Την επίλυση του θέματος της τροφοδοσίας της Μελίτη εξετάζει παράλληλα η ΔΕΗ με τους ιδιοκτήτες του ορυχείου της Αχλάδας
Η ανάρτηση του σχεδίου συμφωνίας μετόχων (SPA) στο data room που έχει δημιουργηθεί για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έχει ενεργοποιήσει κύκλο επαφών και συζητήσεων τόσο μεταξύ των υποψηφίων επενδυτών, όσο και με τη ΔΕΗ.
Παρά το γεγονός ότι το κείμενο του SPA που αναρτήθηκε, δεν έχει ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με αυτό του προηγούμενου διαγωνισμού που οδηγήθηκε σε ναυάγιο, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει δηλώσει ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις και αλλαγές που θα οδηγήσουν σε επιτυχία το δεύτερο διαγωνισμό.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έχουν σταλεί ήδη σε όλους τους ενδιαφερόμενους επιστολές, με τις οποίες καλούνται να δηλώσουν το χρόνο που θα ήθελαν να έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τη διοίκηση της ΔΕΗ και τους συμβούλους της, προκειμένου να συζητήσουν πιθανές αλλαγές στο SPA.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν οριστεί τα ραντεβού, αλλά το βέβαιο είναι ότι θα πραγματοποιηθούν εντός του επομένου δεκαημέρου.
Άλλωστε ο χρόνος είναι εξαιρετικά πιεστικός δεδομένου ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν έως τις 8 Μαΐου.
Αναζήτηση λύσης για το ορυχείο της Αχλάδας
Εν τω μεταξύ η διοίκηση της ΔΕΗ συνεχίζει την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο μείζον ζήτημα της τροφοδοσίας της Μελίτης με λιγνίτη από το ορυχείο της Αχλάδας, την εκμετάλλευση του οποίου ως γνωστόν έχει η οικογένεια Ρόζα.
Στο πλαίσιο αυτό σήμερα (21/3) η διοίκηση της ΔΕΗ έχει συνάντηση με τον Χρήστο Παυλίδη, εκπρόσωπο της οικογένειας Ρόζα, και στελέχη του ορυχείου.
Στόχος της ΔΕΗ είναι να υπογράψει διετή σύμβαση με το ορυχείο της Αχλάδας σε τιμή της τάξης των 18 ευρώ ανά τόνο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη με αυτή την τιμή το ετήσιο όφελος για τον αγοραστή της Μελίτης θα είναι της τάξης των 10 εκατ. ευρώ έναντι του σημερινού κόστους της ΔΕΗ, γεγονός που καθιστά αυτομάτως τη μονάδα κερδοφόρα.
Πάντως πέραν της τιμής του λιγνίτη από την πλευρά Παυλίδη αναμένεται να τεθεί και το θέμα του χρόνου της νέας σύμβασης, καθώς υποστηρίζει ότι το συμβόλαιο του με τη ΔΕΗ εκπνέει με την εξάντληση του κοιτάσματος.
Επίσης αναμένεται να διεκδικήσει από τη ΔΕΗ ποσό της τάξης των 10 εκατ. ευρώ που υποστηρίζει ότι δεν του έχουν καταβληθεί από την επιχείρηση.
Πάντως ο κ. Παναγιωτάκης έχει δηλώσει σαφώς ότι η σύμβαση της ΔΕΗ με το ορυχείο έχει εκπνεύσει, ενώ και η ΔΕΗ διεκδικεί αποζημιώσεις για μειωμένες παραδώσεις λιγνίτη.
Συζητήσεις για νέες συμμαχίες
Και ενώ όλα αυτά είναι σε εξέλιξη οι υποψήφιοι επενδυτές, δηλαδή η China Energy που συνεργάζεται με τον όμιλο Κοπελούζου, η China Western, η τσεχική Sev.En Energy, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και η εταιρία Μυτιληναίος εξετάζουν τα νέα δεδομένα, προετοιμάζονται και συνομιλούν μεταξύ τους.
Μάλιστα δεν αποκλείεται στην επόμενη φάση του διαγωνισμού να υπάρξουν νέες συμμαχίες.
Υπενθυμίζεται ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό οι Τσέχοι της Sev.En Energy και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέβηκαν κατ’ αρχήν μεμονωμένα και εν συνεχεία συνεργάστηκαν.
Πέραν λοιπόν του ενδεχομένου επανάληψης αυτής της συνεργασίας, φαίνεται ότι βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη συζητήσεις και για νέες συμμαχίες.
www.worldenergynews.gr