Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γ. Σταθάκης: Εντός των επομένων 2 - 4 ετών η διαπίστωση της εκμεταλλευσιμότητας των κοιτασμάτων στο Ιόνιο

Γ. Σταθάκης: Εντός των επομένων 2 - 4 ετών η διαπίστωση της εκμεταλλευσιμότητας των κοιτασμάτων στο Ιόνιο

Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τις παραχωρήσεις ερευνών στο μπλοκ 10 και το Ιόνιο

Γράφτηκε σήμερα η προτελευταία σελίδα ενός μεγάλου κεφαλαίου παραχωρήσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με την υπογραφή των συμβάσεων για το «οικόπεδο» 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το μπλοκ στο Ιόνιο.
Με την παραχώρηση του μπλοκ 10 και του «οικοπέδου» στο Ιόνιο, πλησιάζει προς το τέλος του ένας μεγάλος κύκλος παραχωρήσεων εγχώριων περιοχών για έρευνα υδρογονανθράκων, όπως σημείωσε πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ.Σταθάκης, κατά την τελετή υπογραφής των δύο συμβάσεων με τις ανάδοχες εταιρείες.
Όπως συμπλήρωσε, τον δρόμο των υπογραφών έχουν πάρει οι συμβάσεις και για τις παραχωρήσεις νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση. Μάλιστα, αποκάλυψε πως η τελετή υπογραφής θα γίνει στα Χανιά.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο έχει ενσωματώσει το σύνολο της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η οποία είναι η αυστηρότερη παγκοσμίως. Παράλληλα, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε τα παρατηρητήρια υδρογονανθράκων, ώστε να αποκτήσουν ρόλο και οι τοπικές κοινωνίες, ενώ απαγόρευσε το fracking.
Αν ξεκινήσουν οι έρευνες τον επόμενο χρόνο, όπως τόνισε, θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα 2-4 ετών για να έχουμε μία πρώτη ισχυρή εικόνα για τις δυνατότητες αξιοποίησης των κοιτασμάτων. Βέβαια, θα ακολουθήσουν και άλλες φάσεις έρευνας, πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι στην Κύπρο χρειάστηκαν 8 χρόνια για να φτάσουν στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, οι παραχωρήσεις γίνονται σε μία εποχή όπου η Ελλάδα έχει κλείσει τον κύκλο των μνημονίων και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας, όπως δείχνει και η μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εμπλοκή μεγάλων διεθνών εταιρειών στις εγχώριες έρευνες.
O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε στην ομιλία του:
«Πρακτικά με αυτές τις δύο συμβάσεις που υπογράφουμε σήμερα και τις δυο συμβάσεις που είναι σε εκκρεμότητα και αφορούν τις δύο θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, με την Κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛ.ΠΕ., τις οποίες θα υπογράψουμε στα Χανιά, κλείνει ουσιαστικά ένας μεγάλος κύκλος συμβάσεων παραχώρησης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Σε 2 έως 4 χρόνια θα υπάρχει ασφαλή εικόνα για την έκταση και το μέγεθος των κοιτασμάτων».
Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε την περιβαλλοντική διάσταση, τονίζοντας πως «το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο έχει ενσωματώσει το σύνολο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που ισχύει στην Ευρώπη, που η αυστηρότερη διεθνώς. Στον τελευταίο δε νόμο που ψηφίσαμε θεσμοθετήθηκαν τα παρατηρητήρια υδρογονανθράκων. Η δυνατότητα, δηλαδή, οι τοπικές κοινωνίες να έχουν πλήρη, διαρκή και άμεσο έλεγχο των δραστηριοτήτων έρευνας και εξόρυξης και ταυτόχρονα απαγορεύσαμε, φυσικά, το fracking, αποτρέποντας οποιαδήποτε σχέση αξιοποίησης σχιστολιθικών δεδομένων».
Ειδική αναφορά έκανε ο Υπουργός στο πλαίσιο μέσα στο οποίο υπογράφονται αυτές οι συμβάσεις:
«Γίνονται σε ένα πλαίσιο που η ελληνική οικονομία έχει κλείσει τον κύκλο των μνημονίων, έχει αποκαταστήσει το αξιόχρεο του ελληνικού κράτους που αποτελούσε και τη βασική αιτία ένταξης στα μνημόνια και βρίσκεται σε μια φάση όπου η εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας είναι δεδομένη. Αποτυπώνεται πλέον στα πολύ χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζει το ελληνικό Δημόσιο στις διεθνείς αγορές, στη συμμετοχή πολύ σημαντικών διεθνών εταιρειών, σε πληθώρα επενδυτικών project στην Ελλάδα και φυσικά στον συγκεκριμένο τομέα με την εμπλοκή σε αυτές τις διαδικασίες σημαντικών εταιρειών από Αμερική και Ευρώπη οι οποίες συμμετέχουν δραστήρια και έχουν την τεχνογνωσία και τα κεφάλαια προκειμένου να υπάρξει μια προοπτική αξιοποίησης αυτού του πλούτου που έχει, εν δυνάμει, η χώρα».
Οι δυο αυτές συμβάσεις «εντάσσονται στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην Αίγυπτο, στην Κύπρο και στο Ισραήλ», επισήμανε ο κ. Σταθάκης.
«Όλα δείχνουν ότι η Ανατολική Μεσόγειος εισέρχεται δυναμικά στο χάρτη των υδρογονανθράκων, διαμορφώνοντας ένα πολύ διαφορετικό πλαίσιο στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι όλων αυτών των αλλαγών, έχουν γίνει σημαντικές συζητήσεις και πρωτοβουλίες, στις οποίες η Ελλάδα αντιμετωπίζει πλέον ένα αναβαθμισμένο διεθνή ρόλο», τόνισε.

