Διεθνή

Παράταση του Brexit έως τις 30/6 ζητά η May, νέα πρόταση ετοιμάζει ο Tusk

tags :
Παράταση του Brexit έως τις 30/6 ζητά η May, νέα πρόταση ετοιμάζει ο Tusk
Νομικό και πολιτικό πρόβλημα δημιουργεί στην ΕΕ το αίτημα της May
Νέα παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου του 2019 ζητά με επιστολή της στις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Theresa May την ώρα που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk φέρεται έτοιμος να υποβάλλει πρόταση προς την Theresa May για μια «ευέλικτη» παράταση 12 μηνών της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Εφόσον η πρόταση του Donald Tusk γίνει δεκτή από την Theresa May, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως ενισχύεται το σενάριο που θέλει τη Μ. Βρετανία να συμμετέχει στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.
Στην επιστολή της η Theresa May ζητά να παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου του 2019 το Brexit, αναφέροντας πως αν στο μεσοδιάστημα οι Βρετανοί βουλευτές υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει νωρίτερα από την ΕΕ.
Επί της ουσίας η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας θα προσπαθήσει να επικυρώσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ έως τις 22 Μαΐου (παραμονή των ευρωεκλογών), διαφορετικά εάν αποτύχει, η Μ. Βρετανία θα λάβει μέρος στις ευρωεκλογές.
Το αίτημα της May θα εξεταστεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10/4 ενώ άγνωστο παραμένει ποια θα είναι η αντίδραση των Ευρωπαίων.
Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της Deutsche Welle, το οποίο υποστηρίζει ότι το αίτημα της May για νέα παράταση του Brexit θα μπορούσε να δημιουργήσει νομικό και πολιτικό πρόβλημα στη ΕΕ.
«Αν δοθεί η παράταση και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θελήσει να συμμετάσχει στις επικείμενες ευρωεκλογές τότε θα πρέπει να αναζητηθεί φόρμουλα για να ξεπεραστεί αυτό το νομικό πρόβλημα.
Επιπλέον, δημιουργείται και πολιτικό πρόβλημα δεδομένου ότι η εκκρεμότητα του Brexit μπορεί να επηρεάσει την διεξαγωγή των εκλογών από τη στιγμή που σε περιόδους αναταραχής ευνοούνται πάντα τα ακραία κόμματα, δηλαδή οι λαϊκιστές και οι δημαγωγοί.
Οι Ευρωπαίοι θα προτιμούσαν μακράν να δοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μια πολύ μεγαλύτερη αναβολή προκειμένου να εξεταστεί πάνω σε άλλες βάσεις η μελλοντική σχέση της χώρας αυτής με την ΕΕ.
Αυτό τόνιζαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk» υποστηρίζει το δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Η πρόταση του Tusk

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Tusk φέρεται να κομίζει πρόταση για «ευέλικτη» παράταση 12 μηνών του Brexit.
Όπως μεταδίδει το BBC, το σχέδιο του Tusk προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορεί να αποχωρήσει από την ΕΕ νωρίτερα από τους 12 μήνες, εφόσον το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει μια συμφωνία και υπό την βασική προϋπόθεση ότι αυτό το σχέδιο θα εγκριθεί από τους ηγέτες της ΕΕ κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10/4 για το Brexit.
Σύμφωνα με το Reuters, Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση του σχεδίου αυτού αναφέρει ότι ο Tusk θα παρουσιάσει την πρόταση του στη May κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 10ης Απριλίου.
Όπως αναφέρει, εάν η May αποδεχθεί την πρόταση του Tusk, τότε η Μεγάλη Βρετανία θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
«Η μόνη λογική διέξοδος θα ήταν μια μακρά αλλά ευέλικτη παράταση του Brexit.
Θα μπορούσαμε να δώσουμε μια επέκταση ενός έτους στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα λήξει αυτόματα μόλις γίνει αποδεκτή και ψηφιστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων η Συμφωνία Αποχώρησης.
Αλλά ακόμα και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει αρκετό χρόνο για να επανεκτιμήσει τη στρατηγική του για το Brexit.
Μια μικρή χρονική παράταση, εάν είναι δυνατό, μια μακρά εάν είναι αναγκαίο.
Φαίνεται να είναι ένα καλό σενάριο και για τις δύο πλευρές, καθώς δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο την απαραίτητη ευελιξία ενώ παράλληλα αποφεύγονται οι συναντήσεις εντός εβδομάδων για να συζητάμε για επεκτάσεις του Brexit» υποστηρίζει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η αντίδραση της Γαλλίας

Απλές φήμες χαρακτηρίζει η Γαλλία τα περί νέας παράτασης του Brexit ενώ επιμένει στην ανάγκη το Λονδίνο να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις έως την επόμενη Τρίτη (9/4/2019).
Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron «οι συζητήσεις για ακόμα μία παράταση του Brexit είναι πρώιμες.
Οι 27 της ΕΕ έχουν θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την παράταση, την παρουσίαση ενός αξιόπιστου εναλλακτικού σχεδίου.
Ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο».
Στο πλαίσιο αυτό, η Γαλλία κάνει λόγο για απλές φήμες όσον αφορά τα περί νέας παράτασης και διαμηνύει ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί.
«Το Λονδίνο πρέπει να μας παρουσιάσει ένα σαφές σχέδιο έως την επόμενη Τρίτη» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Οι διαπραγματεύσεις με τους Εργατικούς

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται και σήμερα Παρασκευή 5/4 οι διαπραγματεύσεις των ομάδων εργασίας της κυβέρνησης της May και των Εργατικών σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων και που θα ανοίγει το δρόμο για μια συντεταγμένη αποχώρηση από την ΕΕ.
Εκπρόσωπος της Downing Street υποστήριξε ότι οι χθεσινές συζητήσεις των δύο πλευρών κράτησαν πάνω από 4 ώρες και ήταν «λεπτομερείς και παραγωγικές» με απώτερο στόχο να βρουν ένα δρόμο να προχωρήσουν στην υλοποίηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να επιτευχθεί πρόοδος, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σημειώνεται πως στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκεται και το σενάριο ενός νέου επιβεβαιωτικού δημοψηφίσματος σε οποιαδήποτε συμφωνία υπάρξει για το Brexit (κάτι που αποτελεί αίτημα των Εργατικών), ως επιλογή που θα μπορούσε να τεθεί προς έγκριση από τους βουλευτές στις ψηφοφορίες της ερχόμενης εβδομάδας.
Πάντως, ο Γενικός Εισαγγελέας, Geoffrey Cox υποστήριξε μιλώντας στο BBC πως εάν οι συνομιλίες Συντηρητικών – Εργατικών καταρρεύσουν, τότε είναι πολύ πιθανό η παράταση του Brexit να είναι μεγάλης διάρκειας.
Η May έχει επισημάνει πως χρειάζεται μεγαλύτερη παράταση της ημερομηνίας του Brexit προκειμένου να αποφευχθεί μια άτακτη αποχώρηση από την ΕΕ, κάτι που δεν επιθυμούν ούτε οι Ευρωπαίοι ηγέτες ούτε οι Βρετανοί βουλευτές, αν και αρκετοί Βρετανοί βουλευτές επιθυμούν η παράταση του Brexit να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη.
Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει May και Corbyn να καταλήξουν σε συμφωνία, η οποία θα εγκριθεί από τους Βρετανούς βουλευτές πριν από τις 10/4 δεδομένου ότι στις 10/4 συνέρχεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το Brexit και ότι στις 12/4 είναι προγραμματισμένο η Μ. Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ.
Διαφορετικά η παράταση του Brexit θα είναι μονόδρομος για το Λονδίνο, το οποίο όπως λέει ο Cox, «θα πρέπει να δεχθεί οποιαδήποτε παράταση του προτείνουν οι Βρυξέλλες, η οποία είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερη από μερικές εβδομάδες ή μήνες».
Την ίδια στιγμή πάντως, έρευνα της YouGov δείχνει πως σε περίπτωση που κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση έως τις 12 Απριλίου, το 51% των Βρετανών προτιμά μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία έναντι 49% που θέλει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης