Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο από την May για το Brexit

tags :
Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο από την May για το Brexit
Μια ακόμα κρίσιμη εβδομάδα για την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας
Το υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί εκτάκτως για σήμερα Δευτέρα 25/3 το πρωί η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Theresa May την ώρα που πυκνώνουν εκ νέου οι φωνές που ζητούν την παραίτηση της και αυξάνονται τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.
Η May αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς της κυβέρνησης της για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το Brexit ιδιαίτερα ύστερα από τις αποφάσεις που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την περίοδο που δίνεται στη Μ. Βρετανία προκειμένου να αποφασίσει αρχικά έως τις 12/4 για το πότε και το κυριότερο το πώς θα αποχωρήσει από την ΕΕ.
Το κλίμα πάντως είναι πολύ βαρύ για την Theresa May για ακόμα μια φορά, καθώς διακινούνται σενάρια που θέλουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης της να της ζητούν να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία αποχώρησης της από την πρωθυπουργία, καθώς υποστηρίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί ώθηση και στη συμφωνία που έχει καταλήξει με τους Ευρωπαίους ηγέτες όσον αφορά το Brexit.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το πρωτοσέλιδο της Sun, το οποίο αναφέρει ότι η May πρέπει να ανακοινώσει την παραίτησή της μόλις η συμφωνία της για το Brexit εγκριθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ.
«Τέλος χρόνου Theresa», επισημαίνει η Sun, αναφέροντας πως η μοναδική ευκαιρία της May προκειμένου το κοινοβούλιο να εγκρίνει τη Συμφωνία της, είναι να ορίσει μια ημερομηνία για την αποχώρησή της.
Ωστόσο, από την Downing Street αρνούνται κατηγορηματικά να αναφερθούν στο πολιτικό μέλλον της May.
Σημειώνεται πως έως τώρα η συμφωνία της May έχει απορριφθεί δύο φορές από το Βρετανικό Κοινοβούλιο ενώ παραμένει ακόμα ασαφές εάν η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα φέρει και τρίτη φορά τη συμφωνία στη Βουλή.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η May να φέρει ακόμα και αύριο Τρίτη 26/3 τη συμφωνία για μια νέα, τρίτη ψηφοφορία, αν και υποστηρίζεται με κατηγορηματικό τρόπο πως αυτό θα γίνει μόνο αν υπάρχει η βεβαιότητα ότι αυτή θα ψηφιστεί.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, η May μελετά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ενδεικτικές ψηφοφορίες έτσι ώστε να βρεθεί μια διέξοδος στο Brexit.
«Η Theresa May αναμένεται να αποκαλύψει σχέδια για τη διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών» υποστηρίζει το δημοσίευμα, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει πως η πρωθυπουργός στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα δοθούν σε ανώτερους υπουργούς έγγραφα με διαφορετικές επιλογές: «Συμφωνία της May, Brexit χωρίς συμφωνία, νέο δημοψήφισμα, ανάκληση του Άρθρου 50, μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την τελωνιακή ένωση και παραμονή στην ενιαία αγορά της ΕΕ».
Μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα, φουντώνουν και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Το έθεσε ξεκάθαρα άλλωστε ο υπουργός της Μεγάλης Βρετανίας για το Brexit, Stephen Barclay, ο οποίος υποστήριξε ότι αν η Βουλή των Κοινοτήτων καταλήξει μέσα από μια διαδικασία ενδεικτικών ψηφοφοριών σε μια προσέγγιση του Brexit η οποία δε συνάδει με το μανιφέστο του κυβερνώντος κόμματος, εάν δηλαδή ψηφίζει για ένα πιο ήπιο Brexit, τότε «ο κίνδυνος γενικών εκλογών αυξάνεται».
Όπως είπε, η κυβέρνηση θα μπορούσε να μη θεωρήσει ότι δεσμεύεται από τη βούληση της πλειοψηφίας του νομοθετικού σώματος, αν αυτή εκφραστεί με υποστήριξη σε μία εναλλακτική προσέγγιση του Brexit.
Εν τω μεταξύ, οι υπογραφές που ζητούν την ανάκληση του Άρθρου 50 έχει ξεπεράσει σε λιγότερο από τέσσερις μέρες τα 5 εκατομμύρια υπογραφές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης