Διεθνή

Ρωσία και Τουρκία: Μαζί ενάντια στην αβεβαιότητα - Πολυμερής η ατζέντα της συμμαχίας

Ρωσία και Τουρκία: Μαζί ενάντια στην αβεβαιότητα - Πολυμερής η ατζέντα της συμμαχίας
Και οι τρεις ομιλητές επικεντρώθηκαν στο ζήτημα των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΝΑΤΟ
Καθόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η προσέγγιση Τουρκίας – Ρωσίας, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του Ιδρύματος SETA, τουρκικής ομάδας προβληματισμού για τη δημόσια πολιτική που διοργάνωσε στις 4 Απριλίου ο σύλλογος.
Υπενθυμίζεται ότι χθες (8/4) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κηρύσσοντας την έναρξη του Συμβουλίου κορυφής μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, δήλωσε ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την παράδοση στην Τουρκία των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400,είναι προτεραιότητα για τη Μόσχα και την Άγκυρα.
«Σοβαρά ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της συνεργασίας μας τίθενται ενώπιον των χωρών μας και στον στρατιωτικό-τεχνολογικό τομέα. Πρωτίστως πρόκειται για την υλοποίηση της συμφωνίας που αφορά την παράδοση στην Τουρκία των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι στον τομέα της στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας, για την Ρωσική Ομοσπονδία και την Τουρκία υπάρχουν και άλλες προοπτικές, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την πώληση στην Τουρκία σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων.
Ο Ivan Timofeev, διευθυντής προγράμματος του Club Valdai και συντονιστής της συνάντησης, δήλωσε ότι σήμερα η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσεται σε πολλούς τομείς: αλληλεπίδραση στη Συρία καθώς και σε θέματα ασφάλειας, οικονομίας, άμυνας, πυρηνικού τομέα και ενέργειας. Έτσι, η ατζέντα αυτής της συμμαχίας είναι πολυμερής και συντριπτικά θετική.
Από την πλευρά του, ο Hasan B. Yalçın, Διευθυντής Στρατηγικών Μελετών του Ιδρύματος SETA, περιέγραψε τους κύριους παράγοντες προσέγγισης της Ρωσίας και της Τουρκίας στην ομιλία του, καθώς και τις προοπτικές συνεργασίας.
Το πρώτο αφορά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, μετά την οποία ξεκίνησαν οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και ο Recep Tayyip Erdoğan συναντήθηκε με τον Vladimir Putin στη Μόσχα.
Νωρίτερα, η Τουρκία βασίστηκε μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ποτέ δεν εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της, ανέφερε ο εμπειρογνώμονας.
Άλλο σημαντικό πεδίο της σχέσης των δύο χωρών είναι η συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας, η οποία εκφράστηκε από την αγορά ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η κρίση στη Συρία έθεσε ένα νέο στάδιο στις σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας. Η κύρια απειλή για όλα τα κόμματα είναι τώρα η αβεβαιότητα και σε αυτήν την κατάσταση είναι αδύνατο να ενεργήσουν μόνοι τους ή να εξαρτηθούν από οποιαδήποτε άλλη συμμαχία. "Για την Τουρκία και τη Ρωσία, θα είναι καλύτερα να αρχίσουν να προετοιμάζονται για αβεβαιότητα από κοινού", κατέληξε ο εμπειρογνώμονας.
Γενικά, σύμφωνα με τον Yalçın, οι αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας συνδέονται με μια αλλαγή στην παγκόσμια κατάσταση. Ειδικότερα, η Τουρκία άρχισε να δημιουργεί μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική σε συμμαχία με άλλους φορείς.
Υποστηρίζοντας τη γνώμη του συναδέλφου του σχετικά με τη συμμαχία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, ο Enes Bayraklı, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Σπουδών για το Ίδρυμα SETA, επικεντρώθηκε στη στάση αυτής της συμμαχίας στην κατάσταση στην ΕΕ και στις προοπτικές για την αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών κρίσεων.
«Αν κοιτάξετε την ιστορία, η Τουρκία είχε πάντα διάφορους τομείς εξωτερικής πολιτικής. Κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ήταν μέρος του ΝΑΤΟ και διεξήγαγε μια πολυμερή πολιτική. Όταν η κρίση στη Συρία άρχισε να απειλεί τους γείτονές της - το Ιράν, την Ιορδανία, την Τουρκία, αλλά και την Ευρώπη - η Τουρκία έπρεπε να προσαρμόσει την εξωτερική πολιτική της».
Σήμερα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει επίσης ορισμένες κρίσεις, ανέφερε ο εμπειρογνώμονας, "συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, οικονομικών και σχετικών με την ταυτότητα. Όταν τα εκατομμύρια των προσφύγων έφτασαν στη Γερμανία, τα άκρα δεξιά και αριστερά κόμματα ενισχύθηκαν. Η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας μπορεί να φέρει σταθερότητα στην Ευρώπη, όπως θα μπορούσε να εισέλθει σε αυτό ένα νέο ρεύμα προσφύγων».
Τέλος, ο Hüseyin Alptekin, ερευνητής στρατηγικών μελετών για το Ίδρυμα SETA ανέφερε ότι:«Σήμερα, υπάρχει συντονισμός μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν, και αυτή είναι μια πολύ ελπιδοφόρα διαδικασία. Η διατήρηση ενός πλήρους κράτους στη Συρία και η απελευθέρωσή του από απειλές είναι δυνατή ακριβώς λόγω αυτής της συμμαχίας».
Και οι τρεις ομιλητές επικεντρώθηκαν στο ζήτημα των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΝΑΤΟ.
Ως εκ τούτου, η Τουρκία σκοπεύει να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και, στο μέτρο του δυνατού, να ενισχύσει την ασφάλειά της, έστω και αν πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η συμμαχία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, η οποία όχι μόνο είναι επωφελής για τις δύο χώρες αλλά και απαραίτητη για την εξασφάλιση της ειρήνης σε όλη τη Μέση Ανατολή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης