Πάντως, αν η διαφορά των εσόδων είναι σχετικά μικρή, τότε αυτή θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από τους καταναλωτές
Κατακόρυφη άνοδο του κόστους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) δείχνουν οι εκτιμήσεις του ΔΕΔΔΗΕ για το 2018.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Διαχειριστής εκτιμά πως το σχετικό κονδύλι ανήλθε πέρυσι στα 90 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. που ήταν την προηγούμενη χρονιά. Μία πρόσθετη επιβάρυνση που ισοδυναμεί με 50% αύξηση.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην εφαρμογή του «νέου ΚΟΤ», το οποίο θεσπίσθηκε το καλοκαίρι και τέθηκε σε ισχύ από τον Αύγουστο, όταν ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων ένταξης.
Κι αυτό γιατί, κατά πρώτον, φαίνεται πως τα καινούρια κριτήρια υπαγωγής οδήγησαν στην αύξηση του αριθμού των δικαιούχων.
Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι εκπτώσεις στα τιμολόγια που προβλέπονται στο νέο καθεστώς, οι οποίες με τη σειρά τους πρόσθεσαν επιπλέον «βάρη» στον αντίστοιχο λογαριασμό.
Ο λογαριασμός αυτός συνιστά ουσιαστικά τη διαφορά των ποσών που καταβάλλουν οι δικαιούχοι για τις καταναλώσεις τους, με βάση τα ειδικά μειωμένα τιμολόγια, από τα χρήματα που θα κατέβαλαν αν επιβαρύνονταν με τις κανονικές χρεώσεις.
Με δεδομένο ότι εντάσσεται στα ΥΚΩ, μέσω των οποίων επιμερίζεται σε όλους τους καταναλωτές ρεύματος, η αύξηση του κατά 30 εκατ. ευρώ δημιουργεί εύλογη ανησυχία για την αναπροσαρμογή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που θα γίνει για την τρέχουσα χρονιά.
Διερεύνηση των επιπτώσεων
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως το σκέλος του ΚΟΤ έχει πολύ μικρότερη συμμετοχή στα ΥΚΩ, από τις δαπάνες για την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών (ΜΔΝ) με τις χρεώσεις που ισχύουν στο ηπειρωτικό σύστημα.
Έτσι, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει ο ΔΕΔΔΗΕ την επεξεργασία των σχετικών στοιχείων, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πού κινείται αυτό το σκέλος και επομένως αν η αύξηση του κόστους του ΚΟΤ μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση των ΥΚΩ που θα κληθούν να πληρώσουν όλοι οι καταναλωτές ρεύματος.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι, αν η διαφορά των εσόδων είναι σχετικά μικρή σε σχέση με τα ποσά που θα πρέπει να λάβουν για την περσινή χρονιά οι προμηθευτές ρεύματος, τότε αυτή μπορεί να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Κι αυτό γιατί, με βάση νόμο που ψήφισε πέρυσι η κυβέρνηση για την διανομή κοινωνικού μερίσματος, έχει προβλεφθεί εύρος σχετική δαπάνης από 40 έως 85 εκατ. ευρώ, για κάθε έτος χωριστά από το 2018 έως το 2022.
www.worldenergynews.gr