Ηλεκτρισμός

Γαλλία: Σήμα κινδύνου από την ΕDF για την απεργία στα υδροηλεκτρικά εργοστάσιά της

tags :
Γαλλία: Σήμα κινδύνου από την ΕDF για την απεργία στα υδροηλεκτρικά εργοστάσιά της

Διαμαρτυρία των συνδικάτων για την ιδιωτικοποίηση υδροηλεκτρικών μονάδων

Η Γαλλική εταιρεία EDF εξέφρασε την ανησυχία της, για 24ωρη απεργία στα υδροηλεκτρικά εργοστάσιά της στη Γαλλία, από τις 10 Απριλίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 8/4/2019 ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου RTE.
Η RTE δεν αιτιολόγησε την απεργία ούτε εάν θα επηρεάσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα συνδικάτα CGT προχωρούν σε απεργίες σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των αιτημάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ιδιωτικοποίηση υδροηλεκτρικών μονάδων στη χώρα, οι οποίες λειτουργούν ως επί το πλείστον από την EDF.
Το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ξεκινήσει επίσημη διαδικασία κατά της Γαλλίας για παράβαση σχετικά με τις παραχωρήσεις. Στις 8 Μαρτίου απέστειλε επίσημη επιστολή στη Γαλλία και σε επτά άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για να τους ζητήσει να διασφαλίσουν ότι οι δημόσιες συμβάσεις στους υδροηλεκτρικούς τομείς συμμορφώνονται με το δίκαιο της ΕΕ.
Οι χώρες έχουν δύο μήνες για να απαντήσουν.
Η γαλλική κυβέρνηση υπέβαλε τις προτάσεις  της στην Επιτροπή πέρυσι για να ικανοποιήση το μακροχρόνιο αίτημα των Βρυξελλών για ιδιωτικοποίηση των υδροηλεκτρικών παραχωρήσεων.
Οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας, όπως η Total, ανακοίνωσαν ότι θα υποβάλουν προσφορά για τις παραχωρήσεις.
\Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της CGT είναι αντίθετες με την προτεινόμενη ιδιωτικοποίηση και τονίζουν ότι θα οδηγήσουν σε απώλεια θέσεων εργασίας και θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού της Γαλλίας.
Η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 19% της εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος της Γαλλίας και περίπου το 12,5% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της RTE.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης