Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Να προτείνουν αλλαγές στο SPA καλεί η ΔΕΗ τους υποψήφιους αγοραστές των λιγνιτικών Μελίτης και Μεγαλόπολης

Να προτείνουν αλλαγές στο SPA καλεί η ΔΕΗ τους υποψήφιους αγοραστές των λιγνιτικών Μελίτης και Μεγαλόπολης

Οι προτάσεις τους θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου

Με την καταγραφή των αιτημάτων των υποψήφιων επενδυτών για πιθανές προσθήκες στο σχέδιο συμφωνίας μετόχων (SPA) για τις λιγνιτικές μονάδες, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση συζήτησης στις διαβουλεύσεις που θα γίνουν στη συνέχεια για το τελικό κείμενο, ξεκίνησε η ΔΕΗ τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για το SPA του νέου διαγωνισμού.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση έχει ενημερώσει από την Τετάρτη (20/03) τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό να καταθέσουν γραπτώς τις προτάσεις τους για ενδεχόμενες αλλαγές στο SPA.
Μάλιστα, ζητά από τους επενδυτές η υποβολή των προτάσεων να γίνει εντός 10ημέρου, ώστε στη συνέχεια να «τρέξει» η διαπραγμάτευση του οριστικού κειμένου, με κατ’ ιδίαν συναντήσεις με κάθε σχήμα.
Όπως έγραψε χθες το World Energy News, το προτεινόμενο από τη ΔΕΗ σχέδιο συμφωνίας μετόχων έχει αναρτηθεί στο data room, χωρίς να έχει ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με αυτό του προηγούμενου διαγωνισμού.
Όσον αφορά το πιο κρίσιμο ζήτημα, δηλαδή το αν θα μπορούσε μετά τις διαβουλεύσεις να προστεθεί κάποιος μηχανισμός αντιστάθμισης ρίσκου, τον οποίο ζητούν τουλάχιστον ορισμένοι από τους «μνηστήρες», κύκλοι της επιχείρησης δηλώνουν πως η ΔΕΗ δεν είναι εκ των προτέρων αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ωστόσο, υποστηρίζουν πως είναι πιθανό μία τέτοια προσθήκη να συναντήσει την άρνηση της DG Comp.
Εξάλλου, όπως υπενθυμίζουν, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού ήταν αυτή που ζήτησε να αποσυρθεί από την τροπολογία επανεκκίνησης της αποεπένδυσης το «σχήμα» επιμερισμού τυχόν ζημιών των μονάδων για μία τετραετία.

Χωρίς αποτέλεσμα οι συζητήσεις με την ιδιοκτησία του ορυχείου Αχλάδας

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες δεν σημειώθηκε κάποια αξιοσημείωτη εξέλιξη στη νέα συνάντηση που πραγματοποίησε χθες η επιχείρηση για το κόστος τροφοδοσίας της Μελίτης, με τον εκπρόσωπο της οικογένειας Ρόζα, η οποία εκμεταλλεύεται το ορυχείο της Αχλάδας.
Κι αυτό γιατί συνεχίζει να παραμένει ως ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» η αξίωση του ιδιοκτήτη για την καταβολή 8 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ, ως χρέους από προηγούμενα έτη.
Τυπικά, το χρέος αυτό προέκυψε μετά το 2011 και τη συνάρτηση της τιμής αγοράς από τη σχέση εκμετάλλευσης, όταν από κάποια στιγμή κι έπειτα η ΔΕΗ έθεσε πλαφόν στην τιμή αγοράς λιγνίτη από την Αχλάδα, αρνούμενη να καταβάλει ακόμη μεγαλύτερα ποσά, όταν η σχέση εκμετάλλευσης ξεπέρασε ένα όριο.
Ωστόσο, η ΔΕΗ δεν αναγνωρίζει ως χρέος τα 8 εκατ., υποστηρίζοντας πως η σχέση εκμετάλλευσης εκτινάχθηκε, φτάνοντας ακόμη και το 1 προς 25, καθώς ο ιδιοκτήτης δεν προχώρησε στην ανάπτυξη του ορυχείου προς την πιο «πλούσια» σε λιγνίτη περιοχή.
Κι αυτό γιατί η περιοχή αυτή είναι κάτω από το ομώνυμο χωριό, το οποίο απέφυγε να απαλλοτριώσει, ώστε να μην καταβάλει τα 25-30 εκατ. ευρώ που θα χρειάζονταν.
Οι πηγές της ΔΕΗ σημειώνουν πως, για να γίνει οικονομικά συμφέρουσα η Μελίτη, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η μείωση του κόστους εφοδιασμού από την Αχλάδα στα 18 ευρώ τον τόνο, από 23 που είναι σήμερα.
Στον αντίποδα, όπως συμπληρώνουν, χάρις στη μείωση του προσωπικού στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης, οι εν λόγω μονάδες είναι ήδη έστω και οριακά κερδοφόρες, χωρίς μάλιστα να συνυπολογισθούν τυχόν αποζημιώσεις από τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης