Διεθνή

Βρετανία: Νέα ήττα για τη May στην τρίτη ψηφοφορία για το Brexit - Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10/4

tags :
Βρετανία: Νέα ήττα για τη May στην τρίτη ψηφοφορία για το Brexit - Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10/4
Στενεύουν επικίνδυνα τα περιθώρια για τη Βρετανία, με όλο και πιο πιθανό ένα no deal Brexit
 Μία ακόμη ήττα, η τρίτη κατά σειρά, υπέστη η Βρετανή πρωθυπουργός Theresa May, καθώς οι βουλευτές απέρριψαν για μία ακόμη φορά τη συμφωνία που η ίδια έχει «κλείσει» με την ΕΕ.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα 344 βουλευτές είπαν «όχι» στη συμφωνία, ενώ 286 την στήριξαν.

Αποτέλεσμα η Βρετανία να βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο, αν και διαθέτει ακόμη λιγο χρόνο, καθώς έχει λάβει περιθώριο από την ΕΕ έως τις 12 Απριλίου 2019, είτε για να προωθήσει τη διαδικασία του Brexit είτε για να αναγκαστεί, εκ των πραγμάτων, να λάβει μέρος στις επικείμενες ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019.
Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανή πρωθυπουργός, Theresa May, ανακοίνωσε στις 27/3 ότι εάν το κοινοβούλιο ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας για το Brexit, τότε η ίδια θα αποχωρήσει τόσο από την πρωθυπουργία όσο και από την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος.
Η πρώτη αντίδραση έφθασε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στις 10 Απριλίου με αποκλειστικό θέμα το Brexit.

Κομισιόν: Αυξάνεται η πιθανότητα ενός no deal Brexit

Τη λύπη της για τη νέα αποτυχία να περάσει η συμφωνία Βρετανίας - ΕΕ από το βρετανικό κοινοβούλιο, εξέφρασε με επίσημη ανακοίνωσή της η Κομισιόν, στην οποία αναφέρει ότι η πιθανότητα ενός no deal Brexit γίνεται όλο και πιο ισχυρή.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν: «Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για την αρνητική ψήφο σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων» «Εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσδιορίσει πριν απ' αυτή την ημερομηνία τον τρόπο που θα προχωρήσουμε
«Το σενάριο της μη συμφωνίας στις 12 Απριλίου είναι τώρα ένα πιθανό σενάριο.
Η ΕΕ ... είναι πλήρως προετοιμασμένη για ένα σενάριο μη συμφωνίας τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου».

Barnier: Η Βρετανία έχει περιθώριο για αποφάσεις έως τις 12 Απριλίου 2019, εάν δεν περάσει η συμφωνία
Επ

Η Βρετανία θα χρειαστεί να πει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τι θέλει να κάνει αναφορικά με το Brexit έως τις 12 Απριλίου, εάν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει σήμερα να στηρίξει τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα (29/3/2019) ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier.
Σε ομιλία του στη Βαρσοβία, ο Barnier ξεκαθάρισε ότι η προθεσμία που έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την περασμένη εβδομάδα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, για να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης, εκπνέει στο τέλος της σημερινής ημέρας.
Εάν χαθεί η προθεσμία, οι ηγέτες έχουν πει στη Βρετανία ότι έχει περιθώριο έως τις 12 Απριλίου για να προτείνει κάποια άλλη στρατηγική.
Η προοπτική να αποχωρήσει η Βρετανία χωρίς μια συμφωνία που να καθιστά ήπια την αποχώρησή της δεν είναι η επιλογή που προτιμά η ΕΕ, δήλωσε ο Barnier, αλλά φαίνεται να γίνεται πιθανότερη.


www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης