Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γ. Σταθάκης: H τριπλή διασύνδεση δικτύων ανοίγει νέες προοπτικές για την ενεργειακή συνεργασία με την Βορ. Μακεδονία

Γ. Σταθάκης: H τριπλή διασύνδεση δικτύων ανοίγει νέες προοπτικές για την ενεργειακή συνεργασία με την Βορ. Μακεδονία

H Ελλάδα "βλέπει" την Βόρεια Μακεδονία ως βασικό εταίρο στην προσπάθεια μετασχηματισμού της Νότιας Βαλκανικής σε βασικό ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας

H αποκατάσταση των ενεργειακών σχέσεων μέσω της τριπλής διασύνδεσης των δικτύων Ελλάδας και Σκοπίων αποτελεί το πρώτο βήμα  καθώς η ελληνική κυβέρνηση βλέπει τη Βόρεια Μακεδονία ως βασικό εταίρο στην προσπάθεια μετασχηματισμού της Νότιας Βαλκανικής σε βασικό ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο.
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων "ΜΙΑ" η οποία έχει ως εξής:

Η Συμφωνία των Πρεσπών προκάλεσε αντιδράσεις στην Ελλάδα, αλλά και στην Βόρεια Μακεδονία. Τι απαντάτε σε αυτούς που διαφωνούν και από τις δυο πλευρές των συνόρων;
Οι λαοί της Βαλκανικής λειτούργησαν επί αιώνες σε ένα κοινό οικονομικό πλαίσιο, το οποίο κάποια στιγμή διερράγη, για πολιτικούς, γεωπολιτικούς και άλλους λόγους. Μετά το 1990 ξεκίνησε μια διαδικασία ανασύνθεσης των σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή, μέσω της ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς.
Η Βόρεια Μακεδονία ήταν από τα κράτη που έμειναν πίσω σε αυτή τη διαδικασία, κυρίως εξαιτίας των διαφορών με την Ελλάδα. Ακριβώς εδώ εντοπίζεται το απόλυτο και καθολικό όφελος από την Συμφωνία των Πρεσπών: αποκαθίσταται ένας ιστορικός φυσικός χώρος, που για αιώνες αποτελούσε το πεδίο επενδυτικών, εμπορικών και πολιτιστικών συναλλαγών, ανοίγοντας τεράστιες δυνατότητες και για τους δύο λαούς.

Ποιες είναι οι προοπτικές που ανοίγει η Συμφωνία για τις δύο χώρες γενικά, άλλα και όσων αφορά το χαρτοφυλάκιο σας, τον τομέα της ενεργείας;
Υπό το νέο πρίσμα, οι οικονομικές σχέσεις, που είναι και σήμερα υπαρκτές, αποκτούν εκ των πραγμάτων μια πολύ διαφορετική δυναμική. Αυτό προφανώς αφορά και στον τομέα της ενέργειας, όπου υπάρχουν αρκετά πεδία που προσφέρονται για αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ δύο γειτονικών χωρών.
Μάλιστα, ας μην ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει το Target-model, μέσω του οποίου επιδιώκει να δημιουργήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, η οποία θα υπερβαίνει τα όρια της ΕΕ. Άρα η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να προχωρήσει άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση, καθιστώντας την ενεργειακή ένωση έναν από τους πρώτους σταθμούς στην πορεία ένταξης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Κατά την επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία, ποια θα είναι τα θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων; Θα υπογράψετε και κάποιες συμφωνίες;
Μετά την επίλυση των ζητημάτων που ταλαιπώρησαν τις δύο χώρες επί δεκαετίες, η επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία έρχεται να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό σαφώς και υπάρχουν μια σειρά από συνεργασίες στις οποίες μπορούμε να προχωρήσουμε και συμφωνίες για να υπογράψουμε.
Άλλωστε αυτή την προσέγγιση προωθεί σταθερά η ελληνική κυβέρνηση συνολικά στις σχέσεις με τα βαλκανικά κράτη. Υπενθυμίζω ότι στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας πραγματοποιήθηκε η τετραμερής σύνοδος στο Βουκουρέστι, με τη συμμετοχή των ηγετών Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας, όπου επίσης συμφωνήθηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς.

Μπορείτε να μας φέρετε παραδείγματα από τον κλάδο της ενέργειας;
Στον κλάδο της ενέργειας η επανεκκίνηση των σχέσεων μπορεί να ξεκινήσει με την αποκατάσταση της ομαλής διασύνδεσης των δικτύων των δύο χωρών – κάτι που ενδέχεται να απαιτεί και την ανάπτυξη κοινών υποδομών. Αναφέρομαι συγκεκριμένα σε τρία ζητήματα:
Πρώτον, στη σύνδεση του δικτύου φυσικού αερίου στις δύο χώρες. Υπάρχει ήδη το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ ΔΕΣΦΑ και MER, που προέκυψε από τα Μέτρα Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις ώστε τα δύο δίκτυα να ενωθούν και σταδιακά να ενταχθεί και η Βόρεια Μακεδονία στο ευρύτερο δίκτυο που αναπτύσσουμε, με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας, την προοπτική επέκτασης προς τη Σερβία και τη Ρουμανία και βέβαια τη διασύνδεση όλων αυτών με τον αγωγό TAP, που βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης.
Δεύτερον, στο θέμα του διασυνοριακού πετρελαιαγωγού, που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια και στην κυριότητα του συμμετέχει το κράτος της Β.Μακεδονίας με ένα ποσοστό. Πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση σε διασυνδετήρια υποδομή που παραμένει αδρανής. Θεωρώ ότι στο ευρύτερο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας η επανενεργοποίηση της υφιστάμενης υποδομής θα αποτέλεσει ένα καλό παράδειγμα για το πώς η άριστη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές μπορεί να αποφέρει αμοιβαία επωφελή οικονομικά αποτελέσματα.
Τρίτον, στην αναβάθμιση, την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, μαζί με την υιοθέτηση κοινού θεσμικού πλαισίου, αποτελούν τις προϋποθέσεις για το Target-model.
Θέλω να τονίσω ότι η ιδέα της τριπλής διασύνδεσης δεν εξαντλείται μόνο στο πλαίσιο της καλής οικονομικής συνεργασίας. Η ελληνική κυβέρνηση μέσα από αυτήν την τριπλή διασύνδεση βλέπει τη Βόρεια Μακεδονία ως βασικό εταίρο στην προσπάθεια μετασχηματισμού της Νότιας Βαλκανικής σε βασικό ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στον γειτονικό λαό λίγο πριν την επίσκεψή σας;
Έχουμε μπροστά μας μια εξαιρετική ευκαιρία, καθώς μετά από πολλές δεκαετίες, ξαναλειτουργεί η τρίτη πύλη της Ευρώπης προς τη Μεσόγειο – αυτή των Βαλκανίων. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει με θέρμη την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών κρατών. Σε μια περίοδο που η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης αναδεικνύει όλο και πιο έντονα τη χρησιμότητα της συνεργασίας των κρατών, η βαλκανική χερσόνησος ανακτά την ενότητά της ως χώρος οικονομικών και πολιτισμικών ανταλλαγών. Μια περιοχή που έχει βασανιστεί από διαιρέσεις και εθνικισμούς, μπορεί τώρα να δώσει το παράδειγμα στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια για την αξία και τα οφέλη της συνεργασίας.


Συνέντευξη παραχώρησε την Κυριακή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Kontra Channel και στη δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη.
Για την επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία
Ο Υπουργός υπενθύμισε τις συμφωνίες που είναι σε εξέλιξη και αφορούν τρία σημαντικά έργα: α) την επανεργοποίηση αγωγού πετρελαίου των ΕΛΠΕ που θα συνδέει ξανά τις δύο χώρες, β) την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια και γ) την περεταίρω ενίσχυση της υφιστάμενης ηλεκτρικής διασύνδεσης συμβάλλοντας στην ενοποίηση των περιφερειακών αγορών με αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα.
Παράλληλα, τόνισε, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή από ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Είναι μια εξαιρετική συμφωνία, επισήμανε ο κ. Σταθάκης. Στο οικονομικό επίπεδο θα είναι πολύ ορατά και για τις δυο πλευρές για έναν απλό λόγο, εξήγησε. Τα Βαλκάνια εξελίσσονται σε έναν ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο που αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη η οποία εκ των πραγμάτων ανοίγει νέες δυνατότητες σε χώρες που κινούνται στην κατεύθυνση αυτή. Θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη, Η Ελλάδα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την μετεξέλιξη. Παράλληλα, η συμφωνία των Πρεσπών ικανοποιεί πάγιες θέσεις της ελληνικής διπλωματικής στρατηγικής: α) Απαγκίστρωση από την αρχαία ιστορία, β) καμιά υπόνοια για μειονότητες εκτός συνόρων, γ) σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Στα Βαλκάνια οι συνεργασίες θα εντείνονται σε όλα τα επίπεδα, το επόμενο διάστημα.
Για τις έρευνες υδρογονανθράκων
Κλείνει ο ένας κύκλος συμβάσεων. Έχουν υπογραφεί εφτά συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Δυο θα υπογραφούν στις 9 Απριλίου. Μόλις ολοκληρώθηκε η περιβαλλοντική μελέτη για την τελευταία μεγάλη σύμβαση στη Νότια και Νοτιοδυτική Κρήτη, με τις εταιρείες, Exxon Mobil, Total, ΕΛΠΕ, ώστε να περάσει από το Ελεγκτικό Συμβούλιο και να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή. Σε 2-4 χρόνια θα έχουμε μια ασφαλή εικόνα για την έκταση και το μέγεθος των κοιτασμάτων. Στην Κύπρο χρειάστηκαν 8 χρόνια για να ολοκληρωθεί η έρευνα.
Συνολικά, πάντως, μετά τις ανακαλύψεις σε Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ, διαφαίνεται ότι ο χώρος της Αν. Μεσογείων εισέρχεται δυναμικά στο πεδίο των υδρογονανθράκων. Διαμορφώνεται μια μεγάλη συμμαχία στην Αν. Μεσόγειο, όπως έδειξε το Gas Forum που έγινε στο Κάιρο με τη συμμετοχή της Ιταλίας, της Ελλάδα, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς και της Ιορδανίας.
Υπάρχει μια ευρεία συνέργια χωρών στην περιοχή που θέλει το διάλογο και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων προς όφελος όλων. Σε σχέση με την Τουρκία, καλύτερη άμυνα είναι η τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου που είναι αποτελεσματική μέχρι στιγμής.
Για τη ΔΕΗ
Η ΔΕΗ είναι σε μεταβατικό στάδιο και έχει καταφέρει πολλά. Έχει καταφέρει να  αποκλιμακώσει τον υπερδανεισμό της. Επιπλέον, αλλάζει συνολικά η αγορά ενέργειας και μαζί ο ρόλος της ΔΕΗ, προσαρμόζεται εκ των πραγμάτων κι αυτή η διαδικασία έχει συγκεκριμένα βήματα. Χρηματοπιστωτικά η ΔΕΗ έχει βελτιώσει τη θέση της, δεν έχει πίεση σε αυτό στο σκέλος.
Όταν ολοκληρωθεί η αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων που είναι σε εξέλιξη, με προοπτική έως το τέλος του μήνα να έχουν κατατεθεί  οι νέες δεσμευτικές προσφορές, θα ανοίξει η περισσότερο αγορά για να ισορροπήσει.
Για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος
Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν έχει αυξηθεί εδώ και 5 χρόνια. Μάλιστα, το 2017 και το 2018 υπήρχαν μειώσεις στην τιμή του ρεύματος εξαιτίας του ανταγωνισμού με τις νέες εταιρείες προμήθειας  και των σημαντικών εκπτώσεων στους συνεπείς καταναλωτές από τη ΔΕΗ. Επιπλέον ο περιορισμός των χρεώσεων ΥΚΩ θα φέρει περαιτέρω μείωση, παράλληλα με την προσπάθεια βελτίωσης συνολικά της αγοράς ενέργειας.
Για τα αυθαίρετα
Ξεκινά ένας νέος κύκλος κατεδαφίσεων με τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού. Αλλάξαμε ολόκληρο το νομοθετικό πλαίσιο. Ήταν ένα προστατευμένο σύστημα για την αυθαίρετη δόμηση. Το νέο πλαίσιο είναι αυστηρότερο και προσφέρει κίνητρα για την αυτοκατεδάφιση αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών. Σε κάθε περίπτωση έχουν επιτάχυνση διαδικασιών.
Για την «Προοδευτική Συμμαχία»
Αντικειμενικά στην κοινωνία διαμορφώνονται κάποιες διακριτές διαχωριστικές γραμμές.
Η πρώτη αφορά στο λεγόμενο «μακεδονικό». Ένα μεγάλο μέρος του κεντρώου και δημοκρατικού χώρου είναι εκ των πραγμάτων υπέρ αυτής της λύσης.
Η δεύτερη διαχωριστική γραμμή αφορά σε όλο το φάσμα των δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και η τρίτη στο θέμα της οικονομίας, δηλαδή, με τι τρόπο θα προχωρήσουμε και τι κοινωνικό πρόσημο θα έχει η ανάπτυξη.
Η σύγκλιση όλων αυτών των δυνάμεων εδράζεται σε πολύ στέρεα βάση, πάνω σε υπαρκτά θέματα, δεν έχει εφήμερο εκλογικό χαρακτήρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει αυτή την αναζήτηση ώστε να έχει και μονιμότητα και σταθερότητα.
Για τη ΝΔ και τους φόρους
Η ΝΔ θυμίζει το παράδειγμα των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ, που μειώνουν τους φόρους στους πλούσιους και δημιουργούν τεράστια ελλείμματα. Για να μειώσεις τους φόρους πρέπει να μειώσεις κοινωνικές δαπάνες, αφού καλύπτουν τα ¾ του συνόλου. Εάν θέλει να  είναι αξιόπιστη η ΝΔ να μας πει ποιες δαπάνες θα κόψει και με πιο τρόπο….

