Ο επικεφαλής της ΔΕΗ θα θέσει το θέμα της συμμετοχής κινεζικών εταιριών στο διαγωνισμό στα στελέχη της Κομισιόν στοι επικείμενο ταξίδι του στις Βρυξέλλες
Με πρώτο σταθμό την ερχόμενη Παρασκευή 15 Μαρτίου οπότε και αναμένεται η κατάθεση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους των υποψήφιων επενδυτών, ξεκίνησε ο νέος διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Μελίτη με τη δημοσιοποίηση της σχετικής προκήρυξης την περασμένη Παρασκευή (8/3).
Η διοίκηση της ΔΕΗ εμφανίζεται αισιόδοξη ότι στη διαδικασία θα συμμετάσχουν όχι μόνο οι πέντε υποψήφιοι που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του προηγούμενου διαγωνισμού αλλά και νέοι επενδυτές.
Μάλιστα ο πρόεδρος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης δηλώνει ότι έχει κάνει κατ’ αρχήν συζητήσεις με εταιρίες από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ αλλά και με τους Κινέζους της CMEC που δεν είχαν προσέλθει στον προηγούμενο διαγωνισμό, αν και πριν από δυο χρόνια είχαν υπογράψει με τη ΔΕΗ μνημόνιο (ΜOU) για από κοινού ανάπτυξη της μιας από τις τρεις πωλούμενες μονάδες, αυτή της Φλώρινας.
Εξάλλου ο κ. Παναγιωτάκης εκτιμά μάλιστα ότι το ταξίδι του στην Κίνα και οι επαφές που είχε εκεί με στελέχη της China Energy ήταν καθοριστικής σημασίας για τη συμμετοχή της εταιρίας στο νέο διαγωνισμό.
Όπως είναι γνωστό η China Energy συμμετείχε στον προηγούμενο διαγωνισμό σε κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου, παρακολούθησε στενά όλα τα στάδια της διαδικασίας αλλά τελικώς δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά, κυρίως λόγω της ασάφειας ως προς το καθεστώς τροφοδοσίας της Μελίτης από τα λιγνιτωρυχεία της Αχλάδας.
Διπλή συμμετοχή των Κινέζων περιμένει ο Παναγιωτάκης
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ που δηλώνει αποφασισμένος να λύσει το θέμα με την υπογραφή τουλάχιστον διετούς σύμβασης τροφοδοσίας της Μελίτης από το ορυχείο της Αχλάδας και μάλιστα σε χαμηλότερη τιμή (περίπου 18 ευρώ/τόνο) από αυτή που πλήρωνε μέχρι τώρα η ΔΕΗ, θεωρεί ότι οι συζητήσεις που έκανε στο Πεκίνο ήταν καθοριστικής σημασίας και είναι σχεδόν βέβαιος για την κάθοδο και των δυο κινεζικών εταιριών.
Μάλιστα το θέμα της συμμετοχής κινεζικών εταιριών στον διαγωνισμό και ενδεχομένως στην παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα, πρόκειται να το θέσει και στα στελέχη της Κομισιόν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στις Βρυξέλλες.
Όπως σημειώνει ο ίδιος, έχει ήδη κάνει σχετικές συζητήσεις υπογραμμίζοντας πως εφόσον η Κομισιόν πιέζει την ελληνική πλευρά να πουλήσει τις μονάδες δεν είναι δυνατόν να απορρίπτει υποψήφιους επενδυτές με μόνο αιτιολογικό την χώρα προέλευσής τους.
Κάτι τέτοιο αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης ενδέχεται να οδηγήσει σε αποτυχία το διαγωνισμό και τότε η ευθύνη θα ανήκει αποκλειστικά στα στελέχη της Κομισιόν που χειρίζονται την υπόθεση και τα οποία θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους προϊσταμένους τους Επιτρόπους.
Επιφυλάξεις από τους υποψήφιους επενδυτές
Πάντως την ώρα που από την πλευρά της ΔΕΗ επιχειρείται να διαμορφωθεί κλίμα αισιοδοξίας οι υποψήφιοι επενδυτές φαίνεται να αντιμετωπίζουν την όλη υπόθεση με μεγάλη επιφυλακτικότητα, καθώς θεωρούν ότι με την προκήρυξη του νέου διαγωνισμού μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει απολύτως καμία από τις συνθήκες που οδήγησαν τον προηγούμενο σε ναυάγιο.
Βεβαίως δεν αποκλείεται πράγματι στην πρώτη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος να συμμετάσχουν και πάλι, ωστόσο είναι σαφές ότι το όλο θέμα θα κριθεί στις διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση της συμφωνίας αγοραπωλησίας (SPA).
Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα διαρκέσουν περίπου ένα μήνα και θα κρίνουν την επιτυχία της έκβασης της υπόθεσης.
Άλλωστε κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων αναμένεται να ξεκαθαριστεί και η υπόθεση της συμμετοχής της ΔΕΗ στο ρίσκο των επενδυτών, που όπως είναι γνωστό δεν συμπεριελήφθη στην τροπολογία του ΥΠΕΝ διότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με το κοινοτικό δίκαιο περί ανταγωνισμού.
Έτσι, οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην αποτίμηση αυτού του ρίσκου, το οποίο η ΔΕΗ εμφανίζεται διατεθειμένη να πληρώσει προκαταβολικά, κατά την αγοραπωλησία, σε συνάρτηση βεβαίως με το ύψος του τιμήματος.
Πάντως η όλη διαδικασία κινείται εντός εξαιρετικά ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, ενώ παράλληλα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις πολιτικές εξελίξεις λόγω της διενέργειας των Ευρωεκλογών στις 26 Μαΐου.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι, λοιπόν, που στοιχηματίζουν πως και ο νέος διαγωνισμός θα έχει την τύχη του προηγούμενου.
www.worldenergynews.gr