Ε.Τσοτσορός: Συμβολή των ΕΛΠΕ στη μετάβαση από το «μύθο» των αμύθητων κοιτασμάτων στην «πραγματικότητα».
Με τη σημερινή υπογραφή των δύο νέων συμβάσεων παραχώρησης, που αφορούν στο «Block 10» του Κυπαρισσιακού, αλλά και στη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο» όπου συνεργαζόμαστε με έναν μεγάλο διεθνή Όμιλο εγνωσμένου κύρους, όπως η Repsol, ο Όμιλος ΕΛΠΕ υλοποιεί στο μεγαλύτερο μέρος το πρόγραμμα ανάπτυξης χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα, σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Ευστάθιος Τσοτσορός.
Όπως συμπλήρωσε, συμμετέχοντας σήμερα στην έρευνα των 7 εκ των 9 παραχωρήσεων και με την ολοκλήρωση του κύκλου παραχωρήσεων σε 9 εκ των 12, στόχος του Ομίλου είναι να συμβάλει αποφασιστικά στην ολοκλήρωση του Εθνικού Προγράμματος Έρευνας του πετρελαϊκού δυναμικού της Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης. Με γνώμονα την αποτελεσματικότερη διαχείριση του σημαντικότατου αυτού Ερευνητικού Προγράμματος, ο Όμιλος ΕΛΠΕ σχεδίασε και ήδη ολοκλήρωσε την οργανωτική αναδιάρθρωση του τομέα με την ίδρυση της εταιρίας Holding ΕΛΠΕ Upstream, η οποία κατέχει το συνολικό χαρτοφυλάκιο των παραχωρήσεων και σήμερα συμμετέχει για πρώτη φορά στην υπογραφή της παραχώρησης στο Ιόνιο με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Γ. Αλεξόπουλο.«Η στρατηγική συνεργασία με τη Repsol, αλλά και οι συμπράξεις που έχουμε δρομολογήσει με την TOTAL, την ExxonMobil και την Edison σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας ανακτά ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο, ενώ καταδεικνύει και την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας ενεργειακής κοινότητας προς τον Όμιλο», πρόσθεσε.
Ο Όμιλος ΕΛΠΕ, έχοντας ως ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα την αντικειμενικά υψηλού επιπέδου γνώση και εμπειρία των στελεχών του, δηλώνει «παρών» στον κρίσιμο τομέα της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων. Δεσμεύεται ότι θα εργαστεί, με μεθοδικότητα, συνέπεια, διαφάνεια και επιδεικνύοντας ιδιαίτερη μέριμνα για την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος, για την υλοποίηση του σημαντικού Ερευνητικού Προγράμματος της Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης, με τη φιλοδοξία να συμβάλλει στη ρεαλιστική μετάβαση από το «μύθο» των αμύθητων κοιτασμάτων στην «πραγματικότητα».

Γ.Μπασιάς (ΕΔΕΥ): Στην επόμενη φάση η παραχώρηση χερσαίων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας
Το φυσικό αέριο θα είναι η πρωταρχική πηγή ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες, κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξερευνήσει αν διαθέτει ανάλογες πηγές, επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ. Γιάννης Μπασιάς. Όπως συμπλήρωσε, με δεδομένο ότι τα έσοδα από τον τουρισμό το 2018 ήταν 16 δισ. και το κόστος για εισαγωγές αργού και φυσικού αερίου 11 δισ., ο εντοπισμός υδρογονανθράκων θα βελτίωνε δραστικά το ισοζύγιο.
Σύμφωνα με τον κ. Μπασιά, σε επίπεδο θαλάσσιων περιοχών έχουν καλυφθεί οι καλύτερες περιοχές, κάτι που σημαίνει πως η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει σε χερσαίες εκτάσεις, ξεκινώντας από την περιοχή των Γρεβενών.

Γ. Αλεξόπουλος(ΕΛΠΕ): Μαραθώνιος, και όχι αγώνας δρόμου, η έρευνα υδρογονανθράκων
«Στο πλαίσιο της υλοποίησης της στρατηγικής μας στον κλάδο της Έρευνας Υδρογονανθράκων και εστιάζοντας στην Ελλάδα όπου τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, υπογράψαμε σήμερα με το Ελληνικό Δημόσιο σημαντικές συμφωνίες για την μίσθωση 2 ερευνητικών περιοχών στο Ιόνιο πέλαγος», ανάφερε ο κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου και Εκτελεστικού Μέλους Δ.Σ. της Ελληνικά Πετρέλαια.
«Μέσω της από κοινού αξιοποίησης του οικοπέδου του Ιόνιου, ενδυναμώνουμε την συνεργασία μας με την μεγάλη ισπανική εταιρία πετρελαίου Repsol. Τα Ελληνικά Πετρέλαια μαζί με την Repsol -με την οποία είχαμε συνεργαστεί και στο παρελθόν στην Λιβύη- αλλά και άλλες μεγάλες διεθνείς ενεργειακές εταιρίες (ExxonMobil, Total, Edison) επενδύουν στην Έρευνα Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας», όπως πρόσθεσε.
Η έρευνα υδρογονανθράκων δεν είναι αγώνας δρόμου αλλά ένας μαραθώνιος, υπογράμμισε. Μετά από πολλά χρόνια απραξίας, η έρευνα για υδρογονάνθρακες στον Ελλαδικό χώρο έχει επανεκκινηθεί. «Το διεθνές ενδιαφέρον στους πρόσφατους διαγωνισμούς ήταν αξιόλογο, με δεδομένα τόσο τις σχετικά χαμηλές τιμές του πετρελαίου, όσο και το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί καινούργια πετρελαιοπιθανή περιοχή», κατέληξε.

M.Erquiaga: Η Repsol η ξένη εταιρεία με τη μεγαλύτερη πλέον ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα
«Το Ιόνιο αποτελεί την τρίτη περιοχή εξερεύνησης για την εταιρεία μας στην Ελλάδα, με συνέπεια να είμαστε πλέον η ξένη επιχείρηση με τη μεγαλύτερη συναφή δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο», σημείωσε ο M.Erquiaga από την ισπανική Repsol.
Πέρα από το σκέλος των υπογραφών των συμβάσεων, είναι σημαντική η διαχείριση των ερευνητικών δραστηριοτήτων, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να εργαστούμε σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και να τηρήσουμε τις προβλέψεις των συμφωνιών με το ελληνικό δημόσιο.
Η έρευνα υδρογονανθράκων έχει μικρό ποσοστό επιτυχίας, αλλά υπάρχουν δύο πυλώνες που καθιστούν πιο ευοίωνα τα ανάλογα εγχειρήματα, ξεκινώντας κατ’ αρχάς με τη συνεργασία με άλλες εταιρείες, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση με τα ΕΛΠΕ. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η συνεργασία με την πολιτεία.
Κλείνοντας, το στέλεχος της Repsol εξέφρασε την αισιοδοξία για θετική έκβαση των ερευνών, ώστε να συμβάλουν στην κάλυψη ενός μέρους της ενεργειακής ζήτησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης