Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τοπικές εκλογές Τουρκία: Ήττα Erdogan σε Άγκυρα, Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη - Νίκη σε εθνικό επίπεδο

Τοπικές εκλογές Τουρκία: Ήττα Erdogan σε Άγκυρα, Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη - Νίκη σε εθνικό επίπεδο
Επικράτησε o Erdogan σε εθνικό επίπεδο με ποσοστό 51,67%
Μία ήττα γοήτρου, μια δύσκολη νίκη και μία συνολικά «τραυματισμένη» εικόνα για τον Recep Tayyip Erdogan σηματοδοτούν τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, που διεξήχθησαν χθες Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 στην Τουρκία.
Αν και το ΑΚΡ, η πολιτική συμμχία του Erdogan (ΑΚΡ και το εθνικιστικό ΜΗΡ) διατήρησε δυνάμεις καθώς έλαβε συνολικά το 51,67% των ψήφων - οριακά χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκλογές - ωστόσο οι ήττες σε Άγκυρα, Σμύρνη και σε Κωνσταντινούπολη αποτελούν "ηχηρά χτυπήματα" κατά του προέδρου της Τουρκίας.
Ο Erdogan έχασε για πρώτη φορά από το 1993 την Άγκυρα ενώ ο ίδιος παραδέχθηκε την απώλεια και της Κωνσταντινούπολης
, όπου και εκτυλίσσεται ένα πραγματικό εκλογικό θρίλερ καθώς η εικόνα σχετικά με τα τελικά εκλογικά αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη είναι.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν τα αποτελέσματα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου στο 99,69% της καταμέτρησης δείχνουν τον Imamoglu να προηγείται με 48,80% και 27.000 ψήφους.
Και οι δύο έλαβαν περισσότερες από 4 εκατομμύρια ψήφους.
Την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων ζήτησε, με νέες δηλώσεις του, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, σημειώνοντας ότι στο σύστημα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου έχουν ενσωματωθεί και οι τελευταίες κάλπες που τον φέρνουν στην πρώτη θέση με 27.000 ψήφους.
Ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, απαντώντας στις αιτιάσεις για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων από το πρακτορείο Αναντολού, τόνισε ότι δεν ξέρει από που παίρνει και μεταδίδει τα στοιχεία.
"Εμείς ακόμη δεν τα έχουμε περάσει όλα στο σύστημα.
Προς το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με εξαίρεση 84 κάλπες, όπου υπάρχουν ενστάσεις" σημείωσε.
Για το θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη είπε ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, αλλά έπειτα από επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σημείωσε ότι ο Imamoglu προηγείται με 4.159.650 ψήφους έναντι 4.131.761 ψήφων του Yildirim.



Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως σε δηλώσεις του ο Erdogan παραδέχθηκε την ήττα του κόμματος του (ΑΚΡ) στην Κωνσταντινούπολη, αν και υποστήριξε ότι οι περισσότεροι δήμοι της πόλης παραμένουν υπό τον έλεγχο του ΑΚΡ
Ο Erdogan παραδέχτηκε ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχασε ορισμένες πόλεις στις δημοτικές εκλογές και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί τώρα στην εφαρμογή μιας ισχυρής οικονομικής πολιτικής.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο Erdogan τόνισε ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν σε περίπου 4,5 χρόνια, τον Ιούνιο του 2023, και ότι η Τουρκία σκοπεύει στο διάστημα αυτό να εφαρμόσει προσεκτικά ένα "ισχυρό οικονομικό πρόγραμμα", χωρίς να δεσμεύεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Ήττα και στην Άγκυρα

Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του Τούρκου προέδρου ηττάται για πρώτη φορά από το 1993 στην Άγκυρα ο δήμος της οποίας περνάει στην κεντροαριστερά.
Στη Άγκυρα με καταμετρημένο το 99% των ψήφων κόβει το νήμα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Mansur Yavas με 50,90% έναντι 47,06% του Mehmet Ozhaseki του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.



Στη Σμύρνη νέος δήμαρχος θα είναι ο Mustafa Tunc Soyer με 58,02% έναντι 38,62% του Nihat Zeybeksi του ΑΚΡ



Τ
ο κόμμα του Erdogan προηγείται στις δημοτικές εκλογές σε εθνικό επίπεδο.
Με καταμετρημένο το 99,01% των ψήφων το AKP εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 44,42%  ενώ το σημαντικότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό (CHP), κερδίζει το 30,07%







Όπως επισημαίνει το Anadolu, η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ανήλθε στο 84,52%.
Το  ΑΚΡ επικρατεί συνολικά σε περίπου 40 δήμους και ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης σε 20.
Επτά δήμους κερδίζει το κόμμα του συνεργαζόμενου με τον Erdogan, Devlet Bahceli.


Πιέσεις στη λίρα

Ισχυρές πιέσεις δέχεται η λίρα Τουρκίας έναντι του δολαρίου, με φόντο τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία, καθώς το κόμμα του προέδρου Recep Tayyip Erdogan ηττήθηκε στην πρωτεύουσα Άγκυρα και πιθανόν στην Κωνσταντινούπολη.
Η λίρα υποχωρούσε 2,3% στα 5,68 δολ.




Το κραχ στο τουρκικό νόμισμα έχει οδηγήσει σε εκτόξευση του πληθωρισμού πάνω από το 20%, με την τουρκική οικονομία να διολισθαίνει σε ύφεση για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Εν τω μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης Moody's προειδοποιεί ότι η μείωση των αποθεμάτων συναλλάγματος της Τουρκίας αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ενώ η διάθεση από την κεντρική τράπεζα σημαντικού μέρους των αποθεμάτων για τη στήριξη της λίρας εγείρει εκ νέου ερωτήματα για τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία του θεσμού.
Παράλληλα, η νέα υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας στις διεθνείς αγορές και η αβεβαιότητα όσον αφορά το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση και ποια πολιτική θα εφαρμόσει για την ύφεση επιτείνει τον κίνδυνο περαιτέρω φυγής κεφαλαίων, επισημαίνει ο Moody's, τονίζοντας πως τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών πιθανόν θα καθορίσουν την πολιτική της Άγκυρας ως προς τα μακροοικονομικά.

Κακή νύχτα για το ΑΚΡ του Erdogan

Για κακή νύχτα για το ΑΚΡ, το κόμμα του Erdogan κάνει λόγο ο Wolfango Piccoli, σύμβουλος πολιτικού κινδύνου της Teneo, αναφέροντας πως το ΑΚΡ έχασε τις 7 από τις 12 μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η Κωνσταντινούπολη.
"Είναι μια κακή νύχτα για το ΑΚΡ.
Δεν τα πήγαν καλά σε καμία από τις ισχυρές οικονομικά περιφέρειες.
Για ένα κόμμα που θέλει να εμφανίζεται στο πλευρό της επιχειρηματικότητας, αυτό είναι ένα τεράστιο ζήτημα" τόνισε ο Piccoli, όπως αναφέρει το Reuters.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Στις τοπικές εκλογές το κυβερνόν κόμμα AKP του Erdogan προσπαθεί να διατηρήσει την εκλογική του κυριαρχία στη χώρα.



Στους περισσότερους μητροπολιτικούς δήμους και όχι μόνο, τα κόμματα κατήλθαν με συμμαχίες.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυμαστισμοί και τα 20 παράνομη οπλπφορία.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σήμερα σκοτώθηκαν 2 άτομα ενώ άλλα δύο είχαν χάσει την ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία.
Συνομικά στους 4 ανέρχονται σύμφωνα με αυτή την επίσημη ανακοίνωση οι νεκροί συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συμπλοκές και γίνεται και μια σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2014 όπου σημειώνεται πως τότε είχαν σκοτωθεί 14 άτομα την ημέρα των εκλογών και 5 πριν την ημέρα των εκλογών.

Erdogan: Οι εκλογές είναι ακρογωνιαίος λίθος της Δημοκρατίας

Ο Tούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ψήφισε στις δημοτικές εκλογές σε ένα σχολείο στη συνοικία της Κωνσταντινούπολης Ουσκουντάρ.
Η ψηφοφορία «διεξάγεται ομαλά, όπως πληροφορούμαι», είπε στους δημοσιογράφους.
«Ελπίζω να κλείσουν οι κάλπες το απόγευμα με μια μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων», σχολίασε και χαρακτήρισε τις εκλογές "ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας".
Ο Erdogan συνοδευόταν από την σύζυγό του Emine, η οποία επίσης ψήφισε.

Erdogan: Οι εκλογές είναι ακρογωνιαίος λίθος της Δημοκρατίας


Pedestrians stand beneath an electoral board for the AK Party featuring Erdogan.

Δοκιμασία για τον Erdogan

Οι τοπικές εκλογές θεωρούνται δοκιμασία για τον Τούρκο πρόεδρο εννέα μήνες μετά την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο, αυτή τη φορά με διευρυμένες εξουσίες, εν μέσω της οικονομικής θύελλας που αντιμετωπίζει η χώρα.
Καθώς οι εκλογές αυτές γίνονται την ώρα που η Τουρκία αντιμετωπίζει την πρώτη της ύφεση σε 10 χρόνια, με τον πληθωρισμό να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ και την ανεργία να αυξάνεται, αποτελούν μια δοκιμασία για τον Erdogan, ο οποίος έχει κερδίσει όλες τις εκλογές από την άνοδο στην εξουσία του κόμματός του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) το 2002.
Στις εκλογές αυτές διακυβεύεται «η επιβίωση του έθνους», δήλωσε χθες ο Erdogan σε προεκλογική συγκέντρωση και κάλεσε τους ψηφοφόρους να «θάψουν στις κάλπες» τους εχθρούς της χώρας, ενώ την ίδια ώρα η αντιπολίτευση καλούσε τον κόσμο να επωφεληθεί αυτής της εκλογικής διαδικασίας, της μόνης που προβλέπεται ως το 2023 στην Τουρκία, για να τιμωρήσει την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική.
Ενδεικτικός για τη σημασία που έχει η σημερινή εκλογική διαδικασία για τον 65χρονο Τούρκο πρόεδρο είναι εξάλλου ο μεγάλος αγώνας που έκανε κατά την προεκλογική εκστρατεία, με 102 προεκλογικές συγκεντρώσεις σε 50 μέρες.
Επίσης μόνο προχθές και χθες εκφώνησε όχι λιγότερες από 14 ομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.
Την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη για τις διακυμάνσεις της τουρκικής λίρας σε «μια επιχείρηση από τη Δύση, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, για να στριμώξουν την Τουρκία»..
Έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι οι Τούρκοι πλήττονται σκληρά από τον πληθωρισμό που ανέρχεται σε περίπου 20%, ο Erdogan ζήτησε από τους δήμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας να στήσουν τους δικούς τους πάγκους και να πωλούν φρούτα και λαχανικά σε χαμηλές τιμές.

Μεταρρυθμίσεις ζητούν οι Τούρκοι βιομήχανοι

Την προώθηση των απαραίτητων οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων το προσεχές διάστημα συστήνει στην τουρκική κυβέρνηση η Ένωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD).
H TUSIAD εκτιμά ότι η επερχόμενη περίοδος μετά τις τοπικές εκλογές της Κυριακής (31/3) αποτελεί ευκαιρία για μία ατζέντα οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

Βουτιά για τη λίρα πριν  από τις εκλογές

Τις προηγούμενες μέρες απώλειες, που έφθασαν το 5%, στα 5,569 δολάρια/ λίρα κατέγραψε το τουρκικό εθνικό νόμισμα,
Για να μπορέσει να στηρίξει το νόμισμα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει διαθέσει πάνω από 10 δισ. λίρες, στις πρώτες τρεις εβδομάδες του Μαρτίου, με τα αποθέματά της να έχουν υποχωρήσει στα 142 δισ. λίρες.



 Εξάλλου στο αστρονομικό επίπεδο του... 1.000% βρέθηκε στις 27 Μαρτίου  το επιτόκιο swap μίας ημέρας για τη λίρα Τουρκίας, από 330% την  προηγούμενη μέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv Eikon.
Την περασμένη εβδομάδα, το επιτόκιο ήταν στο 22%!
Την ίδια ώρα, το CDS, τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι κινδύνου στα ομόλογα της Τουρκίας, αυξάνονται πάνω από τις 400 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με το Reuters, από το απόγευμα της Δευτέρας, οι τουρκικές τράπεζες άρχισαν να κρατούν συναλλαγές στην αγορά swap των λιρών στο Λονδίνο, αρκετά κάτω από το όριο 25% που ορίζεται από τις αρχές.
Αυτό προκάλεσε την απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων swap, τα οποία σήμερα φτάνουν το 1.000%.
Για να αντιμετωπίσει την άνοδο, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διενήργησε δύο δημοπρασίες την Τρίτη, προκειμένου να στηριχθεί η λίρα, αλλά οι Τούρκοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους και στρέφονται σε ξένο χρήμα.
Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές άρχισαν έρευνα κατά όσων στοιχηματίζουν κατά της λίρας, βάζοντας στο στόχαστρο μεταξύ άλλων δύο τραπεζίτης της αμερικανικής JPMorgan, της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας στον κόσμο.
«Δεχθήκαμε παράπονα, ότι τράπεζες συνέστησαν στους πελάτες τους την αγορά ξένων νομισμάτων, με έναν τρόπο που συνιστά χειραγώγηση», αιτιολογεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Τουρκίας, χωρίς να κατονομάζει την αμερικανική τράπεζα -σύμφωνα με όσα μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Η JPMorgan είχε συστήσει σε σημείωμά της προς τους επενδυτές, να αγοράσουν δολάρια και να πουλήσουν λίρες, καθώς αναμένουν περαιτέρω πτώση της ισοτιμίας του τουρκικού νομίσματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης