Η ΡΑΕ θεωρεί ότι το ποσοστό του 75% που ίσχυσε στους προηγούμενους διαγωνισμούς πέτυχε τον στόχο αποκλιμάκωσης των τιμών αναφοράς
Με ελαττωμένο επίπεδο ανταγωνισμού θα διεξαχθούν οι επόμενοι διαγωνισμοί ΑΠΕ ειδικοί ανά τεχνολογία.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, ειλημμένη απόφαση της ΡΑΕ είναι στις επόμενες δημοπρασίες το επίπεδο να μειωθεί στο 40% από 75% που είναι σήμερα.
Η απόφαση οφείλεται στο γεγονός ότι η Αρχή θεωρεί ότι ο ορισμός του επιπέδου 75%, που ίσχυσε για όλους τους προηγούμενους διαγωνισμούς πέτυχε τον στόχο αποκλιμάκωσης των τιμών αναφοράς που «κλειδώνουν» τα νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.
Επομένως, εκτιμά πως επιτέλεσε την αποστολή του, δηλαδή τη διασφάλιση της περαιτέρω διείσδυσης των ΑΠΕ στο εγχώριο σύστημα με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τον Έλληνα καταναλωτή.
Ένα «σήμα» για την αναθεώρηση της συγκεκριμένης παραμέτρου έδωσε η ΡΑΕ με τον πρώτο κοινό διαγωνισμό για έργα ΑΠΕ και των δύο τεχνολογιών, όπου αν και το επίπεδο ανταγωνισμού είχε ορισθεί στο 75% στη δημόσια διαβούλευση, στην τελική προκήρυξη της διαδικασίας αναπροσαρμόσθηκε από την Αρχή προς τα κάτω, στο 40%.
Ο κοινός διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 15 Απριλίου, με μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύ 600 MW.
Υιοθέτηση και στις δημοπρασίες του Μαϊου
Απ’ ό,τι αποδεικνύεται ωστόσο, το ίδιο επίπεδο ανταγωνισμού, δηλαδή 40%, θα ισχύσει εφεξής και για τις technology specific ανταγωνιστικές διαδικασίες.
Κάτι που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αμέσως επόμενες δύο δημοπρασίες, μία για αιολικά και μία για φωτοβολταϊκά πάρκα, που αναμένεται να γίνουν τον Μάιο.
Υπενθυμίζεται ότι για τον ορισμό του επιπέδου στο 75% είχε ασκηθεί κριτική στη ΡΑΕ από τους φορείς του κλάδου, οι οποίοι υποστήριζαν πως με τον ρυθμό με τον οποίο αδειοδοτούνται νέα έργα, και επομένως προστίθενται στη «δεξαμενή» των υποψήφιων προς συμμετοχή στις μειοδοτικές διαδικασίες, δύσκολα η χώρα θα επιτύχει τους στόχους που έχει τεθεί για δημοπράτηση σταθμών ΑΠΕ 2.600 MW έως το 2020.
Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι πως πλέον έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα, με τη δραστική μείωση των αποζημιώσεων των καινούριων έργων, φτάνοντας στο σημείο η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή να είναι πλέον συγκρίσιμη με την ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από τα ορυκτά καύσιμα.
Έτσι, τη στιγμή που η Οριακή Τιμή Συστήματος κινείται πάνω από τα 70 ευρώ ανά MWh, η μεσοσταθμική τιμή για τα «μεγάλα» φωτοβολταϊκά διαμορφώθηκε στα 63,81 ευρώ/MWh στη δημοπρασία του Ιουλίου, ενώ τα 55 ευρώ/MWh άγγιξε η μικρότερη αναφοράς που κατακυρώθηκε στην κατηγορία των αιολικών στη διαδικασία του Ιουλίου.
www.worldenergynews.gr