατικής επιχείρησης κινούνται μεταξύ 63 - 65 ευρώ/MWh για καταναλωτές της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Πέραν αυτών, στις σημερινές κινήσεις τους στη δημοπρασία οι προμηθευτές θα πρέπει να υπολογίσουν και το κόστος των Μόνιμων ΑΔΙ που θα ισχύσουν από την αρχή του επόμενου έτους και θα είναι σαφώς υψηλότερα από τον προσωρινό μηχανισμό που ισχύει σήμερα.