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9FM» και τους δημοσιογράφους Σοφία Παπαδοπούλου και Κώστα Παπαδάκη.
Για την επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία
Αναφορικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Σκόπια, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι έχει ιστορική σημασία διότι αποκαθίστανται οι σχέσεις με τους γείτονες, ενώ αποτυπώνονται οι δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. «Η ατζέντα είναι πολύ μεγάλη. Στον τομέα της ενέργειας, υπάρχουν τρία μεγάλα έργα καθοριστικής σημασίας. Πρόκειται για την ενίσχυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες, την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου ο οποίος θα συμπληρώσει το δίκτυο που αναπτύσσεται στα Βαλκάνια, καθώς και την επαναλειτουργία του υπάρχοντος αγωγού πετρελαίου από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια, επιλύοντας προβλήματα στην παλιά σύμβαση με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης», επισήμανε.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Σχετικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Υπουργός επισήμανε ότι «η καλλιέργεια καταστροφολογιών και φοβικών συνδρόμων δεν είναι ό,τι καλύτερο», προσθέτοντας ότι η Συμφωνία δικαιώνει τις πάγιες διπλωματικές θέσεις της χώρας που είναι η σύνθετη ονομασία, η πλήρης αποσύνδεση της ιστορίας του αρχαίου ελληνικού κόσμου από τη Βόρεια Μακεδονία και η αλλαγή του Συντάγματος για να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι υπάρχουν μειονότητες εκτός συνόρων τους. «Με τη Συμφωνία, ικανοποιήθηκαν και τα τρία αυτά πάγια αιτήματα της ελληνικής διπλωματίας. Ταυτόχρονα, η διεθνής κοινότητα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με αυτή τη Συμφωνία. Συνεπώς, θεωρώ ότι είναι παράδοξο η ΝΔ να επιμένει στη διαιώνιση ενός προβλήματος χωρίς κανένα περιεχόμενο», υπογράμμισε.
Ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι τα οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά οφέλη από τη Συμφωνία είναι τεράστια και θα φανούν πολύ σύντομα, ενώ όσον αφορά τις ανησυχίες που εκφράζονται για τα εμπορικά σήματα, σημείωσε: «έχουμε δύο ισχυρά χαρτιά: την κατοχύρωση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όλων των προϊόντων προέλευσης και την αποσαφηνισμένη από τη Συμφωνία εμπορική διάσταση, η οποία αναφέρει ότι τα προϊόντα της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να έχουν διακριτό σήμα και κατοχυρώνει τα παραδοσιακά μακεδονικά σήματα της Ελλάδας».
Για τις έρευνες υδρογονανθράκων
Σχετικά με το θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι οι συμβάσεις για τις περιοχές «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακό Κόλπο» θα υπογραφούν στις 9 Απριλίου. Ο κύκλος των συμβάσεων, πρόσθεσε, κλείνει με την περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης για την οποία το σχετικό αίτημα υπεβλήθη τον Ιούνιο 2017 και υπεγράφη έναν χρόνο μετά. Στο πλαίσιο αυτό, η περιβαλλοντική μελέτη έχει ήδη ολοκληρωθεί και αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς εξέταση και εκτιμάται ότι η σύμβαση θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση το καλοκαίρι.
Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα μας καθώς η ανατολική Μεσόγειος μπαίνει στον χάρτη της παραγωγής υδρογονανθράκων, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα συνεργάζεται στενά με άλλες χώρες, όπως είναι η Κύπρος και το Ισραήλ για την μεταφορά του αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω του East Med. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στο East Med Gas Forum, μαζί με Αίγυπτο, Ιταλία, Κύπρο, Ισραήλ, Ιορδανία και Παλαιστινιακή Αρχή, το οποίο αποτελεί έναν χώρο διαλόγου και συντονισμού των ενεργειών όλων αυτών των χωρών προκειμένου να υπάρξουν συνέργειες και κοινές πρωτοβουλίες. «Με αυτά τα δεδομένα, η συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή έχει προχωρήσει και δίνεται η δυνατότητα στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου να αξιοποιήσουν στο έπακρο όλο αυτό το δυναμικό με ασφαλή αγορά την Ευρώπη».
Για το Κτηματολόγιο
Σε ερώτηση για τα εμπόδια στη διαδικασία κατάρτισης του Κτηματολογίου, ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Για να προχωρήσει η κατάρτιση του Κτηματολογίου από το 25% που το παραλάβαμε στο 95%, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η αποτύπωση και κατάρτιση των δασικών χαρτών. Η εμπειρία από τους δασικούς χάρτες, που τους παραλάβαμε στο 1% και σήμερα έχουν φθάσει στο 49% ενώ μέχρι τέλος του 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί, μας έδειξε ότι τελικά τα προβλήματα σε πολύ δύσκολες περιφέρειες, όπως είναι η Πελοπόννησος, ήταν περιορισμένης έκτασης -δεν ξεπερνούσαν το 2%- και αντιμετωπίστηκαν με διαδοχικές ρυθμίσεις που κατοχύρωσαν κεκτημένα δικαιώματα και γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Με οδηγό αυτή την εμπειρία από τους δασικούς χάρτες, θα βρεθούν λύσεις και θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν, βήμα προς βήμα, τα όποια προβλήματα στο Κτηματολόγιο». Επισήμανε δε, ότι η αποτύπωση και επικύρωση των δασικών χαρτών, η χάραξη γραμμής των αιγιαλών και η κατάρτιση του Κτηματολογίου αποτελούν ένα σύνολο πολύ μεγάλων μεταρρυθμίσεων.
Για την εκταμίευση της δόσης
Αναφορικά με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ο Υπουργός επισήμανε ότι έχουν κλείσει τα εκκρεμή ζητήματα και εκτίμησε ότι δεν θα παρουσιαστούν εμπόδια.
«Προσδοκούμε ότι θα γίνει η εκταμίευση της δόσης και θα μπορέσει να προχωρήσει το σχέδιο για ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις. Το κομβικό σημείο είναι το Eurogroup της Παρασκευής και μένουμε προσηλωμένοι σε αυτό».
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές
Σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές και τη δημοσκοπική εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε: «Είναι εύλογο να διατηρούμε επιφυλάξεις για τα δημοσκοπικά. Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι εκλογές ήταν υποτίθεται οριακές και κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ με 7 μονάδες. Κάθε μία από τις εκλογικές μάχες διατηρεί μια σχετική αυτονομία. Προφανώς, οι αυτοδιοικητικές έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα αποτυπωθούν και, ταυτόχρονα, θα κριθεί και η δυναμική που εμφανίζουν οι διάφοροι περιφερειακοί και δημοτικοί συνδυασμοί. Οι Ευρωεκλογές, με βάση τη συγκυρία σήμερα και την ορατή σύγκρουση στην Ευρώπη δύο διακριτών στρατηγικών, θα έχουν ένα έντονο ευρωπαϊκό χαρακτήρα και αυτό θα επιδιώξει και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στρατηγική την οποία κατέρχεται, η οποία αφορά τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση ενός προοδευτικού μετώπου».
Τέλος, σχετικά με τον χρόνο διενέργειας των εθνικών εκλογών, ο Υπουργός υπογράμμισε: «είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ιδέα του Οκτωβρίου».



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης