Η ΕΕ θα πρέπει να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις σε περίπτωση που η Ρωσία συνεχίσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο
Την ανησυχία του για τον αγωγό Nord Stream 2, η κατασκευή του οποίου θα μπορούσε να επιδεινώσει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και να απειλήσει την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά, επαναλαμβάνει το Ευρωκοινοβούλιο σε χθεσινό του (12/3) ψήφισμα για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το ψήφισμα, η Ε.Ε. θα πρέπει να κρατήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία, αν αυτή συνεχίσει να παραβαίνει το διεθνές δίκαιο.
Οποιεσδήποτε κυρώσεις επιβληθούν θα πρέπει να είναι ανάλογες προς το μέγεθος της ρωσικής απειλής, προσθέτουν.
Με 402 ψήφους υπέρ, έναντι 163 κατά και 89 αποχές, το ψήφισμα τονίζει ότι από το 2015 και έπειτα έχουν ανακύψει νέες εντάσεις στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων λόγω των ρωσικών επεμβάσεων στη Συρία, των παρεμβάσεων σε χώρες όπως η Λιβύη και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, καθώς και των συνεχιζόμενων επιθετικών ενεργειών στην Ουκρανία.
Επισημαίνει επίσης τη στήριξη που παρέχει η Ρωσία σε αντιευρωπαϊκά κόμματα και ακροδεξιά κινήματα, καθώς και τη συνεχή παρεμβολή της στις εκλογικές διαδικασίες και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επικράτειά της.
Στοχευμένες κυρώσεις
Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις παραβάσεις του διεθνούς δικαίου, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να υιοθετήσει πρόσθετες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, με έμφαση στις στοχευμένες κυρώσεις εναντίον συγκεκριμένων ατόμων.
Επίσης, υπογραμμίζουν ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αναθεωρήσει την τρέχουσα συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας (PCA) με τη Ρωσία και να περιορίσει τη συνεργασία μαζί της σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή ασφάλεια η ψηφιοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη και η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας χρειάζονται τέτοιου είδους επιλεκτική συνεργασία, διατείνονται οι ευρωβουλευτές. Στενότερες σχέσεις είναι εφικτές μόνο αν η Ρωσία εφαρμόσει πλήρως τις αποκαλούμενες «συμφωνίες του Μινσκ» για τον τερματισμό της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία και αρχίσει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο.
Μεταξύ άλλων, οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για τη συνεχιζόμενη παροχή στήριξης από τη Ρωσία προς απολυταρχικά καθεστώτα και χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, η Βενεζουέλα και η Συρία.
Εκφράζουν επίσης τη θλίψη τους γιατί, στην προσπάθειά της να αποσταθεροποιήσει τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, η Ρωσία στηρίζει οργανώσεις και πολιτικές δυνάμεις όπως αυτές που αντιτίθενται στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έχει επιλύσει τη μακροχρόνια διαμάχη για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας.
www.worldenergynews.gr