Ένα από τα κύρια προβλήματα του ελληνικού σχεδίου είναι ότι δεν περιλαμβάνει μέτρα απόκρισης της ζήτησης
Νέα καθυστέρηση στην υιοθέτηση του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος, των λεγόμενων λιγνιτικών ΑΔΙ που έχουν συνδεθεί άμεσα με το διαγωνισμό για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, προοιωνίζεται η απαίτηση της DGComp, το ελληνικό σχέδιο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να διορθωθεί πριν την έγκριση του από τις Βρυξέλλες.
Η Κομισιόν που έχει διαπιστώσει μια σειρά από προβλήματα στο ελληνικό σχέδιο και έχει ζητήσει τη διόρθωσή του, πλέον έχει ξεκαθαρίσει στο ΥΠΕΝ ότι δεν θα εγκρίνει απολύτως τίποτα εάν δεν προηγηθεί η τοποθέτηση όλων των παραγόντων της αγοράς.
Ένα από τα κύρια προβλήματα του ελληνικού σχεδίου είναι ότι δεν περιλαμβάνει μέτρα απόκρισης της ζήτησης, τα οποία αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της νέας πολιτικής της ΕΕ για την ενέργεια.
Μάλιστα, οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές ότι στους νέους μηχανισμούς, που θα εγκριθούν από εδώ και πέρα, θα πρέπει να περιλαμβάνονται μέτρα αυτής της κατηγορίας, τα οποία επί της ουσίας θα αποζημιώνουν για την μη κατανάλωση ή την εξοικονόμηση ενέργειας στις ώρες αιχμής, εισάγοντας έτσι ενεργά τους καταναλωτές στην αγορά ηλεκτρισμού.
Επιβολή τροποποιήσεων
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μηχανισμοί επάρκειας (capacity mechanisms) έχουν αναδειχθεί σε ένα εξαιρετικά περίπλοκο ζήτημα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την συμμετοχή του demand να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι Κομισιόν επέβαλε στη Γερμανία μια σειρά από τροποποίησης προκειμένου να εγκρίνει το δικό σχέδιο Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος, ώστε να εξασφαλίσει ότι το νέο σύστημα θα αποζημιώνει με ανταγωνιστικούς όρους την απόκριση της ζήτησης.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο διεκόπη η λειτουργία του αντίστοιχου μηχανισμού λόγω απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έκρινε ότι ο Μηχανισμός αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση.
Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του Βρετανικού Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος δεν ήταν επαρκής.
Καμία έκπτωση από την Κομισιόν
Με βάση αυτά τα δεδομένα η Κομισιόν δεν πρόκειται να είναι ελαστική με το ελληνικό σχέδιο, πολλώ δε μάλλον που σύμφωνα με πληροφορίες αυτό περιέχει προβλέψεις που έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις όλων των παικτών της ελληνικής αγοράς.
Έτσι, προβλέψεις όπως η υψηλότερη αποζημίωση μονάδων που έχουν προχωρήσει σε λειτουργική αναβάθμιση ή η χρονική επέκταση του Μηχανισμού και μετά το 2025 για νέες επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρισμού, αλλά και η συμμετοχή των μονάδων ΑΠΕ που δεν έχουν λάβει λειτουργική ενίσχυση δεν φαίνεται ότι θα «περάσουν» εύκολα από τη διαβούλευση.
Όπως είναι σαφές, οι εξελιξεις αυτές οδηγούν στο συμπέρασμα πως είναι απολύτως βέβαιο ότι ο Μηχανισμός δεν πρόκειται να εγκριθεί πριν από την λήξη του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση στα προβλεπόμενα έσοδα των μονάδων υπολογίζει αποζημίωση 40.000 ευρώ ανά MW έως το 2025.
www.worldenergynews.gr