Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ποιές ενεργειακές επενδύσεις εξετάζουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα - Προς διακρατική υπογραφή ο EAST MED

Ποιές ενεργειακές επενδύσεις εξετάζουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα - Προς διακρατική υπογραφή ο EAST MED

Οριστικοποιήθηκε η υπογραφή εντός της Άνοιξης της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού

Ως κεντρικός παγκοσμίως προορισμός για ενεργειακές επενδύσεις αναδεικνύεται η Ελλάδα για τα επόμενα 3 - 5 έτη, μπαίνοντας στο κάδρο μερικών από τους μεγαλύτερους διεθνώς «παίκτες» του κλάδου.
Αυτή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα που αποτυπώθηκε κατά τις επαφές που είχε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου, στο περιθώριο του διεθνούς ενεργειακού συνεδρίου CERAWEEK 2019 στο Χιούστον των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός συναντήθηκε με περισσότερους από δέκα ενεργειακούς κολοσσούς, οι οποίοι επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας.
Μάλιστα, οι επιχειρήσεις αυτές καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα του ενεργειακού κλάδου, το οποίο ξεκινά από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και φθάνει μέχρι τις ΑΠΕ και τις εφαρμογές για την απεξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά από τα ορυκτά καύσιμα.
Ενδεικτικό είναι πως, με βάση τα σχέδια που τέθηκαν επί τάπητος για νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, τόσο εγχώριες όσο και διακρατικές, θα μπορούσε έως και να διπλασιαστεί η χωρητικότητα του ελληνικού συστήματος μεταφοράς.
Σχέδια που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προοπτική να εξελιχθεί η χώρα μας σε κόμβο διακίνησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.

Σύντομα η διακρατική συμφωνία για τον East Med

Από την άλλη πλευρά, ενεργειακό κόμβο, για τη διακίνηση αυτή τη φορά φυσικού αερίου, υπόσχεται να καταστήσει τη χώρα μας και ο αγωγός EastMed, η υποστήριξη του οποίου επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση εργασίας που είχε ο κ. Σταθάκης, στο περιθώριο του συνεδρίου με τους ομολόγους του από την Αίγυπτο, Tαρέκ Ελ Μόγια, το Ισραήλ, Γιουβάλ Στεϊνίτζ, την Κύπρο, Γιώργο Λακκοτρύπη και τον υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Μαρκ Μενέσες.
Μάλιστα, έχει πλέον οριστικοποιηθεί πως η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για το έργο θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη.
Ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει πως η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας θα γίνει στις 20 Μαρτίου στο Τελ Αβίβ, κάτι που ωστόσο θα γίνει μόνον αν στο μεταξύ διασφαλισθεί πως οι εμπλεκόμενες χώρες θα μπορέσουν να εκπροσωπηθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Ένας επίσης αστερίσκος αφορά τη στάση της Ιταλίας, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, η κυβέρνηση υπό την πίεση του Κινήματος 5 Αστέρων ζήτησε το «πάγωμα» της συμμετοχής στο έργο.
Αν όντως επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, τότε η υπογραφή της συμφωνίας δεν θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου.
Ωστόσο, σε τυχόν υπαναχώρηση της Ιταλίας, φαίνεται πως ήδη είναι στα σκαριά ένα «Plan B» με διαφορετική όδευση του έργου.
Επομένως, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, και πάλι οι υπογραφές θα «πέσουν» εντός της Άνοιξης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης