Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/6805d928a54eb8ba4b947333c70d0830_M.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/6805d928a54eb8ba4b947333c70d0830_L.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/6805d928a54eb8ba4b947333c70d0830_M.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113

Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(//media/k2/items/cache/6805d928a54eb8ba4b947333c70d0830_M.jpg) is not within the allowed path(s): (E:/Inetpub/vhosts/worldenergynews.gr\;C:\Windows\Temp\) in E:\Inetpub\vhosts\worldenergynews.gr\httpdocs\lib.php on line 113
Μ. Βρετανία: Άγνωστη η ημερομηνία πραγματοποίησης νέας ψηφοφορίας για το Brexit

Μ. Βρετανία: Άγνωστη η ημερομηνία πραγματοποίησης νέας ψηφοφορίας για το Brexit

Μ. Βρετανία: Άγνωστη η ημερομηνία πραγματοποίησης νέας ψηφοφορίας για το Brexit
Μια ακόμα κρίσιμη εβδομάδα για την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας
Καμία ένδειξη για το πότε θα υπάρξει μία τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία αποχώρησης της πρωθυπουργού, Theresa May, δεν δόθηκε από το γραφείο Τύπου της Βρετανής πρωθυπουργού, το οποίο ανακοίνωσε ότι η πρωθυπουργός θα φέρει την συμφωνία μόνο εάν πιστεύει ότι θα έχει πιθανότητες να εγκριθεί.
Η May είχε επικοινωνία με την επικεφαλής του βορειο-ιρλανδικού κόμματος DUP, Arlene Foster, σε μία προσπάθεια να μεταπείσει το κόμμα και να στηρίξει την συμφωνία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια αλλαγή.
Σε σημερινή (25/3) ενημέρωση, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο δεν τέθηκε από τα μέλη του το θέμα της παραίτησης της πρωθυπουργού, ενώ σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν ενδεικτικές ψηφοφορίες που θα αναδείξουν την πλειοψηφία υπέρ μίας πρότασης για το Brexit στη Βουλή (όπως προβλέπει η τροπολογία του βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος, Oliver Letwin), απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα αποσταθεροποιούσε την κατάσταση. 
«Δένοντας τα χέρια της κυβέρνησης κατά αυτό τον τρόπο, καταλαμβάνοντας τον έλεγχο της διαδικασίας του κοινοβουλίου, θα είχε επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η χώρα και στην ισορροπία των δυνάμεων και στις ευθύνες των δημοκρατικών μας θεσμών» απάντησε ο εκπρόσωπος σχετικά με το πως βλέπει η May την συγκεκριμένη κίνηση.
Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και το περιεχόμενο της δήλωσης που θα κάνει αργότερα σήμερα στη Βουλή η May.

Tι είχε προηγηθεί - Οι φήμες για παραίτηση 

Το υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί εκτάκτως για σήμερα Δευτέρα 25/3 το πρωί η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Theresa May την ώρα που πυκνώνουν εκ νέου οι φωνές που ζητούν την παραίτηση της και αυξάνονται τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Η May αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς της κυβέρνησης της για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το Brexit ιδιαίτερα ύστερα από τις αποφάσεις που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την περίοδο που δίνεται στη Μ. Βρετανία προκειμένου να αποφασίσει αρχικά έως τις 12/4 για το πότε και το κυριότερο το πώς θα αποχωρήσει από την ΕΕ.
Το κλίμα πάντως είναι πολύ βαρύ για την Theresa May για ακόμα μια φορά, καθώς διακινούνται σενάρια που θέλουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης της να της ζητούν να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία αποχώρησης της από την πρωθυπουργία, καθώς υποστηρίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί ώθηση και στη συμφωνία που έχει καταλήξει με τους Ευρωπαίους ηγέτες όσον αφορά το Brexit.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το πρωτοσέλιδο της Sun, το οποίο αναφέρει ότι η May πρέπει να ανακοινώσει την παραίτησή της μόλις η συμφωνία της για το Brexit εγκριθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ. 
«Τέλος χρόνου Theresa», επισημαίνει η Sun, αναφέροντας πως η μοναδική ευκαιρία της May προκειμένου το κοινοβούλιο να εγκρίνει τη Συμφωνία της, είναι να ορίσει μια ημερομηνία για την αποχώρησή της.
Ωστόσο, από την Downing Street αρνούνται κατηγορηματικά να αναφερθούν στο πολιτικό μέλλον της May, αν και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μια διαιρεμένη κυβέρνηση με τους μισούς να στέκονται στο πλευρό της May και τους άλλους μισούν να απαιτούν την παραίτηση της.
Σημειώνεται πως έως τώρα η συμφωνία της May έχει απορριφθεί δύο φορές από το Βρετανικό Κοινοβούλιο ενώ παραμένει ακόμα ασαφές εάν η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα φέρει και τρίτη φορά τη συμφωνία στη Βουλή.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως μια ακόμα συζήτηση στη Βουλή για το Brexit έχει προγραμματιστεί για σήμερα Δευτέρα 25/3  το απόγευμα, η οποία αναμένεται να καταλήξει αργά το βράδυ σε ψηφοφορία επί προτάσεων που έχουν καταθέσει ομάδες βουλευτών και κόμματα, με στόχο την ανάληψη της διαδικασίας των βημάτων που θα ακολουθηθούν για την έξοδο από την ΕΕ ενώ δεν αποκλείεται η May να φέρει ακόμα και αύριο Τρίτη 26/3 τη συμφωνία για μια νέα, τρίτη ψηφοφορία, αν και υποστηρίζεται με κατηγορηματικό τρόπο πως αυτό θα γίνει μόνο αν υπάρχει η βεβαιότητα ότι αυτή θα ψηφιστεί.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, η May μελετά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ενδεικτικές ψηφοφορίες έτσι ώστε να βρεθεί μια διέξοδος στο Brexit.
«Η Theresa May αναμένεται να αποκαλύψει σχέδια για τη διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών» υποστηρίζει το δημοσίευμα, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει πως η πρωθυπουργός στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα δοθούν σε ανώτερους υπουργούς έγγραφα με διαφορετικές επιλογές: «Συμφωνία της May, Brexit χωρίς συμφωνία, νέο δημοψήφισμα, ανάκληση του Άρθρου 50, μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την τελωνιακή ένωση και παραμονή στην ενιαία αγορά της ΕΕ». 
Μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα, φουντώνουν και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Το έθεσε ξεκάθαρα άλλωστε ο υπουργός της Μεγάλης Βρετανίας για το Brexit, Stephen Barclay, ο οποίος υποστήριξε ότι αν η Βουλή των Κοινοτήτων καταλήξει μέσα από μια διαδικασία ενδεικτικών ψηφοφοριών σε μια προσέγγιση του Brexit η οποία δε συνάδει με το μανιφέστο του κυβερνώντος κόμματος, εάν δηλαδή ψηφίζει για ένα πιο ήπιο Brexit, τότε «ο κίνδυνος γενικών εκλογών αυξάνεται».
Όπως είπε, η κυβέρνηση θα μπορούσε να μη θεωρήσει ότι δεσμεύεται από τη βούληση της πλειοψηφίας του νομοθετικού σώματος, αν αυτή εκφραστεί με υποστήριξη σε μία εναλλακτική προσέγγιση του Brexit. 
Εν τω μεταξύ, οι υπογραφές που ζητούν την ανάκληση του Άρθρου 50 έχει ξεπεράσει σε λιγότερο από τέσσερις μέρες τα 5 εκατομμύρια υπογραφές.

ITV: Παραίτηση May αν υπερψηφιστεί η συμφωνία

Η βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε χθες, Κυριακή, σε βουλευτές που υποστηρίζουν το Brexit πως θα παραιτηθεί, αν ψηφίσουν την δις καταψηφισθείσα συμφωνία της για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το ITV News.
«Πληροφορούμαι από αξιόπιστη πηγή πως η Theresa May είπε στον Boris Johnson, Iain Duncan Smith, Steve Baker, Jacob Rees Mogg, David Davis και άλλους στο Τσέκερς πως θα παραιτηθεί, αν ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της, περιλαμβανομένου του backstop που μισούν», έγραψε ο πολιτικός συντάκτης του ITV Robert Peston.
«Όμως δεν έδωσε κάτι συγκεκριμένο. 
Έτσι δεν υπάρχει πολλή επιστοσύνη ότι πράγματι θα παραιτηθεί», έγραψε.

www.worldenergynews.gr

Eleni Α