Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μήνυμα για EAST MED κομίζει ο Pompeo στη συνάντηση με Τσίπρα, Νετανιάχου, Αναστασιάδη στο Ισραήλ

Μήνυμα για EAST MED κομίζει ο Pompeo στη συνάντηση με Τσίπρα, Νετανιάχου, Αναστασιάδη στο Ισραήλ

Τριμερής στην Ιερουσαλήμ την Τετάρτη 20/3

Το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου East Med που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν οι ηγέτες του Ισραήλ της Κύπρου και της Ελλάδας με την παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, την Τετάρτη 20/3 στην Ιερουσαλήμ.
Όπως έγραψε στο twitter ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Σάμι Ρεβέλ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι φθάνει στο Ισραήλ ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
«Μαζί με τον κ. Πομπέο, θα συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Κύπρου και τον Έλληνα Πρωθυπουργό για να συζητήσουμε για τον αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Νετανιάχου.
Βεβαίως κατά τη τριμερή συνάντηση της Ιερουσαλήμ δεν θα υπογραφεί η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό East Med, όπως αρχικά προβλεπόταν, αλλά η παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών έχει υψηλό συμβολισμό και αναβαθμίζει τη σημασία της.
Οι ΗΠΑ συμμετέχοντας στη συνάντηση υπογραμμίζουν την ενεργό εμπλοκή τους στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην προσπάθεια περιορισμού της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Θέμα της τριμερούς συνάντησης, η οποία ας σημειωθεί είναι η δεύτερη μέσα σε τρεις μήνες, είναι «Ενέργεια και θαλάσσια ασφάλεια» και η συμμετοχή του Μάικ Πομπέο καθίσταται σημαντικότερη με δεδομένο ότι αυτή την περίοδο κλιμακώνεται η κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με αφορμή και την υπόθεση των S 400.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικά προβλεπόταν η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Κνωσό όπου και θα υπογραφόταν η Διακρατική Συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med.
Ωστόσο οι ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας του Νετανιάχου οδήγησαν στην επιλογή των Ιεροσολύμων, ενώ η αποστασιοποίηση της Ιταλίας φαίνεται ότι μεταθέτει για αργότερα την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας.

Προσωρινή η ιταλική επιφυλακτικότητα

Η ιταλική κυβέρνηση παραμένει διχασμένη για το ζήτημα του East Med, καθώς ο ένας κυβερνητικός εταίρος, Μάριο Σαλβίνι, επικαλούμενος περιβαλλοντικούς λόγους ζητά να παγώσει η συμφωνία.
Αν και δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το τι ακριβώς θα πράξει ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός, υπάρχουν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες το ζήτημα θα ξεμπλοκάρει μετά τις Ευρωεκλογές.
Υπενθυμίζεται ότι ο East Med αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εναλλακτικά σχέδια εξαγωγής του φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, περιοχής που έχει έρθει στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων λόγω και των ανακαλύψεων των τελευταίων ετών, αλλά και τον εντοπισμό κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, προβλέπεται να διασχίζει την ισραηλινή, κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ, να φθάνει στην Ελλάδα και από εκεί με υποθαλάσσιο αγωγό να καταλήγει στο Οτράντο της Ιταλίας.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι εξετάζονται και εναλλακτικά σχέδια όπως ο αγωγός από το ελληνικό έδαφος να κατευθύνεται στη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία.
Το βέβαιο πάντως είναι ότι η εταιρία Poseidon συμφερόντων της ΔΕΠΑ και της ιταλικής Edison χρηματοδοτείται από την ΕΕ για τη διενέργεια της μελέτης βιωσιμότητας του έργου.
Συγκεκριμένα η Ε.Ε. έχει διαθέσει 100 εκατ. ευρώ για τη σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας του έργου, το οποίο έχει εντάξει στα στρατηγικά σχέδια της Ευρώπης.
Ο κατ’ αρχήν προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 7 δισ. δολάρια και το μήκος του είναι 2.200 χλμ.
Θεωρείται ένα έργο εξαιρετικά δύσκολο από τεχνικής άποψης λόγω του μεγάλου βάθους και του ανάγλυφου βυθού.

Αμερικανική στήριξη στο project

Πάντως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον αγωγό East Med για γεωστρατηγικούς λόγους, καθώς θεωρούν ότι θα δώσει μόνιμο χαρακτήρα στη σύνδεση του Ισραήλ με την Ευρώπη και συγχρόνως θα εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με «μη ρωσικό» αέριο.
Εξάλλου, ο στρατηγικός πυλώνας της αμερικανικής πολιτικής, όπως εκφράστηκε και από τον Μ. Πομπέο στην ομιλία του την Τετάρτη στο μεγάλο ενεργειακό συνέδριο του Χιούστον με τη συμμετοχή όλων των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών και υπουργών Ενέργειας από πολλές χώρες (μεταξύ των οποίων και οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου) προβλέπει τη χρήση της ενέργειας ως μέσου προώθησης και των πολιτικών στόχων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης