Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Συμφωνία των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας για το πρώτο κλείσιμο πηρηνικού σταθμού στην Ισπανία

Συμφωνία των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας για το πρώτο κλείσιμο πηρηνικού σταθμού στην Ισπανία
Οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν αίτηση για να διατηρήσουν τους δύο αντιδραστήρες μέχρι το 2027 και το 2028 αντίστοιχα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ξοδέψουν περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ,
Οι κύριοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας κατέληξαν σε συμφωνία για την προσωρινή ανανέωση της ζωής του παλαιότερου πυρηνικού σταθμού της χώρας μέχρι το προγραμματισμένο κλείσιμο τoυ ανακοίνωσε η εταιρεία εκμετάλλευσης την Παρασκευή 22/3/2019.
Το εργοστάσιο Almaraz στη Δυτική Ισπανία είναι ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας που προορίζεται για κλείσιμο σε χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ότι και οι επτά μονάδες της χώρας θα βγουν εκτός σύνδεσης μεταξύ 2027 και 2035.
Η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, αποτελεί μέρος μιας δέσμης προτάσεων για την αγορά, η οποία ήταν μία από τις τελευταίες ρυθμίσεις της σοσιαλιστικής κυβέρνησης πριν το κοινοβούλιο διαλυθεί για τις γενικές εκλογές τον επόμενο μήνα.
Η διαφωνία μεταξύ των ιδιοκτητών της Almaraz, Iberdrola, Endesa και Naturgy, σχετικά με το πόσο θα επενδύσουν για να παραμείνει το εργοστάσιο σε λειτουργία, λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας για την ανανέωση της άδειας στις  31 Μαρτίου, θέτει τη μονάδα σε κίνδυνο να κλείσει νωρίτερα.
Οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν αίτηση για να διατηρήσουν τους δύο αντιδραστήρες μέχρι το 2027 και το 2028 αντίστοιχα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ξοδέψουν περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Η Endesa είχε αντισταθεί στην προσθήκη οποιωνδήποτε ορίων δαπανών σε ένα πρωτόκολλο που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα που όριζε τις ημερομηνίες κλεισίματος, αλλά εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι ήταν ικανοποιημένος από τη συμφωνία.
"Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη συμφωνία επειδή εκπληρώνει το πρωτόκολλο που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, το οποίο επιτρέπει στα εργοστάσια να συνεχίσουν να λειτουργούν", δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η συμφωνία εφαρμόστηκε επίσης σε δύο άλλους πυρηνικούς σταθμούς στους οποίους κατέχει πλειοψηφικά μερίδια, οι άδειες των οποίων επίσης χρειάζονται ανανέωση.


                                         
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης