Με επιστολή της προς τη ΡΑΕ, η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει ότι η πρόταση για τα όρια τιμών είναι αντίθετη με την ήδη εκπεφρασμένη θέση της Κομισιόν
Νέο γύρο αντιπαράθεσης της βιομηχανίας με το Χρηματιστήριο Ενέργειας προοιωνίζεται η πρόταση καθιέρωσης ανώτατου και κατώτατου ορίου στις τιμές που θα προσφέρονται στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας και στην Ενδοημερήσια Αγορά κατά τη λειτουργίας τους σύμφωνα με το Target Model.
Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) που αναμένει τη λειτουργία της αγοράς με βάση το Target Model ως μόνη λύση για την εισαγωγή πραγματικών συνθηκών ανταγωνισμού που θα δώσει τη δυνατότητα σύναψης προθεσμιακών συμβολαίων και θα μειώσει το ενεργειακό κόστος, εκφράζει την κάθετη αντίθεση της στην πρόταση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τη θέσπιση ανώτατων και κατώτατων ορίων τιμών.
Παράλληλα εκφράζει τον προβληματισμό της, διότι πρόκειται επί της ουσίας για την επαναφορά από την «πίσω πόρτα» μιας πρότασης που έχει τεθεί στο παρελθόν από το Χρηματιστήριο Ενέργειας και έχει απορριφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες όπως είναι γνωστό έχουν συμπεριλάβει στο Μνημόνιο τη πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού με βάση το Target Model.
Συγκεκριμένα η ΕΒΙΚΕΝ με επιστολή της προς τη ΡΑΕ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον Κανονισμό λειτουργίας της αγοράς, η οποία μάλιστα λήγει την Παρασκευή 15/3, εκφράζει την απόλυτη διαφωνία της με την εισήγηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας σχετικά με τον καθορισμό ανώτατης και κατώτατης διοικητικά οριζόμενης τιμής εντολών της αγοράς επόμενης ημέρας και της ενδοημερήσιας αγοράς. Σημειώνει δε, ότι η πρόταση του ΕΧΕ που επιτρέπει διακύμανση τιμών μεταξύ 0 - 600 ευρώ/MWh, εισάγει διαφοροποίηση ως προς τους κανόνες λειτουργίας της αγοράς και θα επηρεάσει αρνητικά τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις γειτονικές χώρες.
Μη συμβατή ρύθμιση και όρια
Αναλυτικότερα στην επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ σημειώνεται ότι η προτεινόμενη εισαγωγή ανώτατης και κατώτατης οριζόμενης τιμής εντολών της αγοράς επόμενης ημέρας και της ενδοημερήσιας αγοράς δεν είναι συμβατή με τη διάταξη του άρθρου 9 παρ. 1 του προτεινόμενου Κανονισμού σχετικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το οποίο δεν μπορούν να τίθενται ανώτατα και κατώτατα όρια στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τόσο σε επίπεδο υποβολής προσφορών όσο και σε επίπεδο εκκαθάρισης.
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2018 υιοθετήθηκε το τελικό κείμενο συμφωνίας επί του προτεινόμενου Κανονισμού σχετικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον, τα προτεινόμενα όρια δεν είναι συμβατά με τις εναρμονισμένες ανώτατες και κατώτατες τιμές εκκαθάρισης της αγοράς επόμενης ημέρας και της ενδοημερήσιας αγοράς, όπως αυτές έχουν καθοριστεί με την από 14.11.2017 απόφαση του ACER κατ‘ εφαρμογή των άρθρων 41 και 54 του Κανονισμού 2015/1222 (CACM).
Μάλιστα η ΕΒΙΚΕΝ μιλάει για «σημαντική στρέβλωση που περιορίζει την ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά και θα καθυστερήσει τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας».
Επισημαίνει ακόμη ότι η συγκεκριμένη πρόταση είναι αντίθετη στην ήδη εκπεφρασμένη θέση της Επιτροπής επί του ζητήματος και δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την αντίληψη του λειτουργού της αγοράς για τη λειτουργία ανταγωνιστικής αγοράς χωρίς στρεβλώσεις και πισωγυρίσματα.
Τέλος, η ΕΒΙΚΕΝ εκφράζει για μια ακόμη φορά τον προβληματισμό της για τη σημαντική καθυστέρηση που παρουσιάζεται στη θέσπιση του πλαισίου λειτουργίας της προθεσμιακής αγοράς.
www.worldenergynews.gr