Ηλεκτρισμός

Βρετανία: Αντικατάσταση του φυσικού αερίου από συστήματα θέρμανσης χαμηλών εκπομπών CO2 στις νέες κατοικίες από το 2025

Βρετανία: Αντικατάσταση του φυσικού αερίου από συστήματα θέρμανσης χαμηλών εκπομπών CO2 στις νέες κατοικίες από το 2025
Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας είναι περίπου 320 TWh ετησίως.
Η κατάργηση του άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι το μείζον για την Βρετανία, η οποία στρέφεται όλο και περισσότερο στο φυσικό αέριο.
Καθώς η παραγωγή άνθρακα πρόκειται να καταργηθεί σταδιακά μέχρι το 2025, το ηλεκτρικό σύστημα πρέπει να συνεχίσει να αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας για να αντιμετωπίσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το reuters, περίπου το 80% των Βρετανικών κατοικιών θερμαίνονται με φυσικό αέριο, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Philip Hammond υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι οι λέβητες αερίου θα αντικατασταθούν από συστήματα θέρμανσης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλες τις νέες κατοικίες που θα κατασκευαστούν μετά το 2025 σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιμακούμενης κλιματικής κρίσης.
Η θέρμανση των κατοικιών από ηλεκτρικές πηγές, όπως αντλίες θερμότητας, θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζήτηση ενέργειας από τον κλάδο σε περίπου 100 TWh ετησίως έως το 2050, από περίπου 27 TWh το χρόνο σήμερα, δήλωσε η Aurora σε νέα της έρευνα.
Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας είναι περίπου 320 TWh ετησίως.
Η Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος, μια ανεξάρτητη συμβουλευτική ομάδα, δήλωσε ότι η χρήση ενέργειας στα σπίτια αντιπροσωπεύει περίπου το 14% των βρετανικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και πρέπει να μειωθεί εάν η χώρα εκπληρώσει τους στόχους μείωσης των εκπομπών.
Η Βρετανία έχει νομικά δεσμευτικό στόχο να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2050.
Παράλληλα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσαν να παράσχουν πάνω από το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη μέχρι το 2040, με επενδύσεις ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ (454 εκατομμύρια δολάρια) αναγκαίες για την κατασκευή νέων έργων, ανέφερε η Aurora.
Τέλος, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι πριν από εννέα χρόνια, η Μεγάλη Βρετανία παρήγαγε σχεδόν το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο και άνθρακα. Το 2018, αυτό το ποσοστό έπεσε κάτω από το 45%, σηματοδοτώντας μια αξιοσημείωτη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης